anadoluverumelimedya.com

Adalet Bakanlığı harekete geçti! Sistem değişiyor

Adalet Bakanlığı, 50 milyona yakın vatandaşın kimlik bilgileri internete sızdırılınca Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmak için harekete geçti. Bundan böyle seçmen bilgileri YSK eliyle siyasi partilere verilmeyecek. Paylaşılacak bilgiler yalnızca ad-soyad ve sandık numarasından ibaret olacak.

Reklam alanı

Bilgisayar korsanlarınca internete yüklenen bir veritabanından, 49 milyon 611 bin 709 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin servis edildiği ortaya çıkmıştı. Bu kimlik bilgilerinin arasında TC kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres yeralıyor. Sözkonusu bilgilerin tüm dünyaya açılmış olması tartışmalara yol açarken, bilgilerin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sisteminden ele geçirildiğini düşünen Adalet Bakanlığı, Seçim Kanunu’nda değişiklik yapmak için harekete geçti.

ARTIK VERİLMEYEBİLİR

Şu anki düzenlemeye göre, siyasi partiler, seçimler öncesinde il seçim kurullarından seçmenlere ait bilgileri alabiliyordu. Yani seçimde oy kullanacak kişinin TC kimlik numarası, ad-soyad, anne-baba adı, cinsiyet, doğum tarihi, doğum yeri ve açık adres bilgilerine erişebiliyordu. Adalet Bakanlığı’nın bu konuya ilişkin yapacağı düzenlemeyle sözkonusu bilgilerin siyasi partilere verilmemesi öngörülüyor. Ya da siyasi partilere sadece ad-soyad ve sandık bilgileri gönderilecek.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da kimlik bilgilerinin sızdırılmasıyla ilgili olarak çıkan  haberler üzerine soruşturma başlattı. Bilişim Suçları Soruşturma Bürosunca, ‘verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme’ ve ‘bilişim sistemine girme’ suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında, ilk aşamada verileri haber sitesine sızdıran kişiler araştırılacak. Bu kapsamda, Ankara Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ekipleri, internet sitesinin ‘log kayıtları’nı inceleyecek. (Yeni Şafak)

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.