anadoluverumelimedya.com

Milletvekilleri direndi, salondan çıkmadı… Duruşma 1 Nisan’a ertelendi

Milletvekilleri direndi, salondan çıkmadı… Duruşma 1 Nisan’a ertelendi

Can Dündar ve Erdem Gül gazetecilik yaptıkları için bugün hâkim karşısına çıktı. Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT’in müdahil olma talebi kabul edildi. Davaya gizlilik kararı verildi. Milletvekillerinin salonu terk etmemesi üzerine mahkeme heyeti duruşmayı 1 Nisan’a erteledi. Vekiller hakkında da “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüsten” suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.
Adana’da mühimmat yüklü MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül gazetecilik faaliyetleri nedeniyle bugün hâkim karşısına çıktı. Davanın ilk duruşmasında mahkeme 2 konuda karar verdi.
MAHKEME SALONUNUN KAPILARI ARTIK KAPALI
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaların bundan sonraki kapalı yapılmasını kararlaştırdı. Sanık eşlerini bu karar bağlamayacak. Mahkeme salonunun kapıları bundan sonraki duruşmalarda izleyicilere kapatılacak. Salonda, sanıklar, taraflar ve avukatlarıyla sanık eşlerinden başka kimse olmayacak.
ERDOĞAN VE MİT TEMSİL EDİLECEK
Mahkeme 2’inci kararını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT’in müdahillik talepleriyle ilgili verdi. Sanık avukatlarının “direkt zarar görmedikleri” gerekçesiyle reddedilmesini istediği “müdahillik talepleri” kabul edildi.

CAN DÜNDAR: BÜTÜN DÜNYA GÖRDÜ 

Reklam alanı

Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül, duruşmanın sona ermesinin ardından adliye önünde açıklamalarda bulundu.

Dündar ve Gül, CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Barış Yarkadaş, Ali Şeker, Gamze Akkuş İlgezdi, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Meral Danış Beştaş ve Filiz Kerestecioğlu‘nun da eşlik ettiği kalabalık bir grupla birlikte adliyeden çıktı. Adliye koridorlarında“Özgür basın susturulamaz”, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz”sloganları atıldı. Çağlayan Adliyesi’nin önündeki alanda konuşan Dündar, “Baştan beri söylediğimiz, bu iktidar bu davayı gizlemeye çalışıyor. Kamuoyundan gizlemeye çalışıyor. Sadece bu davayı değil, haberleri de gizlemeye çalışıyorlar. Çünkü bir suçüstü durumu var. Dünya önünde yakalanan bir iktidar var” dedi.

CHP’li Tanal kendilerine yapılan fezleke uyarısının ardından twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

CHP’li Tanal,” Davaya katılma dilekçemi kayda almayan ve gerçek dışı tutanak tutan mahkeme heyetini şikayet edeceğim…

“YARGILANMAYA DEĞİL YARGILAMAYA GELDİK”
“Yargılanmaya değil yargılamaya geldik” diyen Dündar, “Bu yargılamanın izlenmesini istemediler. Kapalı oturum kararı verdiler. Kapalı duruşmada muhtemelen yine bu davayı kamuoyundan gizlemek isteyecekler. Savunmamız duyulmasın isteyecekler. Bütün ele geçen belgeler ortaya çıkmasın isteyecekler. Baştan beri söyledik. Bunu bütün dünya gördü, duruşma artık bütün dünyanın gözü önünde yapılıyor” ifadesinde bulundu.

“HALKIN GERÇEKLERİ ÖĞRENME HAKKI İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”
Dündar, “Türkiye’de hukuk bağımsız olacak mı, yargı adaleti sağlayacak mı, basın özgür olacak mı? bunun duruşmasıdır. Onun için bu kadar önemsiyoruz. Çok sayıda milletvekili, avukat arkadaşımız bize destek verdi. Onların mahkemedeki varlığı bizi ne kadar mutlu ettiyse yargılamayı yapanları o kadar rahatsız etti. Bu rahatsızlık sonucu milletvekillerinin duruşmadan çıkarılmasını istedi heyet. Milletvekillerimiz kalmak isteyince Duruşmayı 1 Nisan’a erteledi. Ama mücadelemiz devam edecek. Sonuna kadar basın özgürlüğü için, yargı bağımsızlığı için, halkın gerçekleri öğrenme hakkı için mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.

“YARIM BİR ÖZGÜRLÜK YAŞADIK”
Erdem Gül de, “Can ile ikimiz 26 Şubat’ta tahliye olduğumuzda bu yarım bir tahliyeydi. Normal olarak tam bir özgürlük olması gerekirdi. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin kararıydı. Ama Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımayacaklarını söylemelerinden sonra biz adeta yarım bir özgürlük yaşadık bir ay. Dolayısıyla bir hafta daha yarım özgürlük var. Aslında Anayasa Mahkemesi kararından sonra bizim değil yargılanmak çoktan beraat etmemiz gerekiyordu. Çünkü gazetecilik hiçbir şekilde suç değildir. Müebbet hapis cezasıyla yargılanıyoruz. Biz, 1 Nisan’da geleceğiz yine Türkiye’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’nin kararını mahkemede savunacağız” diye konuştu.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.