anadoluverumelimedya.com

CHP Oslo görüşmelerini yargıya taşıdı

ÇOK ŞÜKÜR YANİ,,, 2 SENE SONRA DA OLSA BELKİ BİR ŞEYLER ÇIKAR..

Reklam alanı

CHP’nin çözüm sürecinde silah depolayan PKK için valilere ‘dokunmayın’ talimatı veren iktidar yöneticileri hakkında yaptığı suç duyurusunda Oslo görüşmeleri de yer aldı. Dosyaya Arınç’ın sözleri de girdi.
Arınç’ın soru önergesine verdiği “MİT’in görüşmeleri Sayın Başbakan’ın bilgi ve talimatıyla yapıldı” cevabı dosyaya girdi.

Çözüm sürecinde “teröre yardım ve yataklık ettikleri” iddiasıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Başbakan eski Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, valiler ve ilgili kamu görevlileri hakkında yapılan suç duyurusu dosyasında “Oslo Soru Önergesi” ve cevabı da yer alıyor.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Oslo görüşmesine ilişkin “Milli İstihbarat Teşkilatımızın yaptığı görüşmelerin Sayın Başbakanın bilgi ve talimatları doğrultusunda yapıldığı bizzat Sayın Başbakanımız tarafından kamuoyuna açıklanmıştır”

OSLO MUTABAKATI SORUSU

TBMM arşivlerinde de yer alan soru önergesini, 25 Eylül 2012’de CHP Antalya eski Milletvekili Gürkut dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yazılı olarak cevaplaması istemiyle verilmişti. Önergede, PKK’lı yöneticiler ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlilerinin yaptığı Oslo görüşmesinden hükümetin onayı olup olmadığı sorulmuştu. Dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan’ın da görüşmede bulunmasından dönemin Başbakanı Erdoğan’ın haberi olup olmadığı sorusu da Arınç’a yöneltilmişti.

‘PKK İLE GÖRÜŞME YADIRGANMAMALI’

Arınç, CHP’li Acar’ın 4 soruluk önergesine 5 Kasım 2012’de yazılı olarak verdiği cevapta, “Terörle mücadele eden bütün ülkelerde terör eylemlerinin sona erdirilmesi amacıyla ilgili ülke istihbarat birimlerinin terör örgütleriyle çeşitli görüşmeler yaptıkları bilinen bir gerçektir” demişti.

MİT’in görüşmelerinin olağan karşılanmasını isteyen Arınç, “Bu noktadan bakıldığında 30 yılı aşkın bir süredir bölücü terörle mücadele eden ülkemizde de terör eylemlerinin sona erdirilmesi için Milli İstihbarat Teşkilatımızın bazı görüşmeler yapması yadırganacak bir durum değildir” cevabını vermişti.

‘BİZZAT BAŞBAKAN’IN TALİMATI’

Bu görüşmeleri yapmanın MİT’in görevi olduğunu da ifade eden Arınç şunları söylemişti: “Diğer yandan Milli İstihbarat Teşkilatımızın yaptığı görüşmelerin Sayın Başbakanın bilgi ve talimatları doğrultusunda yapıldığı bizzat Sayın Başbakanımız tarafından kamuoyuna açıklanmıştır.”

“VATANDAŞLAR DA DAVA AÇABİLİR”

CHP adına suç duyurusu yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Doğu ve Güneydoğu’da çözüm süreci boyunca yığılan silahlarla asker ve polisin şehit edildiğinin altını çizdi. Tezcan, “Birilerinin cesaretle bunu söylemesi gerekiyor. Çok açık ki çözüm süreci adı altında terör örgütünün tahkimat yapmasına göz yumdu. Çözüme kimse karşı değildi. Ama çözüm kılıfı altında güçlenmesine tahkimat yapmasına devletin önlem alması gerekirdi. Ülkeyi yönetenler ihmal ettiler.

HAKLARINDA FEZLEKE DÜZENLENMELİ

Açık şekilde itiraflarda da bulundular. Birilerin hukuk çerçevesinde bu duruşu göstermesi lazımdı. CHP olarak bunu yaptık” dedi. Suç duyurusuyla ilgili sürecin işlemesi için savcılara görevini yapmaya çağıran Tezcan, “Normal bir hukuk düzeninde savcılar bu soruşturma için ilgili yerlerden ilgili belgeleri isteyip fezleke düzenleyip Meclis’e göndermeleri gerekir. Ama şimdi ne yapacağını takip ediyoruz” diye konuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptıkları suç duyurusu dilekçesini “örnek dilekçe” olarak kullanıma açtıklarını belirten Tezcan, “Arzu eden onu kullanır arzu etmeyen yeni bir dilekçe hazırlar. İl ve ilçe başkanları, arzu eden vatandaşlar da suç duyurusunda bulunabilir” ifadelerini kullandı.

Hasan BOZKURT- ÖZGÜR DÜŞÜNCE GAZETESİ

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.