anadoluverumelimedya.com

BM’den Trump’a Kudüs reddi… Filistin: Oylama bir zafer

Mısır tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ve ABD’nin vetosu nedeniyle reddedilen “Kudüs tasarısı”, olağanüstü toplanan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun oyuna sunuldu. BM Genel Kurulunda ABD’nin Kudüs kararının reddi oylandı. BM, ABD’nin kararına karşı Kudüs tasarısını kabul etti. 128 kabul, 9 ret, 35 çekimser oy kullanıldı.

Reklam alanı

Ret oyu kullanan 9 ülke
ABD, İsrail, Guatemala, Honduras, Marshall Adaları, Micronezya, Nauru, Togo, Palau, Kudüs kararına karşı oy kullandı.

Çekimser oy kullanan 35 ülke

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda ülkeleri yer aldı.

BM Genel Kurulunda görüşülen Kudüs tasarısı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararını geri çekmesi talebini içeriyordu.

Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyine sunulan tasarı, 15 üyeli konseyde sadece ABD’nin vetosu ile reddedilmiş, tasarının BM Genel Kuruluna taşınması kararı alınmıştı. BM Genel Kurulunda alınacak kararın bir bağlayıcılığı bulunmazken, karar ABD ve İsrail’i uluslararası alanda baskı altına almak için büyük bir önem taşıyor.

Dün akşam kabine toplantısında konuşan ABD Başkanı Trump, “Oylamayı yakından takip edeceğiz. Bize karşı oy verenlere para yardımını keseceğiz” diyerek karşı oy kullanacak üyeleri tehdit etmişti. ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık’ta Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıdıklarını ve Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma talimatı verdiğini açıklamıştı. ABD’nin Kudüs kararı, Batı Şeria, Ramallah ve Kudüs başta olmak üzere birçok noktada protesto ve çatışmaların fitilini ateşledi. Protestolarda İsrail güçlerinin gerçek mermi dahi kullandığı sert müdahalelerde birçok kişi yaralandı ve can kayıpları yaşandı.

Filistin: Oylama Filistin için zafer

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın Sözcüsü, “Oylama Filistin için zafer” sözlerini kullandı.

Netanyahu: Kararı tanımıyoruz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “BM’nin kararını tanımıyoruz, Trump’a teşekkür ederiz” dedi.

Türkiye’den karara ilk tepkiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabı üzerinden karara ilişkin yaptığı açıklamada, “Kudüs konusunda BM Genel Kurulu’na sunulan karar tasarısının ezici bir çoğunlukla kabul edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Trump yönetiminin, BM Genel Kurulu tarafından gayrı hukukiliği en sarih şekilde ortaya konulan bu talihsiz kararından bir an evvel dönmesini bekliyoruz. Filistin ve Kudüs davasına destek veren herkese şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, “Karar, barış için yeni bir fırsat doğurmuştur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise karara ilişkin,”Trump yönetiminin Kudüs kararını reddeden karar tasarısı BM Genel Kurulu’ndan 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Kudüs adına, Filistin davası adına, küresel adalet ve vicdan adına bu tarihi karar hayırlı olsun”  ifadelerini kullanırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Karardan çok memnunuz” dedi. Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ Bekir Bozdağ,  “BM üyesi 128 ülke; haksızlığın, gücün, baskının, tehdidin, kabalığın ve kabadayılığın uluslarası hukukta yeri ve karşılığı olmadığını ve bunların geçersiz olduğunu ABD yönetimine ders olarak öğretti.Umarım ABD yönetimi, bu dersi anlamıştır” dedi.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.