anadoluverumelimedya.com

İYİ Parti’nin eğitim programı iyi mi

Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu yönüyle siyasi partiler, halkın sorunlarını çözmeye ve halkı temsil etmeye de adaydırlar. Diğer taraftan, demokrasilerde iktidarın sınırlandırılması ve iktidar niteliğinin artması adına da muhalefet partiler büyük önem arz etmektedirler. İşte bu anlamıyla, muhalefet partilerinin parti programları ve bu parti programlarında, hangi konulara ne kadar ve nasıl yer verildiği, partileri anlamak için ciddi ipuçları taşır. Bu bağlamda istedik ki; son süreçte kurulan ve kamuoyunda tartışılan İYİ Parti’nin programını eğitim açısından ele alalım.

Reklam alanı

SİYASİ PARTİLERİN PROGRAMLARI NİYE ÖNEMLİDİR

Siyasi parti programları, partilerin varoluş nedenidir, varlık sebebidir. Siyasi partilerin bütün mücadelesi, kendilerini halka anlatmaya çalışmaları; seçimleri kazanmaya çalışmalarının nihai amacı iktidara gelmek ve parti programlarını uygulamaktır. Ama siyasi partilerin seçimleri kazanabilmek için geniş kitlelere açılması gerektiğini düşündüğümüzde, seçim fonksiyonuyla program fonksiyonu çatışabilir. Ülkemizde de siyasi partiler büyük oranda parti programlarına önem verirler. Tabi, partilerin iktidar olmaları halinde, parti programlarının uygulanmasının realiteyle ve uygulamayla çatışması gibi durumlar da görülmektedir. Ama sonuç itibariyle; parti programlarının, partilerin iktidara gelmeleri halinde uygulayacakları vaatler olduğunu düşündüğümüzde, siyasi parti programları incelenmeye değerdir. Eğitimin sıklıkla tartışıldığı şu günlerde, İYİ Parti’nin programındaki eğitim vaatlerini farklı açılardan incelemek yerinde olacaktır.

PISA SIRALAMASINDA İLK 20 ÜLKE ARASINDA OLMAK HEDEFLENMEKTEDİR

İYİ Parti programında “Toplum” bölümü altında yer verilen eğitim; okul öncesi eğitim, temel eğitim, özel öğretim kurumları, meslek okulları, yaygın eğitim ve yükseköğretim başlıkları altında ele alınmış. 77 sayfalık parti programının yaklaşık 8 sayfası eğitime ayrıldığından, parti programının yaklaşık  %10’unun eğitime ayrıldığını söyleyebiliriz. Ayrıca; parti programının en sonunda, hedeflerimiz kısmında, Eğitim yaş ortalaması hedefimiz 11 yıl olacak. Kırk yaş altında kadınlarda okuryazarlık oranı beş yıl içinde %100 olacak. PISA sıralamasında, ilk 20 ülke arasında yer almak. Teknolojide 4.0 devrimini gerçekleştirmek” gibi; eğitimle ilgili doğrudan ve dolaylı dört hedef belirtilmiştir.

EĞİTİMDE CUMHURİYETİN KURUCU DEĞERLERİ TESİS EDİLECEKTİR

Eğitim bölümünün ilk kısmında “Eğitimde Genel Olarak Yapılacaklar” başlığı altında, eğitime genel bir bakış ortaya konmuştur. Bu kısımda ön plana çıkanlar; eğitim seferberliği ile Türkiye’nin 10 yıl içinde, dünyanın örnek ülkelerinden olacağı, çocukların Atatürkçü, milli değerlerle iyi insan olarak yetiştirilmeleri, eğitimde cumhuriyetin kurucu değerlerinin tesis edileceği, milli bayramların coşku içinde kutlanması, öğretmen liselerinin yeniden eski hüviyetlerine kavuşturulması, eğitimin eğitimcilere bırakılması ve eğitimin her türlü siyasi mülahaza ve müdahalelerin dışında tutulması gerektiği, bakanlığın tüm teşkilatlarında, okullarda kadın yönetici sayısının arttırılması, Türkçe’nin bilim ve iletişim dili haline getirilmesi ve dil kirlenmesinin önlenmesi şeklindedir.

YARINIMIZI, BUGÜNÜMÜZÜN OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARI BELİRLEYECEKTİR

Programın geriye kalan kısımlarında ise; ana hatlarıyla, İYİ Parti’nin okul öncesi eğitime, temel eğitime, özel öğretim kurumlarına, yaygın eğitime, yükseköğretime bakışı ele alınmıştır. EÇBEP”lerin; yani Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Programı’nın, dezavantajlı bölgelerden başlayarak, hayata geçirilecek olması hayati değerdedir. Çünkü; yarınımızı, bugünümüzün okul öncesi çocukları belirleyecektir. Programın temel eğitim kısmındaki, beyin göçüyle ilgili alınacak önlem olarak, öğrencilerimize erken yaşlardan itibaren millet ve ülke sevgisi vermek kısmı ilgi çekici noktalardandır. Yine aynı kısımda, “Milli eğitim sistemi içinde, merkez teşkilatı ile il ve ilçe düzeyinde yönetici atama ve görevlendirmelerinde uzmanlık ve liyakat esas alınacaktır” denilerek liyakatin eğitimdeki önemine işaret edilmektedir.

ÖZEL OKULLARIN MÜFREDAT GELİŞTİRMEDE ÖNLERİ AÇILACAKTIR

Özel öğretim kurumları kısmındaki “Özel okulların müfredat geliştirmede önleri açılacak” cümlesi, özel okulculuğa yeni bir soluk getirme adına dikkate alınmalıdır. Teknoloji, meslek liselerine İngilizce hazırlık sınıfı konacak olması da mesleki eğitimin niteliğini arttırmaya yönelik bir adım olacaktır. Mesleki eğitimde, tarım ve hayvancılıkla ilgili okulların yaygınlaştırılacak olması, ülkemizin tarımda hak ettiği yere gelmesi adına kulağa hoş gelmektedir. Programın ilginç noktalarından biri de; şu anki mevcut hükümetin iş başındaki öğretmenler için; yani eğitim fakültelerinden mezun ve çalışan öğretmenler için açmayı düşündüğü öğretmen akademilerinin, öğretmen liselerinden mezunların geleceği, okuyacağı bir yer olarak, eğitim fakültelerine alternatif olarak düşünülmüş olmasıdır.

Evet, siyasi partiler demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Muhalefet partileri ise; iktidarın kalitesinin garantisi ve sınırlayıcısıdırlar. Nitelikli muhalefet nitelikli iktidarı da getirecektir. Bu yönüyle, İYİ Parti’nin programının, özelde de eğitim programının, katkıları önemlidir. Ülkemizin eğitimine konacak her katkı altın değerindedir. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin…

Şahin Aybek / Eğitimci Yazar

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.