anadoluverumelimedya.com

Kıbrıs da laik eğitim istiyor

BirGün KIBRIS

Reklam alanı

Kıbrıs’ta teknik lise olarak açılan ancak ders içerikleri bakımından Türkiye’deki imam hatip liselerinin benzeri olan Hala Sultan İlahiyat Koleji’ndeki öğrencilere, Türkiye’den görevlendirme yoluyla gelen meslek dersi öğretmenlerinin “dini baskı” yaptıkları iddiasına Yeni Kıbrıs Partisi’nden açıklama geldi.

YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı, Kıbrıs’ta ilahiyat koleji öğretmenlerinin mektubu ile okullardaki endişe verici durumun bir kez daha gündeme geldiğini, okul aile birliği ve yandaş öğretmen sendikası açıklaması ile durumun sıkıntılarının “net bir şekilde” ortaya çıktığını belirterek, demokratik laik eğitim için mücadele çağrısı yaptı.

Okula koruma kalkanı
Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin bir “hile ile” teknik okul olarak açıldığını, içerik olarak imam hatip lisesinin aynısı olduğuna dikkati çeken Kanatlı, “Türkiye’den gelen tüm bakanların, üst düzey bürokratların okulu her defasında ziyareti ile belli oluyor ki okula ciddi bir koruma kalkanı sağlandı” dedi.

Okulda neler olduğunu mezuniyet töreninde bir öğrencinin konuştuğu video sosyal medyaya düşünce kamuoyunun öğrendiğini hatırlatan Kanatlı, “Normal koşullarda sürekli denetleme yapması gereken Eğitim Bakanlığı, tuhaf bir şekilde soruşturma kararı aldı. Okul daha önce denetlenmemiş miydi? Neden daha önceki raporlara dayanarak açıklama yapılmadı? Yoksa okulun denetlenmesine malum çevreler izin mi vermemişlerdi?” dedi.

“Bilimsel eğitim için mücadele”
Türkiye’den gelen isimlerin öğrencilere dini baskı yapıp yapmadıklarına yönelik soruşturmada yalnızca okul idarecilerinin görüşünün alındığını hatırlatan YKP Genel Sekreteri Kanatlı şunları söyledi:

“Denetleme nasıl yapılır, yalnız idarecilerle konuşarak denetleme yapılmış mı olur? Eğitim Bakanlığı’nın denetleme yapacak haberinin kamuoyunu sakinleştirmeye yönelik oyalama hareketi olduğu malumdur, ciddi bir sonuç beklemek saflık olur. Bunlar yaşanırken İlahiyat Koleji Okul Aile Birliği açıklaması ortaya çıktı. Açıklama, üzerinde ciddi ciddi durmayı gerektirmektedir. Öncelikle bazı öğretmenleri açıkça hedef göstermektedir. Okul aile birliği açıklamasında, provokasyon yaratarak bazı öğretmenlere fiziki saldırının da önünü açacak ifadeler kullanılmasından ciddi kaygı duymaktayız. Gerginlik yaratacak açıklamadır, kabul edilemez. YKP, yaşananların çok ciddi olduğunun altını çizer, tüm kesimlere bilimsel, demokratik, laik eğitim için mücadele çağrısı yapar.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.