anadoluverumelimedya.com

Nükleer cinayet santralleri yapılmayacak!

Japon gazetesi asahi.com’un haberine göre Akkuyu’da finansman sıkıntısına rağmen bugün temel atılmasının en önemli nedeni… Kommersant, projeyi gerçekleştirecek Rus şirkete vergi muafiyeti ve gümrük ayrıcalıklarının sadece Akkuyu’nun inşaatı boyunca değil, yaklaşık 90 yıl süreceğini belirtiyor.

Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri yapılmayacak. Rus Rosatom firmasının Akkuyu Nükleer Santralini yapmak için parası yok. Projeye %49 ortak olup finansman getirecek firma arıyor. Ortak oldu/olacak denen Cengiz-Kolin-Kalyon, sözleşmeyi imzalamadan kaçtı. Akkuyu Nükleer santrali, ilk planlamaya göre, 2015’te başlayıp 2022’de, 20-22milyar Dolar’a bitecekti. AKP iktidarda kalır, proje de 2019’da başlayabilirse, 2025’te bitip, 25 milyar Dolar’a mal olacağı için kimse girmek istemiyor. AKP, Akkuyu’da üretilecek elektriğin %50’sine, 15 yıl boyunca 12,35 cent/kWh bedelle alım garantisi verdi. Yani, diğer santrallerde 15 kuruş olan elektrik için 49 kuruşa alım garantisi verdi. Aradaki fark, toplamda 35 milyar Dolar’a ülke zararı demektir. 22 milyar Dolar açıklanan proje, 25 milyar Dolar’a çıkartılıp, garanti zararı 35milyar Dolar da bindirilince, proje olmaktan çıkıp, SOYGUN haline geliyor. Anlaşma, AKP sonrası hükumetler tarafından ‘kamu yararına’ iptal edileceği için de, hiçbir firma işe girmek istemiyor.
Akkuyu lisans ve bürokratik işlemleri nedeniyle şimdiden 4 yıl geciktiği için, Rus Rosatom 3 milyar Dolar  fark istiyor. Bu farkı AKP halka açıklayamayacağı için resmen imzalayamıyor. Rosatom da resmi imza olmadan riske girmeyip, riski aktaracağı Türk ortak arıyor. Özetle, Akkuyu Nükleer santrali, 2019 seçimlerine kadar yandaş Türk müteahhitlere hafriyat/dolgu, yol işleri bütçeden yaptırılıp oyalandıktan sonra, AKP iktidardan gidince proje çöpe atılacaktır. 2019 seçimlerine kadar Rosatom, 1 ruble para harcamayacaktır.

Reklam alanı

SİNOP NÜKLEER 

Akkuyu Nükleer Santrali, 22 milyarDolar’a Ruslarla, Sinop Nükleer ise 22 milyar Dolar’a Japon Mitsubishi Heavy/ Itochu ve Fransız firma ile imzalanmıştı. Akkuyu’daki problemlerden sonra geçtiğimiz ay, Sinop Nükleer’deki Japon firmalar da sorun çıkardı.

SİNOP NÜKLEER 

Sinop Nükleeri yapacak Japon firmalar, 4 nükleer reaktör için 19.7 milyar DOlar öngörülen maliyetin, 2 katına, yani 37.5 milyar Dolar seviyesine yükseldiği bildirip, Türk tarafından fiyat artışı için yanıt beklediklerini açıkladı.

Sonuç olarak, politik ve ekonomik olarak çöküş aşamasında olan AKP iktidarı Türkiye’sine yabancı banka ve firmalar güvenmediği için, 2 Nükleer Cinayet Santrali projesi (Akkuyu ve Sinop) de iptal aşamasına geldi. AKP seçimlere kadar bu gerçeği açıklayamayacak.

Kaynak:http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201803150046.html

haberayyıldız.com
About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.