anadoluverumelimedya.com

Umut kadınlarda

Mor Dayanışma aktivisti kadınlar 23-24 Aralık tarihlerinde Şişli’de bulunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenleyecekleri Türkiye Kadın Konferansı’na hazırlanıyor. 22 ilden yüzlerce kadının katılacağı konferansa yedi ilden de otobüs kaldırılacak. Kadın mücadelesine gönül vermiş tanınmış simalarda konferanstaki yerlerini alacaklar.

Reklam alanı

Mor Dayanışma gönüllüleri Perihan Koca ve Gamze Özkök’le Mor Dayanışma Türkiye Kadın Konferansı’nı masaya yatırdık. Perihan Koca, Mor Dayanışma’nın kurulduğu andan itibaren kendisine çeşitli eşikler belirlediğini söylüyor. Koca, 2016 yılının eylül ayında gerçekleştirdikleri Kuruluş Yaz Kampı ile Mor Dayanışma için takvimsel bir çalışma temposu belirlediklerini vurgulayarak, “Kadınların özgürlük arayışına cevap olacak ve şu andaki isyanı kucaklayacak bir örgütlenme modeli yarattık” diyor. Koca, Mor Dayanışma’nın bir yıl içerisinde yürüttüğü çalışmaları şu sözlerle anlatıyor: “Karşımızda tek adamlık siyaseti üzerinden kadını her anlamda belirlemeye çalışan bir erkeklik krizi var. Bu erkeklik krizine göre rejim ya da iktidar biçimlerine göre bu mekanizmalar yeniden belirlenmeye çalışılıyor. Buna karşı yaşadığımız süreci de gören ya da öngören ve buradan çıkan bir örgütlenme modeli şekillendirdik. İşçi, emekçi, öğrenci, mülteci kadınlara bir şekilde ulaşmaya çalıştık. Kamplar, atölyeler düzenledik.

Kadınlarla özgürleşme arayışını derinleştirirken, kadınları evden çıkarmaya çalıştık. Bu şekilde bir sene geçirdik. Her adımda başka bir ile başka bir kadının kulağına özgürlüğü fısıldadık.” Koca, “Bu konferansa sokaklardan, mahallelerden, atölyelerden, evlerden de kadınlar katılacak. İlk günün sonunda kadın müzik grupları sahne alacak. Kadınlarla hep beraber eğleneceğiz. Kadın dayanışmasının coşkusunu yaşayacağız” diyor. Kadın özgürlük mücadelesi için neler yapabileceğini ve sorun odaklarını konuşaklarının altını çizen Koca, “Patriyarkal kapitalizm, kadınların bağımsızlık korkusu, şiddet biçimleri, savaş ve militarizm, göçmen ve mülteci kadınlar, öz savunma, ekoloji ve kadın, LGBTİ bireyleri gibi konu başlıklarını masaya yatıracağız. Konferansın sonunda ise örgütlenme metodunu tartışacağız. Yeni dönemde kadın mücadelesi için neler yapabiliriz gibi konuları konuşacağız” diyor.

Eşikleri aşmaya çalışıyoruz

Gamze Özkök, son dönemlerde kadınlar üzerinden çaresizlik ve umutsuzluğun dayatıldığını aktarıyor. Özkök, bu dayatmaya karşı Mor Dayanışma’nın karanlığa karşı, umudun kadınlarda olduğunu söylüyor. Geride bıraktıkları bir yıllık çalışmalarını ise şu sözlerle anlatıyor: “Önümüze bazı eşikler koymuştuk. Bir yıllık süre zarfında bu eşikleri aşmak için çabaladık. Mahalleerde çalışmalar yürüttük ve kadınların bir şeyleri bilmediğini gördük. Onlara dokununca ise bazı şeyleri somutlabildiğimizi gördük. Kapı kapı, ev ev dolaştık. Kadınlarla kısır günlerinde, panellerde, seminerlerde buluştuk. Hiç sokağa çıkmamış kadınlar ile o gün sokağa çıkıp bir şeyler yaptık. Mahallelerimizde kadın meclislerimizi kurarak mücadele ettik. Bu meclislerde kadınların kendi yaşamı üzerindeki kararını kendisi verebilmesi için adımlar attık. Mahallelerde kadınların çok zor ulaşabildiği psikoloji ve hukuk hizmeti için piskoloji ve hukuk komiteleri kurduk. Çeşitli atölyelerde yan yana gelerek, öz savunma ve bilinç yükseltme atölyeleri düzenledik.” “Kadın kadının kurdudur” cümlesini hatırlatan Özkök, “Bunu biz söylemedik. Kadınlar birbirleriyle gayet rahat anlaşabiliyor. Bizler, birbirimizi çok seviyoruz” diye konuşuyor. Konferansta konuşarak, fikir alışverişi yaparak, eğlenerek kadınlarla biraraya geleceklerini söyleyen Özkök, tüm kadınları konferansa davet ediyor.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.