anadoluverumelimedya.com

AKP, AİHM’e Cumhuriyet savunması verdi

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri için yapılan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusuna, aylarca savunma göndermeyerek oyalama taktiği izleyen hükümet, savunmasını 6 Kasım’da gönderdi. AKP hükümeti, Cumhuriyet gazetesi yazarları tarafından AİHM gündemine taşınan dava başvurusunun reddedilmesi talebinde bulundu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden doğan kimi yükümlülüklerin askıya alınması gerekçe gösterildi.

Reklam alanı

76 SAYFA SAVUNMA

DW Türkçe’nin haberine göre, Ankara 76 sayfalık savunmasında, davacıların “iç hukuk yollarını tüketmeden AİHM’e başvurdukları” tezini de savundu. Davacıların Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunduklarını, bu başvuruların henüz sonuçlanmadığını ine sürdü. Bu duruma gerekçe olarak AYM’nin iş yükünü gösterdi. 15 Temmuz 2016 ile 9 Ekim 2017 arasında AYM’e 103 bin 469 bireysel başvuru yapıldığını belirtti. AYM’nin bireysel hak ihlalleri için “etkin iç hukuk yolu” olmaya devam ettiğini iddia etti.

‘FETÖ İLE BAĞ İDDİASI’

Savunmanın esasa ilişkin bölümünde ise “FETÖ’nün Yargıtay kararı ile suç örgütü olarak tescillendiği” ve “Cumhuriyet gazetesi ile FETÖ arasında finansal bağ olduğu” iddialarına yer verildi. Gazetenin, Cihan Haber Ajansı, Kaynak Medya, İpek Üniversitesi, Koza Altın İşletmeleri ve Feza Gazetecilik gibi “FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen kuruluşlarla ilişkileri” olduğu iddia edildi.

‘DARBE ÇAĞRISI MANŞET İDDİASI’

Türk hükümeti, “Demokratik toplumlarda medyanın, başka hak ve özgürlükleri ortadan kaldırmak için araç olarak kullanılmasının kabul edilemeyeceğini” savunup, Cumhuriyet gazetesinde “17-25 Aralık hukuk darbesinden” bu yana yayımlanan bazı haber ve manşetler için “darbe çağrısı” yapıldığı iddiası savunuldu.

AİHM’in Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarlarıyla ilgili davada kararını ne zaman açıklayacağı bilinmiyor. Mahkeme davayı hızlandırılmış prosedürle işleme koymuş olsa da karar 2018 ilkbaharından önce beklenmiyor.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.