anadoluverumelimedya.com

Moskova’dan Rus diplomatları sınır dışı eden ülkelere misilleme

Uluslararası bir boyut kazanan ajan krizinde bugün Moskova’da tüm Batılı ülkelerin temsilcileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Çifte ajan Sergey Skripal’in İngiltere’de zehirlenmesiyle Batı’nın hışmına uğrayan Rusya’da bugün hareketli dakikalar yaşanıyor.

Reklam alanı

Çok sayıda ülkenin büyükelçilerinin Rus Dışişleri Bakanlığı’na girip çıktığı başkent Moskova’dan yapılan açıklamada, İngiltere’ye diplomatlarını Rusya topraklarından çekmesi için bir ay süre verildi. Moskova, Londra’dan diplomat sayısını eşitlemesini istiyor.

Ayrıca Rusya, İngiltere Büyükelçisi Laurie Bristow’a protesto notası iletti.

Rus haber ajansı Sputnik, kararın Londra yönetimi ve diğer Batılı ülkelere yanıt olarak alındığını bildiriyor.

Uluslararası haber ajansı Reuters ise, gün içinde İngiliz büyükelçi dışında Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İsveç, Belçika, Avustralya, Hırvatistan,Canada,  Çekya, Polonya ve Ukrayna temsilcilerinin gün içinde Rusya Dışişleri Bakanlığı’na girdiğini bildiriyor.

oijij.jpeg

İLK KOVULANLAR BELLİ OLDU

İtalya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın iki İtalyan diplomatı sınır dışı etme kararı aldığını ve bir hafta süre tanındığını açıkladı.

Finlandiya ve İsveç de, Rusya’nın bir diplomatlarını kovduğunu duyurdu.

Polonya dört, Çekya ise üç diplomatını Moskova’dan çekmek zorunda.

Sergey Skripal krizinde başta ABD olmak üzere 14 Avrupa Birliği üyesi, Avustralya, Canada gibi ülkeler Rusya’ya cephe almış ve yaklaşık 200 Rus diplomatı ‘istenmeyen adam’ ilan etmişti.

Rusya ise 60 Amerikan diplomatı sınır dışı edeceğini dün akşam duyurmuştu.

İngiltere’de bu ay başında Noviçok sinir gazıyla evinin önünde saldırıya uğrayan Skripal ve kızı Yulia, halen hastanede tedavi görüyor. Salisburry Devlet Hastanesi, Yulia’nın yoğun bakımdan çıktığını ancak Skripal’in durumunun henüz kritik olduğunu açıklamıştı.

yeniçağ

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.