anadoluverumelimedya.com

Diyanet Başkanı, ensest fetvasını eleştiren kadın örgütü başkanını azarlamış!

Ankara Barosu Gelincik Projesi etkinliğinde konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in eleştirileri nedeniyle kendisini 12 dakika boyunca ‘fırçaladığını’ iddia etti.

Reklam alanı

Güllü, mülteci kamplarında kadınlara fuhuş yaptırıldığını ve yaşlarına göre gruplanan kadınlar için kataloglar hazırlandığını söyleyerek çocuk istimarı ve ensest olaylarındaki artışa da dikkat çekti.

Evrensel‘in haberine göre, Ankara Barosu Gelincik Projesi etkinliğinde konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ensestle ilgili Diyanetin fetvasını eleştirdikleri için Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in kendilerini “fırçaladığını” söyledi. Güllü, “Başkan beni 12 dakika boyunca terbiye sınırlarını aşan bir açıdan fırçalayarak terbiye etmeye çalıştı. Ancak bu yapılanların hiçbiri bizi mücadele etmekten alıkoyamayacak” dedi.

Ankara Barosu tarafından beş yıl önce yaşama geçirilen Gelincik Projesi kuruluş yıldönümü etkinliği gerçekleştirdi. Cer Modern’de “Gelincik:Umuda uzanan el” başlığıyla gerçekleştirilen panele CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan’ın yanı sıra geçtiğimiz yıl hunharca katledilen Özgecan Aslan’ın babası Mehmet Aslan, hukukçular, akademisyenler, sanatçılar katıldı. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, ensest ve mülteci kadınların durumu tartışıldığı panelde ayrıca Akife Dekeli, Güzin Altan Ayrancıoğlu, Nevruz Erken, Semra Çevik ve Teymur Ağalıoğlu’nun eserlerinden oluşan resimler sergilendi.

‘KADINA ŞİDDET İNSAN HAKKI İHLALİ’

Açılış konuşmasında konuşan Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, kadına şiddetin insan hakkı ihlali olduğunu söyleyerek, Gelincik Merkezinin kadınların umudu olduğunu vurguladı. Kadına yönelik şiddetin sadece kadınların değil toplumsal bir sorun olduğunu belirten Canduran, yargıçlara çağrı yaparak “Haksız tahrik indirimi ve iyi halden yararlanmayı şiddet, taciz, tecavüz davalarında uygulamayın” çağrısı yaptı. Özgecan Aslan’ın babası Mehmet Aslan da her türlü sorun karşısında yıkılıp kalmak yerine direnerek, mücadele edilmesi ve savaşılması gerektiğini söyledi. Herkesin Özgecan için “Bizim de kızımız” dediğini söyleyen Aslan, bunun kendilerinde mutluluk yarattığını söyledi. Aslan insanları yargılamak yerine sevmenin yollarını yaratmanın önemini vurguladı.

‘TUZUN KOKTUĞU YERDEYİZ’

Türkiye Kadın Dernekleri Başkanı Canan Güllü ise sırça köşklerde oturarak şiddet, tecavüz olaylarıyla mücadele etmenin imkansız olduğunu söyleyerek, Meclis’in şiddet, tecavüz olaylarına karşı kulak tıkadığını söyledi. Siyasilerin büyük bir gaflet uykusunda olduğunu vurgulayan Güllü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın “Bir kereden bir şey olmaz” açıklamasının talihsiz bir açıklama olduğunu ve açıklama sonrası yüzlerce telefon ve mesaj aldıklarını belirtti.

Güllü, Başbakan’ın da Ensar Vakfı’nda yaşanan istismar sonrası “Vakıf’a bir şey söylemeyin” açıklaması ve sonrasında Ensar Vakfı’na bazı kurumlarca verilen desteği ise “Ensar Vakfı’na ‘Hepimiz Ensar’ız’ diyerek destek vermek demek tuzun koktuğu yerdir” sözleriyle değerlendirdi. Türkiye’de ensest vakalarının artışına vurgu yapan Güllü, Türkiye’nin birçok yerinden ensest vakalarının haberlerini aldıklarını, yakın bir süreçte bir aylık bebeğine ensest uygulayan bir babanın annenin durumu fark etmesiyle ortaya çıkarıldığını söyledi. Güllü, ceza sisteminde ensest tanımlaması yapılması gerektiğini söyledi.

‘DİYANET İŞLERİ BAŞKANI’NDAN FIRÇA’

Güllü, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın geçtiğimiz aylarda enseste ilişkin sorulan bir soruya verdiği ve oldukça tartışma yaratan cevabı sonrası kendilerinin yaptıkları eleştirilere ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanı’nın kendilerini makamına çağırdığını söyledi. Güllü “Başkan beni 12 dakika boyunca terbiye sınırlarını aşan bir açıdan fırçalayarak terbiye etmeye çalıştı. Ancak bu yapılanların hiçbiri bizi mücadele etmekten alıkoyamayacak” dedi.

“MÜLTECİ KAMPLARINDA KADINLAR FUHUŞA ZORLANIYOR’

Suriyeli kadın mültecilerin durumuna da dikkat çeken Güllü, göçün başladığı ilk zamanlarda Kilis kampında “Evlenilecek kız bulunur” yazdığını söyleyerek, durumun hala değişmediğini söyledi. Güllü, yakın bir zamanda gittikleri bir kampta kadınların yaşlara göre gruplandığı bir katalog bulunduğunu ve durumdan Vali’den emniyet müdürüne herkesin haberi olduğunu kaydetti. Güllü, 8 Mart günü Bakanlığı bilgilendirmelerine rağmen halen kataloğun kampta bulunduğunu kaydetti. Güllü Diyarbakır’da Sur’da yaşanan çatışmaların kız çocuklarını eğitimin dışında bıraktığını belirterek, ”Biz hangi hükümete şiddetle mücadele edin diyeceğiz” diyerek yaşanan şiddet ortamına tepki gösterdi. Sanatçı Selçuk Yöntem de şiddetle mücadelede eğitime vurgu yaparak, tiyatronun, operanın, sanatın şiddete karşı mücadelede önemine dikkat çekti.

cumhuriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.