anadoluverumelimedya.com

Wilders: Erdoğan haklıysa Hollanda Başbakanı istifa etmeli

Muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamanın “sıkıntılı” olduğunu belirtiyor, hükümet tarafından bilgilendirilmek istiyor. Hollanda’da hükümete en sert tepki ise Türkiye ve İslam karşıtı politikalarıyla bilinen ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) lideri Geert Wilders’den geldi.

Reklam alanı

Kamuoyu yoklamalarına göre rakiplerine ciddi fark atan ve şu anda Hollanda’da en büyük parti olan PVV’nin lideri, Erdoğan’ın dünkü açıklamasına tepkisini Twitter üzerinden gösterdi.

Erdoğan’ın açıklamasının yer aldığı haberi paylaşan Wilders, “Eğer bu doğruysa o zaman Rutte istifa etmeli” görüşünü dile getirdi.

‘SORU İŞARETLERİ VAR’

Hollanda Televizyonu’nun politika muhabiri Ron Fresen’e göre, Brahim el Bakraoui’nin Hollanda’ya iadesi konusu hala soru işaretleri ile dolu. Türkiye ile hangi bilgilerin değişildiği, zanlı ile ilgili ne gibi uyarılar yapıldığı gibi sorularında yanıtlanmasını gerek.

Fresen, Belçika’nın kısa sürede saldırgan konusunda Hollanda’yı işaret etmesinin ve Lahey’in araştırma için zamana ihtiyaç duymasının da dikkat çekici olduğunu vurguluyor. Erdoğan’ın açıklamaları konusundaki görüşü de net: “Eğer bu doğruysa Brüksel ile Lahey arasında siyasi gerginlik olacaktır.”

BELÇİKA’DA  İSTİFA GETİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Brüksel’de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015’te Gaziantep’te yakalayıp sınırdışı ettiğimiz kişidir. Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır” açıklaması Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon’un istifa etmesine neden oldu.

Belçika gazetesi “Le Soir”in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İbrahim El Bakraoui’nin Türkiye tarafından Belçika’ya iade edildiğini açıklaması sonrası İçişleri Bakanı Jan Jambon sorumluluğu üstlenerek istifa etti.  Ancak İçişleri Bakanı Jan Jambon’un istifası Başbakan Chales Michel tarafından kabul edilmedi.

Belçika Adalet Bakanı Koen Geens’in de istifa kararı aldığı belirtildi.

22 MART SALDIRILARINA KADAR ORTAYA ÇIKMADI

Habere göre el Bakraoui, Ocak 2010’da Brüksel’de bir döviz bürosuna soygun girişiminde bulundu. Kalaşnikof’la bir polis memurunu yaralayan el Bakraoui, mahkeme tarafından 23 Ekim 2014’te şartlı tahliye edildi.

Haziran 2015’de resmi makamlarla görüşmesine gitmeyen ve şartlı tahliye koşullarını ihlal eden el Bakraoui, Gaziantep’te Türk güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Türkiye tarafından “cihatçı olduğu gerekçesiyle” gözaltına alınan el Bakraoui’nin Belçika’da terörle bağlantısı saptanmadığı için bu konuda da dava açılmadı. Sadece şartlı tahliye kurallarını iptal ettiği için hakkında soruşturma açıldı. Yeniden tutuklanması için ise mahkeme kararı gerekiyordu.

Brahim el Bakraoui, Temmuz 2015’te Hollanda’ya iade edildikten bir süre sonra ortadan kayboldu. Belçika Mahkemesi de 21 Ağustos 2015’de şartlı tahliye kararını iptal ederek, ueniden tutuklanmasına hükmetti. Ancak el Bakraoui, 22 Mart saldırılarına kadar ortaya çıkmadı.

BBC Türkçe

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.