anadoluverumelimedya.com

Pentagon: Erdoğan’la IŞİD’i yenemeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Mayıs 2013’teki son Washington ziyaretinden beri bu ay ilk kez yeniden ABD başkentine dönmesi bekleniyor. Son ziyaretinde Erdoğan’a Washington’da adeta kırmızı halı serilmişti. Henüz Gezi Parkı protestolarının başlamadığı o ziyarette Erdoğan, bütün rahatsız edici otoriter eğilimlerine, demeçlerine ve Suriye politikasında Obama ile giderek daha fazla açılan makasa rağmen iyi karşılanmış, Beyaz Saray’da akşam yemeği, Rose Garden’da basın toplantısı, Dışişleri Bakanlığı’nda 2 saatlik öğlen yemeği düzenlenmişti.

Reklam alanı

‘Ne yaparsan yap bitir’

Şimdi bir başka Washington ziyareti arifesinde, başkentte Erdoğan’a karşı atmosfer her zamankinden daha zehirli. Öyle ki Erdoğan başkentin sokaklarında düşse ayağa kaldıracak Amerikalı dost bulamaz halde. Geleneksel olarak Türkiye müttefikliği ile tanınan ABD Savunma Bakanlığı da artık pozisyon değiştirdi. Türkiye’yi yakından takip eden bir uzmana göre Pentagon’da artık Erdoğan aleyhtarı hava hâkim.

Chuck Hagel’ın savunma bakanı olduğu dönemde ilişki henüz bu noktaya gelmemişti. Ancak Ash Carter döneminde Erdoğan’a bakış kötüleşti. Konuyu yakından takip eden uzmanlara göre Pentagon ile Ankara’nın arasını bozan, Carter’ın Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede üzerine düşeni yapmadığına inanması oldu. İncirlik’in geç açılması da etkili oldu.

Pentagon’a yakın kaynaklar durumu açıklarken aralık ayında Başkan Barack Obama’nın Savunma Bakanı Carter ile Pentagon’da yaptığı toplantıyı hatırlatıyor. Toplantıyı yakından izleyenlere göre görüşme sert bir havada geçti. Obama, Bakan Carter’a “Ash, ne yapıyorsan yap IŞİD’i bitir” dedi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/495843/Pentagon__Erdogan_la_ISiD_i_yenemeyiz.html

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.