anadoluverumelimedya.com

CHP’li Özel’den AKP’lilere ‘irade’ eleştirisi: Meclis’e gitmeye gerek yok, parmağınızı gönderin

SEBAHAT KARAKOYUN sebahatkarakoyun@birgun.net @ssenyaprak

Reklam alanı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın “OHAL bir kez daha uzatılacak. Önümüzdeki MGK’nın gündeminde muhtemelen yer alacak” diyerek OHAL’in 6’ncı kez uzatılmasına ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösterdi.
Özel, “Bugün TBMM’de 316’sı senin partinden olan milletvekilinin iradesine nasıl ipotek koyuyorsun? Bu kadar mı demokrasicilik oyunu oynayamıyorsun? Yürütmenin bir parçası, yasamaya talimat veriyor, yasamanın alacağı kararı dayatıyor” dedi.

‘Buçuk demokrasilerde olur’
CHP’li Özel, Bozdağ’ın Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamaları için BirGün’e şu değerlendirmeyi yaptı:
“OHAL’in ilan edildiği gün, ‘OHAL’in ilanı darbeye karşı topyekûn direnmiş Meclis’e karşı yapılan büyük bir haksızlık ve vefasızlıktır. Son derece üst düzeyli bir siyasi nezaketsizliktir’ demiştik. Öyle bir hale gelinmiş ki Bekir Bozdağ, demokrasiyi özümsemediklerini o kadar kanıksamış ki gaf yaptığının bile farkında değil. ‘OHAL’in uzatılması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?’ diye soruluyor. Bekir Bozdağ, ‘OHAL bir kez daha uzatılacak’ diyor. Demokrasilerde hükümet sözcüsünün, ‘OHAL’in uzatılabilmesi için MGK’nin karar alması lazım. MGK’nin böyle bir karar alması durumunda, hükümet olarak biz de Meclis’ten bu tavsiye kararına uygun bir uzatma talep etmeyi düşünüyoruz. Kararı Meclis verecek’ demesi gerekir. Dünyada kendisine ‘buçuk demokrasi’ denilen bütün ülkelerde hükümet sözcüleri bu cevabı verir. ‘OHAL’in uzatılmasına karar verdik’ diyor. Sen kimsin? Bugün TBMM’de 316’sı senin partinden olan milletvekilinin iradesine nasıl ipotek koyuyorsun? Bu kadar mı demokrasicilik oyunu oynayamıyorsun? Yürütmenin bir parçası, yasamaya talimat veriyor, karar dayatıyor.”

‘İsyan ediyorum’
Özel, Bozdağ’ın bu açıklaması ile Milli Güvenlik Kurulu’nu, Bakanlar Kurulu’nu yok saydığını da vurguladı.
Özel, şunları söyledi: “Hakikaten isyan ediyorum. Buna sessiz kalırsan bu vasat yönetim biçimini, kuvvetler ayrılığı düşmanı yönetim biçimini kabul etmiş olursun. Bu, demokrasi değil. Elinde olsa kendi milletvekillerinin vücutlarını bile Meclis’e getirmez, bir tek parmakları lazım ona. Böyle şey olur mu? Siyaset, akıl işi, vicdan işi. İktidar partisinin 316 milletvekilinin yerinde olsam, parmağımı keser Cumhurbaşkanı’na yollarım. Sana bu lazım; aklım, kalbim değil. Bunu teşhir etmek gerekiyor. Zaten çoğunluk elinde diye düşünebilir vatandaş. O zaman niye bu kadar milletvekili seçiyoruz, bu kadar adama niye maaş ödüyoruz? Hükümet sözcüsü, bunu söyleyemez. Söylüyorsa ‘kuvvetler ayrılığı, demokrasi var’ diyemez.”

birgün

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.