anadoluverumelimedya.com

ÖDP’den, Çarşamba’da Şeker-İş’in imza kampanyasına destek

ALİ İHSAN ES/SAMSUN Birgün

Reklam alanı

Çarşamba’da, Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ve kapanmasına tepki gösteren Şeker-iş sendikalı işçilerin başlattığı imza kampanyasına Samsun ÖDP İl örgütü de destek verdi.

Türkiye’de ki şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve kapatılmasına yönelik uygulanan politikalara tepki gösteren Şeker-iş üyesi işçiler Çarşamba Tarihi Köprüsünde imza kampanyası başlattı. Çarşamba halkının yoğun ilgi gösterdiği kampanyaya ÖDP Samsun İl Örgütü de destek verdi.

“ŞEKER FABRİKALARININ SATILMASINA HAYIR”

Burada bir açıklama yapan ve “Her fırsatta ‘millilik ve yerlilik’ yaygarası yapan iktidar emperyalizmin politikaları doğrultusunda ve emperyalist gıda tekellerin talimatlarıyla şeker fabrikalarını satışa çıkardı. Şeker fabrikalarının satışı ülkenin ve halkın çıkarına değil, emperyalist tekelerin çıkarınadır. Her adımında ülkemizi emperyalizmin tahakkümüne sokanları ülkemizin yerli üretimini ve milli birikimlerin, emperyalist tekellerin işgaline devredenler asla yerli ve milli olamazlar” diyen ÖDP Çarşamba İlçe Sekreteri Ahmet Özçelik, “Şeker pancarı üreticileriyle, şeker fabrikası işçileriyle, tüm yurtsever emekçi halkımızla birlikte şeker fabrikalarına sahip çıkmaya, emperyalist tekellerin işgalini durdurmak için mücadele edeceğiz” dedi.

“KARAR, EMPERYALİZMİN POLİTİKASIDIR”

Özçelik açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: “AKP iktidarı 15 yılda ‘özelleştirme rekoru’ kırarak üretken kamu varlıklarımızı kamı mülkiyetinden özel mülkiyetine devrini gerçekleştirdi. Bu sürecin sonunda Türkiye artık en basit gıda ürünlerini dahi ithal etmek zorunda kalan bir ülke konumuna geldi.

“KARARIN ARKASINDA EMPERYALİST CARGILL VAR”

Cargill’ın ‘Ulusal Şeker Piyasası ve Düzenleyici Reform Arayışları’ ve Şeker Piyasası Mevcut Durum ve Değerlendirme’ raporlarını iktidara sunduğu, bu rapora ilişkin sunuşlar gerçekleştirdiği haberlerde yer almıştır. Cargill, bu raporlarında ‘şeker üretiminin şeker pancarı yerine –kendiüretiiği- nişasta bazlı şeker/mısır şurbunun öne çıkarılması’ gerektiğini savunmuştur. Emperyalist gıda tekeli Cargill’in ihtiyaçları doğrultusunda şeker fabrikalarının satış kararı alınmıştır.

“ÜRETİM ALANLARI YOK EDİLECEK, ÜRETİCİ VE İŞÇİ MAĞDUR OLACAK”

IMF ve Dünya Bankası kararlarıyla, pancarda kota sisteminin getirilmesi ile Şeker Fabrikalarının kapatılma süreci başlamıştır. Kota öncesinde şekerpancarı üretimi yapan aile sayısı 490 bin iken bugün 105 bine geriledi. Üretim 22 milyondan 15 milyon tona gerilerken, üretim alanı da 500 bin hektardan 320 bin hektara düştü. İlk etapta özelleştirme kapsamına alınan 14 fabrika (Afyon, Alpulu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal, Yozgat) 125 hektar ekim alanı ile pancar ekim alanının yüzde 66’sını oluşturuyor. Özelleştirecek 14 fabrikada toplam 4 bin 410 işçi çalışırken bu alanda 47 bin 758 çiftçi üretim yapıyor. Fabrikaların satılması üretim sahasının kapanması, çiftçi ve işçilerin üretimden koparılması anlamına gelecektir. Satılan fabrika alalarına AVM’ler dikilerek Türkiye’nin üretken damarlarından birisi daha kesilecek, dışa bağımlılık artacaktır.

“ŞEKER FABRİKALARI HALKINDIR, SATILAMAZ”

Şeker fabrikalarının satışının ülkenin çıkarına olmadığı gerekçesiyle daha önce alınmış Danıştay kararına rağmen bugün OHAL koşullarında dayatılan satış kararını hep birlikte durdurabiliriz. Şeker pancarı üreticileriyle, işçilerle birlikte tüm yurtsever halkımızı ülkemizin halkın ortak mülkiyeti olan varlıkların satılmasına karşı birlikte mücadele edeceğiz. Halktan yana bir ekonomi ve bağımsız bir ülke için şeker fabrikalarının satışını durduralım, özelleştirilen kamu kurumlarını yeniden kamulaştıralım.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.