anadoluverumelimedya.com

RUSEN Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz: Soçi’yi dağıtmak için gözünü İran’a dikti

ERDEM ATAY / ANKARA

Reklam alanı

Aydınlık

Rusya Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz, ABD’nin İran’a operasyon hazırlığında olduğunu söyledi. Çok sayıda Amerikan ve İsrail basını ve devlete yakın Sivil Toplum Örgütlerinin açıklamalarında İran’a karşı bir korku yaratılmaya çalışıldığını belirten Yılmaz, bölgede barış istemeyen ve Soçi’ye karşı olan ABD’nin İran’la yeni bir yol açmaya çalıştığını belirtti.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Salih Yılmaz, bölgedeki son dengeleri Aydınlık’a değerlendirdi. Soçi’de muhalefet ile Şam yönetimine yakın güçlerin bir araya getirmenin önemli bir başarı olduğunun altını çizen Yılmaz, bu toplantının Cenevre’ye bağlanmasının ve toplantıya katılanların sayısının meşruiyet kazandığını vurguladı. Suriye’de barış istemeyen ABD’nin bu süreci bozmak için krizi devam ettireceğini söyleyen Prof. Dr. Yılmaz’a göre, Washington’un yeni hedefi İran.

ABD’NİN İŞİNE GELMİYOR’

Soçi üçlüsü devletlerin (Türkiye-Rusya-İran) ABD’nin barış istemediğini bildiğini ve çözüm arayışında olduğunu kaydeden Yılmaz, bu üçlünün çözümünü engellemek için ABD’nin çanları İran için çaldığını belirtti.

Yılmaz şunları söyledi: “Siyasi barış süreci Amerika’nın işine gelmiyor, çatışma devam etsin istiyor, şimdi de çanlar İran için çalıyor. Amerika, ‘Biz ancak İran’ı yenersek, Suriye, Yemen, Lübnan’ı devirebiliriz’ algısını konuşuyor. İran üzerinden ABD bir korku elde ediyor, İsrail basını ve devlet merkezli STK’lar da bunları yazıyor. ABD, İran’ın Rusya ile işbirliğini tehdit olarak gördü, tıpkı Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğini tehdit olarak gördüğü gibi.”

15 TEMMUZ OLSAYDI…’

İran ve Türkiye’nin daha önceden ABD’nin zaten masasında olduğun hatırlatan Yılmaz’a göre, hem Türkiye’ye hem de İran’a karşı hamlelerin önceden planlandığını belirtti. 15 Temmuz ve hendek savaşlarının Türkiye’yi yıkmak ve bölgede bir devlet kurmak için yapıldığını ifade eden Yılmaz, “Bunlar bir stratejinin parçalarıydı. 15 Temmuz başarılı olsaydı, Zeytin Dalı Harekatı da Fırat Kalkanı Harekatı da olmayacaktı, terör koridor devleti tamamlanacaktı, bununla da kalmayacaktı güneydoğuda bir devlet oluşumu sağlanacaktı. 15 Temmuz olsaydı, Türkiye’den İran’a operasyon başlardı. Türkiye’yi kale olarak kullanacak, belki de Türk ordusu İran’a karşı kullanılacaktı” diye konuştu. Yılmaz, PYD’ye verilen silahların sadece Türkiye’ye değil, İran’a karşı da kullanabileceğine de işaret eden Yılmaz, Türkiye ve bölge ülkelerinin gelen bu tehlikenin farkında olduğunu da söyledi.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.