anadoluverumelimedya.com

Steinmeier’den Erdoğan’a Yalanlama ve Rest

Recep Tayyip Erdoğan‘ın Başbakan Angela Merkel’e Almanya’dan iade edilmesi için 4 bin 500 kişinin ismini verdiğini ama iade edilmediklerini söylemişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeiler, Türkiye’de yaptığı konuşmada nazik biçimde “4 binden fazla dosya geldiği konusunu teyid edemeyeceğim” diyerek, Erdoğan’ı yalanladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ankara ziyaretinde, Erdoğan’ın AB’yle müzakereleri durdurma restine, “Bu Türkiye’nin vermesi gereken bir karar. Avrupa’ya yakınlaşmanın kriterleri yeni yazılmadı. Bu kriterler Türkiye’ye de özgü değil” diye yanıt verdi.
Steinmeier, “Türkiye’deki toplu tutuklamalar ve basına yapılanlar Almanya’yı endişelendiriyor” açıklamasını tekrar etti

CUMHURBAŞKANI OLACAK
Erdoğan, Brüksel’i, ‘müzakere sürecini durdurmayı’ referanduma götürmekle tehdit ederken, Almanya’nın Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması beklenen Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier, bu restlere “Karar sizin” diyerek yanıt verdi: “Bu Türkiye’nin vermesi gereken bir karar. Avrupa’ya yakınlaşmanın kriterleri yeni yazılmadı. Bunlar yazılı şekilde tespit edildi ve bu kriterler sadece Türkiye’ye özgü de değil. Türkiye’nin AB yönünde mi gelişeceği veya uzaklaşıp uzaklaşmayacağı Avrupa’nın herhangi bir başkentinde verilmesi gereken bir karar değil. Türkiye’de verilmesi gereken bir karar” dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuğu olan ve Türkiye’ye “2. sınıf muamele”yapmakla suçladığı Steinmeier ile temaslarında gülümsemekten kaçınırken, Steinmeier kapalı kapılar ardında başta HDP’li siyasilerin tutuklanması olmak üzere toplu tutuklamaları eleştirdi. Görüşme sonrasında Steinmeier’ın verdiği mesajlar ana başlıklarıyla şöyle:
Açık ve dürüst olalım: Geçen aylarda kameralar ve mikrofonlar aracılığıyla birbirimiz hakkında çok konuştuk. Fakat anlatılan olaylara baktığımızda birbirimize karşı açık ve dürüst olmamız gerektiğini düşünüyorum.
Tutuklamalar kabul edilemez: Açık ve dürüst diyalog çok önemli. Ciddi endişelerimiz var. Darbe girişiminden sonra özellikle geniş ölçekli tutuklamalar ve ifade/basın özgürlüğü konusundaki endişelerimizi ifade ettim. Bunun tepeden bakarak, ders verme gibi algılanmamasını, egemenliğinize saygısızlık olarak algılanmamasını rica ediyoruz
4000 iade dosyası yok: Siyasi bir sürece yeniden başlanması gerektiğini ifade ediyoruz ve bunun için PKK’nin silahlı mücadeleden vazgeçip silahlarını teslim etmesi gerekir. 4 binden fazla Türkiye’den dosya geldiği konusunu teyit edemeyeceğim.
Önerilerimi tekrarladım: Almanya’da geçen hafta söylediklerimi tekrarlamak istiyorum. 15 Temmuz girşimini şiddetle kınıyoruz. Sivil toplumu demokratik kurumları savunanların yanındayız.
Tek taraflı değil: Bu tek taraflı bir ilişki değil, birbirimize ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, sorunları çözebiliriz.
halkızbiz
Reklam alanı
About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.