anadoluverumelimedya.com

ABD’nin yaptırımı Türkiye’yi bağlamaz

AYDINLIK / ANKARAABD’nin New York Eyalet Güney Bölge Mahkemesi’nde görülen Sarraf davası üzerinden Türkiye’yi tehdit etmesi ve Türkiye’yi izlediği bölge ülkeleriyle işbirliği politikasından vazgeçirmeye zorlaması hukukçuların da tepkisine yol açtı. Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen Aydınlık’a yaptığı açıklamada yargılanan 9 kişinin bir tanesinin İranlı, geri kalanlarının Türk vatandaşı olduğuna dikkat çekerek, “ABD İran’a yönelik ambargoyu ihlal ettiler diye bu kişileri yargılıyor. Hedefte Türkiye’nin kamu bankası Halk Bankası da var. ABD’nin “uzun kol yargı yetkisini” kullanmaya kalkıyor. Ben ABD’nin “uzun kol yargı yetkisini” kabul etmiyorum. Usule uygun değil. Eğer bir Türk vatandaşı ABD topraklarında bunu yaparsa ABD bu tür yargılama yapabilir. Ama ABD toprakları dışında yapılmış bir işse bu yargılama yapılamaz” dedi.

ABD’nin “benim kararlarıma uymadın, başkanlık kararlarını ihlal ettin” diye dünyanın diğer ülke vatandaşlarını yargılama yetkisi bulunmadığını vurgulayan Şen, aynı ABD’nin FETÖ’nün para transferlerine nasıl göz yumduğunu izah etmesi gerektiğini bildirdi.

Reklam alanı

ABD’nin İran’a yaptırımlarının Türkiye Cumhuriyetini ve Türk vatandaşlarını bağlamadığını kaydeden Prof. Dr. Şen, “Türk vatandaşları İran’a yaptırımları deldi diye yargılanamaz. Ben ABD’de açılan davanın siyasi hedefli ve daha önce başlayan girişimlerin devamı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Reza Zarrab’ın ABD’ye götürülüşünü, arkasından Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısının ABD’ye gitmesini ve orada tutuklanmasını nasıl atladığını merak ettiğini de ifade eden Şen son ana gelinceye kadar Türkiye Cumhuriyeti’nin bu işin peşine düşmemiş olmasını da anlayamadığını söyledi.

TÜRKİYE ABD KARARINA UYMAK ZORUNDA DEĞİL

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Nusret Senem de yaşanan gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Bir Türk vatandaşının ABD’de yargılanmasına ilişkin iki devlet arasında yapılmış bir anlaşma yok. Bir Türk vatandaşını ABD’nin yargılaması Türk yargısına müdahale anlamına da gelir. Bu durum bağımsız devlet olan Türkiye’nin yargılama hakkına müdahaledir. Türkiye Amerika’nın İran’a uyguladığı ambargoya uyacağını taahhüt eden hiç bir açıklama yapmamış. Sen İran’a ambargo uyguladın ben senin uyguladığın ambargoyu kabul ediyorum, bende bu çerçevede karara uyacağım gibi bir şey söylememiştir. Türkiye BM’nin uyguladığı ambargoyu de delmiyor. Burada Türkiye’nin ABD’nin aldığı ambargo kararına uymaması söz konusu sadece. Uymak zorunda da değil.

Birincisi bir Türk vatandaşının orada bu suçla yargılanması yasadışı. İkincisi o deliller Türkiye’den resmi olarak istenip de alınmış değil. Devletler hukukuna aykırı. Türkiye’den resmi olarak götürülüp orada yargının değerlendirdiği deliller değil. İllegal, yasadışı yoldan elde edilmiş deliller. Yasadışı elde edilmiş deliller hiç bir demokratik hukuk devletinde delil olarak kabul edilmez.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.