anadoluverumelimedya.com

NATO tehdidi ABD uçağıyla önlenemez

Haluk Dural / Eski DPT Uzm., Kimya Y. Müh. / Aydınlık

Reklam alanı

NATO tatbikatında hedef alınan Türkiye’ye somut olarak bölgedeki Amerikan ve İngiliz ve İsrail uçaklarından saldırı yapılabilir. Bu durumda NATO standartlarında savaş uçaklarına sahip bu ülkelerin hava tehdidine Amerikan yapımı F-35 uçakları ile karşı koymak mümkün değildir

Türkiye+Rusya+İran ve dolaylı Suriye işbirliği ile Türk ordusu İdlip’e girmiş, PKK hakimiyetindeki Afrin’in güneyinde kontrol üsleri kurmaya başlamış ve İdlip IŞİD’den temizlendikten sonra sıraya Afrin ve Münbiç konulmuştur. Üçlü işbirliği ile bu harekâtlar tamamlanırsa ABD’nin kuzey Suriye’de oluşturmaya çalıştığı Kürt koridoru tamamen bitecek ve bölgede Suriye ordusu ülke toprakları üzerindeki egemenliğini yeniden tesis edecektir.

Bütün bu gelişmelerin ABD planlarını sekteye uğratması ve Türkiye’nin üçlü ittifak ve özellikle Rusya ile ilişkilerindeki yoğunlaşma ve yakınlaşmalar yüzünden ABD, Almanya ve NATO ile ilişkilerinde gerginlikler ortaya çıkmıştır.

Bunlara ek olarak; güney Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını karşılamak için projelendirilen Türk Akımı sözleşmesi sonuçlanmış ve Karadeniz’e gaz boruları döşenmeye başlamış ve en önemlisi ise Türkiye’nin Rusya’dan S-400 yüksek irtifa hava savunma sistemleri alımı kesinleşmiştir.

S-400 hava savunma sistemleri alınması gündeme gelince önce ABD ve devamında NATO’dan Türkiye’ye yönelik dozu giderek artan tehditler savrulmaya başlanmıştır. Rusya’dan alınacak S-400 hava savunma sistemi konusu başka bir yazımızda ayrıntılı olarak incelenecektir. Ancak bununla bağlantılı olarak ABD’den F-35 Ortak Saldırı Uçakları (Joint Strike Fighter) ilgili olarak yapılan vahim açıklama çok daha önem arzetmektedir.

TÜRKİYE’NİN 400 UÇAĞI OLMALI

Türk Hava Kuvvetleri ana muharip filosunda halen 210 adet Lockheed Martin F-16C/D Block 30/40/50 Savaşan Şahin (Fighting Falcon), 50 adet F-4E 2020 Terminator ile 16 adet F-4ETM Phantom II uçakları olmak üzere toplam 276 savaş uçağı bulunuyor.

Peace Onyx I ve II projeleri ile tedarik edilen F-16’ların Block 40 ve 50 modelinden oluşan 173 adedi, Peace Onyx III projesi ile Common Configuration Implementation Program (CCIP) modernizasyonuna tabi tutulmuştur. CCIP programı ile aviyonik ve silah sistemleri açısından Block 50+ seviyesine yükseltilen F-16’lar, Peace Onyx IV projesi ile TAI tesislerinde üretilen 30 adet F-16C/D Block 50+ ile birlikte HvKK’nin ana vurucu gücünü teşkil etmektedir.

37 adet Block 30 F-16 ise, eğitim ve harbe hazırlık görevlerinde kullanılmak üzere daha kısıtlı bir modernizasyondan geçmekte.

Israel Aircraft Industries (IAI) tarafından modernize edilen F-4E 2020 Terminator’ler ise HvKK’nin uzun menzilli hassas güdümlü saldırı kabiliyetini teşkil ediyor. 1999-2003 arasında modernize edilen toplam 54 uçaktan halen hizmette bulunan 50 adedi, 2020’de emekliye ayrılacak.

Eğitim uçaklarında ise, yine bahsi geçen muharip uçaklara paralel olarak 2020’li yıllarda emekliye ayrılacak 45 civarı F-5 2000 ile 55 adet T-38M’den oluşan en az 100 uçaklık bir açık oluşacak.

Türk Hava Kuvvetlerinin etrafındaki harekât alanı dikkate alındığında muhtemel düşmanını bertaraf etmek için 370-400 muharip harbe hazır uçağa ihtiyacı olduğu görülür. Dünyanın havacılık otoritelerinin takip ettiği yerli ve yabancı değerli dergilere bakıldığında bu rakamın aynı zamanda Avrupanın diğer güçlü ülkelerinin de hava kuvvetlerinin kuvvet yapısıyla uyuştuğu saptanır. (1)

ABD’NİN F – 35 TEHDİDİ

Türkiye, HvKK muharip filosunun modernizasyonu için Lockheed Martin öncülüğündeki F-35 Lightning II Joint Strike Fighter (JSF) projesine 1999 yılında imzalanan 6,2 milyon Dolar bedelli Mutabakat Mektubu (Letter of Agreement; LOA) ile katıldı. 11.07.2002 tarihinde imzalanan 175 milyon Dolarlık Sistem Geliştirme ve Gösterim (System Development and Demonstration; SDD) aşamasına katılımı müteakiben, 25.01.2007 tarihinde üretim ve geliştirme aşamasına dahil olundu. Bu arada SSİK, 12.12.2006 tarihli toplantısı ile F-35’i, HvKK’nin yeni nesil muharip uçağı olarak seçti. (2)

Henüz resmî siparişin verilmediği F-35 Müşterek Taarruz Uçaklarından 100 adet tedarik edilmesi beklenmektedir. Maliyetinin 10,7 milyar Dolar olacağı hesaplanan bu alım kapsamında ilk uçakların en erken 2014-2015 civarında teslim edilmesi öngörülmekte iken uçakların teslimatı çeşitli bahanelerle geciktirilmektedir.

ABD İsrail’e bugüne kadar 50 dolayında F-35 teslim ettiği halde (3) Türkiye’ye teslimat tarihi bile kesinleşmemiştir.

Hal böyle iken, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 yüksek irtifa hava savunma sistemleri alınması anlaşmasının kesinleşmesi üzerine ABD’den şiddetli bir F-35 tehdidi gelmiştir.

TEKNOLOJİ ERİŞİMİNE KISITLAMA

Sputnik Haber Ajansı’nda 17.11.2017 tarihinde yeralan bir habere göre (4) ABD Hava Kuvvetleri Müsteşar Yardımcısı Heidi Grant, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın alması halinde Türkiye’nin NATO teknolojilerine erişiminin kısıtlanacağını söylemiş.

Defense News’e konuşan Grant, Türkiye’ye S-400 sistemleri alımı konusunda uyarılarda bulunarak “Eğer Türkiye S-400’leri alırsa, NATO teknolojilerine erişimi kısıtlanır. İleriki aşamada da Türkiye’nin F-35 tipi 5. nesil bombardıman uçaklarını edinme ve kullanma imkanlarına yönelik tedbirler alınabilir” diyen Grant “S-400 anlaşmasının hayata geçmesinin Türkiye ve NATO arasındaki askeri işbirliğini ciddi şekilde etkileyeceğini kaydedip, NATO stratejisinin S-400 sistemleriyle işbirliğine izin vermediğinin” altını çizmiş.

Türkiye’nin muhtemel S-400 alımında ABD’nin nasıl bir yol izleyeceğini henüz belirlemediğini de söyleyen Grant, sözlerini şöyle sürdürmüş: “Öncelikle anlaşmanın hayata geçip geçmediğine, gelecekte bir arada nasıl işlev gösterebileceğimize bakacağız. Ancak şu an için S-400 sistemleriyle işbirliği yapamayacağımızı söyleyebilirim.”

S-400’lerin Ankara’nın ilk kez yapacağı F-35 alımı üzerindeki olası etkisini de detaylandıran Grant, “2018 yılında planlanan Türkiye’ye F-35 sevkiyatıyla ilgili sorunlar çıkabileceğini” kaydetmiş.

Bu arada ABD’li uzmanlara göre ise Türkiye’nin S-400 sistemlerini ve F-35 uçaklarını bir arada kullanması, Rusya’nın sistemler üzerinden elde edeceği verilerle bombardıman uçaklarının zayıf yönlerini öğrenmesine neden olur ve bunun da, F-35’ler için bir felaket anlamına geleceği ifade edilmiştir.

F – 35 DOĞRU SEÇİM Mİ?

Türkiye’nin savaş uçağı ihtiyacını belirlerken, Türkiye’nin NATO kafalı asker ve sivil yetkilileri, tehdit değerlendirmesini NATO’nun talimatlarına uygun şekilde “Rusya”yı düşman olarak belirleyip, Amerikan yapımı F-35 üzerinde karar kılmışlardır.

Bölgemizdeki jeopolitik gelişmeler ve 15 Temmuz 2016’da şerefli Türk askerinin üniformasını giymiş vatan haini FETÖ’cü Amerikan askerlerinin isyanının arkasında ABD ve NATO’nun rolünün netleşmesi, Türkiye’ye yönelik tehdidin gerçek kaynağının kuzeydeki ve doğudaki Rusya ve İran’dan değil batıdaki Yunanistan ve güneydeki ABD’nin kara kuvvetinden (PKK=PYD), yani doğrudan emperyalist ABD ve müttefikleri İngiltere, İsrail, Almanya, Fransa ve NATO’dan gelmekte olduğunu göstermiştir.

Türkiye’nin ulusal tehdit algılamasının yeniden ve hızla gözden geçirilmesi acil bir zorunluluk olmuştur.

Bu çerçevede Türkiye’ye düşmanca hava saldırısı yapabilecek komşu ülkeler arasında başlıca İsrail ve Yunanistan bulunmaktadır. Bunun dışında son kertede hava tehdidi güney Kıbrıs’taki Agratur üssünde konuşlu İngiliz ve Amerikan, Ürdün’e yerleşen Alman ve Amerikan 6. Filosu’ndaki uçak gemilerindeki uçaklardan yapılabilir. Bu durumda NATO standartlarında savaş uçaklarına sahip bu ülkelerin hava tehdidine Amerikan yapımı F-35 uçakları ile karşı koymak mümkün değildir. Zaten Türkiye parasını ödeyip F-35 alsa bile batıdan gelen tehdit çatışmaya dönme emareleri gösterirse, ABD bu uçakları Türkiye’ye teslim etmez, edilmiş olanlarına yedek parça satış ambargosu uygular. Yakın tarihimizde benzer ve acı bir örnek yaşanmıştır.

AKTİF SAVAŞ UÇAĞI SAYILARI

Almanya : 261

İngiltere : 281

Fransa : 307

İtalya : 185

İsrail : 316

Yunanistan : 206

Mısır : 427

 

1- Yalçın Ergül, 8.03.2015, http://www.ulusalkanal.com.tr/turk-hava-kuvvetlerinin-gelecegi-ve-hava-sehitlerimizin-talepleri-makale,3973.html

2- Dipnot 1

3- İsrail teslimatı

4- https:/ / tr. sputniknews.com/savunma/201711171031038293-abd-turkiye-s400-nato-yeknoloji-erisim-kisitlanir/

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.