anadoluverumelimedya.com

CHP’de yasaklı kurultay: Delege değilsen giremezsin!

HİKMET ÇİÇEK / Aydınlık

Reklam alanı

CHP’nin bugün ve yarın (9-10 Mart) Ankara Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapacağı olağanüstü tüzük kurultayında delegenin onayına sunulacak tüzük taslağı, genel merkez tarafından “reform” diye adlandırılırken, taslağa parti içinden eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Kurultay öncesi parti içindeki toplantılarda taslağa sert eleştiriler yöneltilmişti. CHP’li 48 vekil, ortak bir bildiri yayımlayarak tüzük değişikliği konusundaki kaygılarını dile getirmişti.

Taslağa göre kurultayda, “ön seçim”, “kota”, “kontenjan”, “kurultay yönetmeliği” gibi düzenlemelere gidilecek. CHP Tüzüğü, genel merkezin önerdiği taslağa göre baştan sona değiştirilecek. Yeni tüzük neler getiriyor, bakalım:

İŞLEVSİZ ÖNSEÇİM

Parti içinde yapılan seçimlerde, önseçim uygulama ilkesi fiilen işlevsiz hale getiriliyor. CHP’nin mevcut tüzüğünde milletvekili adaylarının yüzde 85’inin ön seçimle belirlenmesi yer alırken, yeni tüzük taslağında “Partinin son genel seçimlerde yüzde ondan az oy aldığı seçim çevreleri ile en fazla 1 milletvekili çıkardığı yerlerden gösterilen toplam milletvekili adayının” ön seçimin dışında tutulabileceği yer alıyor.

İl, ilçe örgütlerinin elindeki yetkilerin bir bölümü, MYK’ya devrediliyor. Bu düzenlemenin kabul edilmesi ile 50’ye yakın ilin ön seçim dışında tutulmasının önü açılacak.

Genel Merkezin hazırladığı tüzük taslağı delegelere ulaştırıldı ama madde gerekçeleri ortada yok. Yani hangi düzenlemenin hangi gerekçeyle yapılacağı açıklanmadı. (Gerekçelerin, son dakikada yazılacağı söyleniyor)

CHP ÜYESİ İZLEYİCİYE DE YASAK

Tüzük kurultayı, esasında CHP örgütlerinde görev alan herkesi doğrudan ilgilendiriyor. Dolayısıyla, bu kurultayda oy kullanamayacak olsalar bile, örgüt işleyişini tepeden tırnağa değiştirecek olan maddelerin müzakerelerini takip etmeleri, değişmesi muhtemel kuralları öğrenmeleri gerekiyor. Fakat parti yönetimi aldığı kararla delegeler dışında hiçbir partilinin kurultaya katılmasına izin vermedi.

DANIŞMANLARINIZI BİLE GETİRMEYİN!

Öyle ki, CHP Genel Merkezi’nden milletvekillerine gönderilen mesajlarda “danışmanlarınızı yardımcılarınızı kurultay salonuna getirmeyin, onlar içeri alınmayacak” bile denildi!

CHP’de aslında tüzük değişiklikleri uzunca bir süredir konuşuluyordu ancak kimse, şubat ayının başında yapılan 36. Olağan Kurultay’ın hemen ardından bir tüzük kurultayının toplanmasını beklemiyordu. Bu konuda daha önce bir çalışma yapıldığı, “tüzük kurultayı çağrısı” ile ortaya çıkarken, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun parti içindeki bazı kesimlerin olağanüstü kurultay toplama girişimlerinin önünü kesmek için tüzük kurultayı topladığı ileri sürülüyor.

CHP’de tüzük gereği kurultay çağrısı yapanlar, kurultayın gündemini belirleme hakkına sahip. Yani bu kurultayda genel merkezin dediği olacak!

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.