anadoluverumelimedya.com

CHP’den şeker fabrikaları için referandum çağrısı

SEBAHAT KARAKOYUN 

Reklam alanı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, satış listesindeki şeker fabrikalarının bulunduğu illerin AKP’nin yüksek oy aldığı iller olduğuna dikkat çekerek, “ Her fırsatta millet iradesinden söz eden AKP, bu illerde referanduma gitsin. Millet kaderini kendisi çizsin” dedi.

Gürsel Tekin, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette ‘yerlilik-millilik’ iddiasındaki AKP iktidarının şeker fabrikalarını satışa çıkararak dışa bağımlılığı teşvik ettiğini söyledi.

İsmet İnönü’nün 2. Dünya Savaşı döneminde yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak “Üç beyaz varken Türkiye’ye bir şey olmaz. Biri pamuk, biri un, biri de şeker” dediğini belirten Tekin, “Pamuk yok, un gitti. 2004 yılına kadar bizim depolarımızda 4 milyon ton buğday fazlamız varken şimdi 7-8 milyon ton buğday ithal ediyoruz. Şimdi küresel firmalar devrede. Her gün Trump’la kavga ediyorsun. Yarın ‘Ambargo koyduk’ derlerse ne yapacağız, ot mu yiyeceğiz?” diye sordu.

‘Millet kendi kaderini çizsin’
Satışı planlanan şeker fabrikalarının bulunduğu illerin AKP’nin yüksek oy aldığı iller olduğuna dikkat çeken Tekin, şöyle devam etti:

“Her fırsatta millet iradesinden söz eden AKP, bu illerde referanduma gitsin. Millet kaderini kendisi çizsin. Referandumda halkın tercihi ‘fabrikalar satılsın’ ise kabulümüz. Hiç birbirimizi yormayalım. Sonuç itibariyle her şey millet iradesiyle olmuyor mu? Erzurumlu, Afyonlu, Tokatlı kardeşimiz, ‘Ben ilimdeki şeker fabrikasının satılmasını istiyorum’ diyorsa CHP olarak bizim kabulümüzdür. Bundan daha makul bir şey olabilir mi? Bir yazı yazılacak, 14 ayrı yerde sandık kurulacak. Vatandaşın tercihine başvurulacak.”

Özelleştirme değil ‘güzelleştirme’
Gürsel Tekin, özelleştirme adı altında ülkenin fabrikalarının belirli şirketlere satıldığını belirtti.

Tekin, “Bu satışlar ‘özelleştirme’ değil ‘güzelleştirme’. TMSF’ye bakıyorsunuz, yabancı bir grup yok. Nasıl oluyorsa bütün iş 20 kişi arasında dönüyor. 20 adama pay ediliyor. Kendi yandaşlarına veriyorlar. Uluslararası düzeyde, herkesin bildiği çok büyük firmalar, bu ihalelere girmiyor. Koç, Sabancı neden bu ihalelere girmez? Neden sadece Saray’a yakın iş adamları? 80 milyonun malı 20 kişi içinde pay ediliyor” dedi.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.