anadoluverumelimedya.com

Türkiye’nin 11’nci ‘Sakin Şehir’ unvanlı ilçesine HES yapacaklar!

İtalya’nın Greve in Chianti şehrinde, 12 Mart 2016 günü Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısında Türkiye’nin 11’inci “Sakin Şehri” seçilen Erzurum’un Uzundere ilçesinde yaşanan sevinç ‘HES yapılacak’ haberi ile kayboldu.

Reklam alanı

Uzundere’den geçen Tortum Şelalesinden döküldükten sonra Çoruh nehrine karışan Tortum Çayı üzerine HES yapılma kararı, Uzundereliler tarafından tepkiyle karşılandı.

Artvin karayolu üzerinde yer alan, 1987’de ilçe olan ve “Erzurum’un sebze ve meyve ambarı” olarak nitelendirilen Uzundere’ye Hidroelektrik Santralı (HES) yapılacağı haberlerine ilçe halkı tepki göösterdi. Tortum Şelalesi, Tortum Gölü, Öşvank Manastırı ve Yedi Göller’i bünyesinde bulunduran Uzundere, bölgenin en olaysız ilçelerinden. İlçe, Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu tarafından mart ayında “sakin şehir” seçilmişti.

İLÇE HALKI HES İSTEMİYOR

Tortum Çayı’na yapılması planlanan HES, 12 kilometre boyunca bu nehrin hem yatağını değiştirecek, hem de suyun önemli bir kısmını alacak. Yöre halkı bu projeye itiraz etti. Proje ile ilgili “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Yargı böyle bir kararın olmayacağına hükmetti ve Danıştay da bunu onayladı. Ancak şu sıralarda yine çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecine başlandı.

 

ONLAR DA TEHLİKEDE

Erzurum’un İspir, Pazaryolu, Oltu, Olur, Şenkaya, Tortum, Narman, Uzundere ile Bayburt ve Arvin’in yer aldığı Çoruh Vadisi Türkiye’nin en önemli havzalarından birisi. Çoğu noktasında mikroklima özelliğine sahip havzada Türkiye’nin en iyi fasulyesi, kırmızı benekli alabalığı ve organik ürünler yetişiyor. Dut pekmezi yapılıyor. Önemli bir konuma sahip olan Çoruh Vadisi de tarih, doğa ve spor meraklıları için bulunmaz bir mekân. Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alan Çoruh Vadisi, boyutları ve tasarımları ile şaşırtıcı, 9. yüzyıl ile 11. yüzyıl ilk çeyreği arasında inşa edilmiş Ortaçağ Gürcü kiliseleri ile dikkat çekiyor. Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olan Çoruh Nehri, rafting ve nehir kanosu için ideal bir parkur oluşturuyor. Çoruh Nehri’ne paralel uzanan Kaçkar Dağları da trekking yapanlar için eşine az rastlanır yürüyüş olanakları sunuyor. Çoruh Vadisi ise endemik bitki türleri, kuş ve kelebekleri ile doğaseverlerin gözdesi.

sol

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.