anadoluverumelimedya.com

CHP, ‘adil seçim’ için seferberlik başlatacak

Sebahat Karakoyun / Birgün

Reklam alanı

CHP, AKP-MHP işbirliğiyle Meclis’ten geçirilen yasa ile riske giren seçim ve sandık güvenliğini sağlamak üzere tüm muhalefet partileri ve STK’leri kapsayacak bir “adil seçim seferberliği” başlatmak üzere harekete geçiyor. CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “Nasıl milyonlar adalet için ayağa kalktıysa seçim güvenliği konusunda da ortak aklı egemen kılarak tüm muhalefet partileri ve STK’larla adil seçim seferberliği başlatmak istiyoruz” dedi.

AKP, kamuoyuna ‘ittifak’ düzenlemesi olarak sunduğu yasa ile demokratik ve adil bir seçim koşullarını ortadan kaldırarak, Erdoğan’ı başkanlık koltuğuna oturtmak ve ‘ortağı’ MHP ile birlikte parlamentoda oy oranlarının üstünde bir sayıyla temsil hesabı yaparken, muhalefet cephesinde de adil seçim koşullarını oluşturmaya yönelik arayışlar başladı.
CHP, “Adil seçim seferberliği” başlatmak için tüm muhalefet partilerine , STK’lere çağrı yaptı. CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Meclis’ten apar topar çıkarılan yasanın, şaibeli 16 Nisan referandumunu yaşayan yurttaşların kafasındaki soru işaretlerini artırdığını belirtti.

Yasa değil ihale şartnamesi
İktidarın bir yasa değil adeta “adrese teslim ihale şartnamesi “ hazırladığını ve bu düzenlemeyi bir gece yarısı Meclis’ten geçirdiğini kaydeden Adıgüzel, “Mühürsüz oylar kabul edilerek, sandıklar taşınarak, KHK tehdidi altındaki memurlar sandık sorumlusu olarak görevlendirilerek, güvenlik güçlerinin en küçük ihtilafta bir seçmenin çağrısıyla sandığın başına gelmesi sağlanarak milletin iradesine ket vurulmaya çalışılıyor” dedi.

Bu aşamadan sonra 2019 seçimlerine giden süreç ve seçime yönelik riskleri ortadan kaldırmayı hedefleyen önlemler için harekete geçilmesi gerektiğini belirten Adıgüzel, “Nasıl milyonlar adalet için ayağa kalktıysa seçim güvenliği konusunda CHP’li, HDP’li, İyi Parti’li, Saadet Parti’li hangi partiden olursa olsun ‘kazanan sandıkta belli olsun, sandık hileleriyle değil’ diyen bütün seçmenlerin , STK’ların katkı sunacağı bir süreç için girişimlerde bulunmaya başladık” diye konuştu.

Risk senaryoları hazırlanacak
Seçim sürecine yönelik ciddi teknolojik yatırımlar yaptıklarını, geçmiş seçimlerle ilgili analizleri dikkate alarak olası sorunları içeren risk senaryoları hazırlayacaklarını belirten Onursal Adıgüzel, şöyle devam etti: “İktidar şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemlere başvurabiliyor. Senaryo analizleriyle olası oy hırsızlığı yöntemlerine karşı tedbirler geliştireceğiz. Bu süreçte ortak aklı egemen kılmak istiyoruz. Kurduğumuz bilişim alt yapısını, mobil uygulamamızı daha da geliştirerek, seçim sonuçlarının en doğru şekilde kayda geçmesini sağlamaya çalışacağız. Bunun için seçime giden süreçteki eğitim çalışmaları çok önemli.”

birgün

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.