anadoluverumelimedya.com

Anayasa Mahkemesi, “iptal kararı” ile “ihlal kararını” karıştıran Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile bu yanlışlık üzerinden algı operasyonu yapan Yandaş Medyaya hukuk dersi verdi.

BEKİR BOZDAĞ’ DAN ANCAK; SUÇLULARI KURTARMA, AKP’ YE DOKUNANI, KARŞI GELENİ İÇERİ ATMA BAKANI OLUR. BOZDAĞ KİM ADALET, HAK, HUKUK KİM.

Reklam alanı

Anayasa Mahkemesi, “iptal kararı” ile “ihlal kararını” karıştıran Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile bu yanlışlık üzerinden algı operasyonu yapan Yandaş Medyaya hukuk dersi verdi.
AYM’nin Erdem Gül ve Can Dündar kararını “iptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz” diyen Bekir Bozdağ’a, AYM yaptığı yazılı bir açıklama ile cevap geldi.

Erdoğan’ın tanımadığını söylediği kararın arkasında duran AYM, “yasa iptali” ile “hak ihlali” kararlarını birbirinden farklı olduğunu belirterek, “bunları birbirine karıştırmayın” açıklamasıyla yandaş medya ve Bozdağ’a cevap verdi.

Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül’le ilgili aldığı kararının ardından başlayan tartışmalarla ilgili yeni bir açıklamada bulundu.

Mahkemenin bazı yayın kuruluşlarında yer alan, ‘Başkan’ın Anayasa’ya aykırı olduğundan karşı çıktığı halde niçin gerekçeli karar açıklanmadan basın duyurusu yapıldığı’ sorusuna ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”1 Mart 2016 tarihinde bazı gazetelerde “iptal kararları” ile “ihlal kararları”nın karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Anayasa’nın 153. maddesinin birinci fıkrasında; “İptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz.” hükmü yer almaktadır. Anılan kural, Anayasa Mahkemesi’nin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu vermiş olduğu “iptal kararları” için geçerli olup, bireysel başvuru sonucu vermiş olduğu ihlal kararları yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.”

“Sayın Başkan’ın göreve gelmesinden hemen sonra iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanmayacağı, 20.3.2015 tarihli basın duyurusu ile kamuoyuyla paylaşılmış ve belirtilen tarihten bu yana Anayasa’nın anılan hükmüne titizlikle riayet edilmiştir. Öte yandan, Anayasa’nın diğer hükümlerinde ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da da gerekçesi yazılmaksızın bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkememizin bugüne kadarki uygulamaları da bu yönde olup tutuklulukla ilgili ihlal kararları gerekçesi yazılmadan kısa karar şeklinde mahkemesine gönderilmekte ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen bireysel başvurularla ilgili olarak basın açıklamaları yapılmaktadır.”

AA

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1156010814433906&set=a.230034530364877.62770.100000749958044&type=3&theater

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.