anadoluverumelimedya.com

Deniz Kuvvetlerinden heyecan yaratan haber

Artan küresel ihtiyaçlar ve deniz kaynaklarına bağımlılık, geleceğin deniz güvenliğine ve idame edilebilirliğine dikkat çekmektedir. Bu yüzyıl, mavi yüzyıl (blue century) olarak adlandırılacaktır. Gözlerdeki deniz körlüğü kaldırılmalı ve bir ülkenin zenginliğinde denizlerin ne kadar kritik bir rolü olduğu ve Deniz Kuvvetlerinin, deniz güvenliğindeki öneminin farkında olunmalıdır.

Reklam alanı

GÖRDÜĞÜMÜZÜ DEĞİL, HAYAL ETTİĞİMİZİ ALMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ

Bu minvalde Türkiye Cumhuriyeti de, düşüncenin ötesinde hayal ederek ihtiyaçlarını ortaya koymak ve en uzaklarda, Pasifik Okyanusu’nda, hatta kutupların dahil olduğu coğrafyalarda, etkinlik göstermek durumundadır. Geleceğe yönelik milletimizin menfaatleri, dünyanın kalan kaynaklarından hakkımız olan payı almak üzerine kurulmalıdır. Kısacası gördüğümüzü değil, hayal ettiğimizi almak için şimdiden çalışmamız gerekir.

Dünyanın gelişmiş ülkeleri olarak bilinen ve tamamı “denizci” olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkeler, dünya üzerindeki denizaşırı menfaatlerinin korunması maksadıyla, üzerinde hava vasıtaları olan platformlara sahiptirler. Bölgesel bir güç olan ülkemizin, güvenlik ihtiyacı artık çevre denizlerin ötesine geçmiş ve denizaşırı ülkelerde menfaatlerimiz doğrultusunda Somali’de, Katar’da ve Arnavutluk’ta üslerimiz kurulmuştur. Aynı şekilde Afrika açılım politikası kapsamında, Türkiye’nin denizden güç aktarma kabiliyeti kazanması, yakın tarihten itibaren zorunluluk haline gelmiştir.

F35B TAARUZ UÇAKLARI KABUL EDİLDİ

Bu ihtiyaçlardan yola çıkarak, Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) ANADOLU projesi ile Türkiye Cumhuriyeti hayal ettiği uçak gemisine kavuşma yolunda önemli bir aşama kaydetmiştir.

LHD’nin üzerine konuşlanacak ve ilave yetenekler kazandıracak F35B Taarruz uçakları başta olmak üzere, hava vasıtaları, projenin temelini ve amacını oluşturmaktadır. Birçok kere görsel ve yazılı medyada da belirtildiği üzere, sayın Cumhurbaşkanı tarafından LHD, “uçak gemisi” olarak ifade edilmiştir. Ayrıca LHD kapsamında, iş birliğinin geliştirilmesi maksadıyla İspanya ile Mutabakat Muhtırası imzalanması konusunda, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan görüşmelerde LHD’ye olan ihtiyaç, üzerindeki F35B taarruz uçakları ile beraber kabul görmüştür.

Cumhurbaşkanı tarafından ortaya koyulmuş olan uçak gemisi, hedefinin başlangıcı olan ve hâlihazırda inşası yüzde 50 oranında tamamlanan ANADOLU, 2021 yılı sonunda ilk harekât kabiliyetine ulaşacaktır. Bu hedefe uygun olarak F35B uçakları, Cumhuriyetimizin 100. yılında (2023) hizmete alınmış olacaktır. LHD’nin asla vaz geçilemeyecek ve caydırıcılığı gösterecek en önemli unsuru olacak F35B taarruz uçakları, gemiden harekât icra edebilmesi maksadıyla, geminin dizaynına fırlatma rampası (ski-jump) ilave edilmiştir.

İLK DENEMELER EKİM 2018’TE…

LHD, başta F35B taarruz uçakları olmak üzere hava araçları, amfibi çıkarma araçları ve benzeri tüm imkânlarıyla bütünleşik bir projedir. Gemi, teknolojiden kaynaklı modern harp konseptlerinin bir ürünü olarak, hava unsurlarını en etkin şekilde kullanmak suretiyle her türlü harekâtı başarılı bir şekilde icra edecektir.

Halen F35B taarruz uçakları ABD tarafından kullanılmaktadır. USS America ve USS Wasp amfibi gemisinde denemeler Kasım 2016’da icra edilmiştir. ABD, Doğu Çin denizinde görev yapan USS Wasp amfibi gemisine, ilk kez dikey iniş kalkış yapabilen, beşinci nesil F35B taarruz uçakları konuşlandırmıştır

Birleşik Krallık tarafından inşa edilen HMS Queen Elizabeth uçak gemisinde, F35B’nin ilk uçuş denemelerine Ekim 2018’de başlanacaktır .

İtalya Deniz Kuvvetleri için 30 adet F35B alımı sürecini başlatmış, ilk uçak Ocak 2018’de İtalya’ya intikal etmiştir. İtalya, envanterindeki uçak gemisinde kullanılan Harrier uçaklarını değiştirmeye yönelik hamlesiyle, bölgesel güç olma yönünde çok önemli bir adım atmıştır .

Benzer şekilde Japonya, Kore gibi ülkeler de F35B teminine yönelik çalışmalar yapmaktadır.

Amfibi harekâtta çıkarma birliklerimize, deniz harekâtında ise açık denizde bulunan gemilerimize hava desteği sağlayacak F35B taarruz uçaklarının alımına ilişkin süreç, Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılmak üzeredir. F35B taarruz uçaklarını bünyesinde bulunduracak ANADOLU ülkemizi, menfaatlerimizin bulunduğu uzak coğrafyalarda söz sahibi yapacaktır.

Dünya denizlerindeki hak ve menfaatlerimizi kararlılıkla koruyacak Deniz Kuvvetlerimize “viya böyle” diyor sakin denizler diliyorum

Emekli Koramiral Atilla Kezek

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.