anadoluverumelimedya.com

İMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tulumtaş: Mesleğe ve ülkeye sahip çıkıyoruz

Oktay Evsen / Birgün

Reklam alanı

TMMOB’ye bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara şubesi hafta sonu yönetim organları için seçime gidecek. İktidarın hedef göstermesinin ardından odaları ele geçirmek isteyen yandaşlar, ilk hamlelerini İMO Ankara Şube seçimlerinde yapmayı amaçlıyor.

Hükümetin açık desteği, kaynak ve olanakları ile şube kongresine hazırlanan yandaşların karşısında ise ‘Çağdaş İnşaat Mühendisleri’ var. İMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı ve Çağdaş İnşaat Mühendisleri’nin başkan adayı Selim Tulumtaş, tüm meslektaşlarını odaya sahip çıkmaya çağrırarak, “Geleneğimiz bize yol göstermeye devam ediyor. Her koşulda tüm bilgi ve birikimimizle halkımızın refahı ve mutluluğu için seferber olacağız” dedi.

Selim Tulumtaş şöyle konuştu:

Ülkemiz için kritik bir görev yapıyoruz
“İnşaat mühendislerinin faaliyet gösterdiği alan, ülkemizde halen yürütülmekte olan tüm politikaların meşrulaştırılmasında ve bu politikaların plansız, programsız, hukuksuz, toplumsal alanda adaletsiz, baskıcı ve ayrıştırıcı niteliğini perdelemenin bir aracı olarak kullanılan en temel faaliyet alanı haline gelmiştir.

Özellikle 1980 sonrası, mesleğimizin itibarsızlaştırılması ve niteliksizleştirilmesi yönünde birçok uygulama hayata geçirildi. Ücretli çalışan meslektaşlarımız her geçen gün artan işsizlik, düşük ücret, güvencesiz çalışma, esnek çalışma, sosyal sigorta primlerinin düşük ücretler üzerinden ödenmesi gibi sorunlarla yüz yüze geliyor. Kadın mühendislerde cinsiyete göre ücret ve iş pozisyonu farklılığı neredeyse rutin uygulama oldu. İş yeri sahibi meslektaşlarımız ise kayırıcı ihale koşullarında eşitsizlik sorununu derinden yaşamaktadır.
Biz bu koşullarda dahi varlığını sürdürmeye çalışan meslektaşlarımızın yaşadıkları olumsuzlukların sonlandırılması yönünde çalışmalar yapıyoruz. Ama meslektaş sorunlarının ülke ve toplum sorunlarından ayrılamayacağını biliyoruz. Yaşadığımız dönemde siyasal iktidarca yürütülen faaliyetlerin ve yatırımların, uygulanan politikaların bir meşrulaştırma aracına dönüştürülmüş niteliğinin farkındayız. Bu bağlamda bakıldığında bilim ve tekniği ülkenin ve toplumun hizmetine sunmayı şiar edinmiş mühendis ve mimarlar olarak çok kritik bir noktada görev yaptığımızın farkındayız.

‘Çağdaş mühendisler’ mesleğin güvencesidir
Odamızda bilim ve tekniği halkın yararına kullanma geleneği bugün kuvveden fiile dönüşmüşse bunda hiç kuşkusuz ‘çağdaş inşaat mühendislerinin’ büyük katkısı vardır. Bugün de bu görev omuzlarımızdadır.

Çağdaş İnşaat Mühendisleri mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda inşaat mühendislerini temsil etmek, onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu bağlamda inşaat mühendisleri mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramaya, yorumlamaya ve toplumu bilgilendirmek, bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için uğraş vermeye devam ediyor.

Bu bağlamda ‘Çağdaş İnşaat Mühendisleri’, meslek ve meslektaş sorunlarının ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağının bilincinde olarak barıştan, emekten, halktan ve demokratikleşmeden yanadır, anti-emperyalisttir, yurtseverdir, ırkçılığın ve gericiliğin karşısındadır.

Kente karşı işlenen suçların takipçisiyiz
Görevde olduğumuz mevcut dönemde üyelerimizin ihtiyaçları ve sorunları ile ilgili sürekli olarak faaliyetler yapmaya çalıştık. Kendini sürekli geliştiren bir yapı olarak, neyi nasıl daha iyi yapabileceğimizi sürekli olarak irdeliyoruz.
Üyelerimizin hukuki sorunları için ücretsiz hukuk danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Düzenlediğimiz mesleki kurs ve seminerler ile üyelerimizin bilgi birikimini güncelleyip artırmayı hedefliyoruz. Bu dönem içerisinde toplam 66 farklı kurs ve 60 farklı seminer organize ettik. Düzenlediğimiz seminerlerin sadece o an seminer salonumuzda olanlarla paylaşılır olmaması için, sunum ve videoları şube web sitemizde paylaştık. Kentimize karşı işlenen suçların takibi bizim için çok önemli. Alt ve üst yapı proje uygulamalarındaki yanlışlıkları, imar planlarında yapılan “plansız” değişikliklerin kente getirdiği yükü hem karar vericilerle hem de kamuoyu ile sürekli paylaştık. Yaşadığımız toplumsal sorunlara duyarsız kalmayarak terör saldırılarından, asfalt çökmelerine, yapı denetim sisteminin kangren haline gelmiş bozuk sisteminden kesilen ormanlara kadar birçok konuda üzerimize düşen görevi yerine getirerek açıklamalarda bulunduk. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında farkındalık toplantıları gerçekleştirdik. Kamuda inşaat mühendisliği, uluslararası iş gücü yasa tasarısının mesleğimize etkileri konusunda uzman akademisyen ve gazetecilerle gerçekleştirdiğimiz panel/forumlarla her alanda etkin bir yönetim anlayışı sergilemeye çalıştık.

Her zaman halktan ve bilimden yana olduk
Dünya Adalet Projesi tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye, hukukun üstünlüğü 2017-2018 endeksinde 113 ülke arasında 101. sırada. Bundan daha da vahimi özgür basın da dahil olmak üzere medya ve demokratik kitle örgütlerinin devlet üzerindeki denetiminin etkinliğinde 113 ülke arasında 111. sırada yer alıyor. Hal böyle olunca demokratik kitle örgütleri üzerindeki baskının hafiflemesini beklemek maalesef hayal oluyor.

Toplumdaki muhalif seslerin susturulması, bahsedilen rant projelerine yönelik çıkan itirazları susturmak ve önündeki engelleri kaldırılmak onlar için çok önemli. Varılmak istenen nihai hedef kendilerince çok kullanılan demokrasi kavramıyla hiç örtüşemeyecek şekilde tüm muhalif sesleri susturmak, tek adam, tek parti, tek ses düzeni kurmaktır. Bunun için de kendi rant odaklı politikalarının önündeki her engeli kaldırmak istemekteler. Bu amaçla da OHAL ve KHK’ler araçsallaştırılmış durumda. Bu antidemokratik anlayış ile her türlü kesimden tüm itiraz seslerini kısmaya çalışıyorlar.

Bir yanıtımız olmalı. Birlikte üretip birlikte yöneten; laik, demokratik, cumhuriyetin değerlerine, mesleğine, ülkesine ve demokrasiye sahip çıkan anlayış Oda yönetimlerinde devam etmeli. Kent sorunlarına, hangi siyasi iradeyi temsil ettiğine bakılmaksızın kamunun zararına tüm projelere karşı duran; doğanın, kentlerin yaşam alanlarımızın yağmalanmasına dur diyen; bilimi ve tekniği emekçi halkımızın hizmetine sunmak için çalışmalarını yürüten; güvenceli iş güvenli gelecek isteyen, her ile bir üniversite projesine bağlı olarak plansız programsız bir şekilde artan kontenjanlara, artan işsizliğe karşı çıkan bir yönetimi anlayışını güçlendirmek zorundayız. Çağdaş İnşaat Mühendisleri’nin varlığı baskıya ve tahakküm altına alma çabalarına verilecek en güzel yanıt olacaktır.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.