anadoluverumelimedya.com

Ümit Kocasakal dakikalarca ayakta alkışlandı

İstanbul Barosu Olağanüstü Genel Kurulu başladı. Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan kurula Adana, Muğla, Edirne, İzmir, Ankara, Eskişehir, Bursa gibi bir çok baro da destek verdi.

Reklam alanı

Kurulun yapıldığı salona ‘Susmayacağız’, ‘Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın’, ‘Baroma dokunma’ yazılı pankartlar asıldı. Ümit Kocasal ve baro yöneticileri alkışlar eşliğinde salona girdi. Baro Başkanı Kocasakal dakikalarca ayakta alkışlandı.

Kocasakal kürsüye çıkarak baro üyelerini selamladı. Daha sonra genel kurulun açılışı yapıldı. Avukat Köksal Bayraktar da Divan Başkanı olarak seçildi. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın da aralarında bulunduğu 11 baro yöneticisi hakkında ‘Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs’ suçlamasıyla dava açılmasının ardından İstanbul Barosu yönetimi tarafından Genel Kurul kararı alınmıştı.

Destek için gelen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Kocasakal, “Bu kadar çabuk bir araya geleceğimizi düşünmemiştim. Şu anda karşınıza, 12 Eylül’den bu yana yargılanan sanık konumundaki bir baro başkanı olarak karşınıza çıktık. Savcılık yaptım, avukatlık yapıyorum. Bir tek sanık olmamıştım ona da tamamlamış bulunuyorum. Tarihte bazı anlarda yargılama yapmak ezer, ancak yargılanmak onur verir. Bu onuru da yaşıyoruz” dedi.

“4 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ İLE YARGILANIYORUZ”

Avukatlık onurunu korumak için bedel ödemeye hazır olduklarını belirten Kocasakal, “4 yıla kadar hapis istemi ile yargılanıyoruz. 3 tane daha hakkımızda suç duyurusu var. Ergenekon Davası’nda meslektaşlarımızla görüşürken bunun kayda alındığını, Silivri’deki odasındaki heyete aktarıldığını ve heyetin odasından konuşmalarımızı izlemesine tepki gösterdim. ‘Bu bir suçtur, bunun hesabını sorarız’ dediğim için suç duyurusunda bulundular. Ama hesabını soracağız. Ben baro başkanı olarak böyle bir hukuksuzluğu gördükten sonra sessiz kalabilir miyim?Bunun için mi seçildik” diye konuştu.

“TÜRKİYE BUGÜN OMURİLİK FELCİDİR”

Silivri’deki duruşmada avukatların salona girmemesi üzerine barodan avukat istenildiğini belirten Kocasakal, “Mahkeme avukatlara ‘Çıkın çıkın barodan avukat isteriz’ dedi. Baro kimsenin emir eri değildir. İstediğin gibi avukat alamazsın” diye konuştu.

Bu dönemde hukukun ayaklar altına alındığını, baskı ve zulmün sivil bir diktaya dönüştüğü savunan Kocasakal, “Hukuk devletinde bireyler sabaha karşı yaka paça, soyut istinatlarla gözaltına alınmazlar. Bağımlı şekilli kurgulu yargı, hak ve özgürlüklerin en büyük düşmanı iktidarların en büyük silahı haleni gelir. Ne yazık ki Türkiye’de yaşanan budur bugün. Bağımsız ve tarafsız yargı toplumsal düzenin bel kemiğidir. Türkiye bugün omurilik felcidir. Bunun adı ileri faşizmdir. Buradan sonra gideceğiniz bir yer yoktur” diye konuştu.

HAKİM VE SAVCILARA SESLENDİ

Konuşmasında hakimlere seslenen Kocasakal, “Güce boyun eğmeyin. Biat etmeyin. Korkunun esire olmayın, cesur olun. Hak ve adaleti hukuka göre karar verin. İnsanları delilsiz tutuklayıp hapislere atmayın. Yasaları eğip bükerek, silah gibi kullanmayın. Varsın sizi meslekten atsınlar biz yanınızda oluruz. Yoksa vicdanlarınızdan, aynalardan, çocuklarınız gözlerinden kaçamazsınız.

Gizlenecek bir yeriniz yok Savcılara sesleniyorum. Cumhuriyetin ve toplumun savcısı olun. Avcı değil savcı olun. Kürsünün üstende olmak üstün olmak anlamına gelmez. Adil yargılama sizler için görevdir. Görevinizi yapın. Gizli tanıklar emniyetin ve mahkemelerin birer elemanı yardımcısı değildir. Ülkemizde gizli tanık terörü yaşamaktadır” dedi.

“17 MAYIS’TA YARGI KENDİ KENDİNİ YARGILAYACAK”

Avukatlara yönelik saldırılara karşı hak ettikleri cevabın verileceğini vurgulayan Kocasakal, “Bizi hukuksuz davalarla, hapis tehditleriyle, gözaltılarla, görevden alma tehditleriyle, milletvekili twettleriyle, gayrimeşru darbe teşebbüslerinizle, Silivri ve bavul hukukunuzla korkutamaz sindiremezsiniz. Biz boyun eğmemek üzere yola çıkmış adalet savaşçılarıyız. Kof kabadayılıklarınız, kiralık kalemşörleniz bize vız gelir. HSYK’nın arzuladığı gibi salonlardan geri geri başımız önde değil, salonlardan dimdik çıkarız” dedi.

Haklarında açılan dava kapsamında 17 Mayıs’ta yargılanacaklarını belirten Kocasakal, “17 Mayıs’ta yargı kendi kendini yargılayacak ve kendi kendi ile ilgili hüküm verecek. Bugün Apaydın’ı yargılayanların ismini bilen var mı? Hayır. Ama Apaydın’ı hatırlıyoruz. Kendine hukukun üstünlüğü adını veren grubun cunta döneminde düşünülmemiş hükümleri gündeme getirmesi, sözde bir ihtarname ile genel kurul iradesine karşı girdiği darbe teşebbüsü ve fırsatçılıkta tarihte hak ettiği yeri alacaktır. Avukatız biz. Aramızda ideolojik farklılıklar olsada hukuku ve mesleğe yapılan saldırılar karşısında ideolojik olarak körleşir, birleşir ve cübbeden çıkan tek bir yumruk olarak ineriz. Gün ayrımcılık günü değil ileri faşizme karşı bir olma, mücadele günüdür. Söz artık yetersiz kalmaktadır. Artık eylem zamanıdır” ifadelerini kullandı.

Ümit Kocasakal dakikalarca ayakta alkışlandı

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.