anadoluverumelimedya.com

Savunma Bakanlığı görevlerini Dışişlerine devretti!

Ahmet Takan / Yeniçağ

Reklam alanı

Tam da karşılığını bulmayacak “Skandal” desem… İzahta da eksik kalacağım!.. En iyisi ben size olup bitenleri alt alta dökeyim. Kararı da, ne deneceğini de size bırakayım.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, 06.06.2017 tarihinde Millî Savunma Bakanlığı’na bir yazılı soru önergesi yöneltti. Balbay, şunları soruyordu;

*Ege’de yer alan Koyun, Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba, Ardacık, Ardıççık, Marathi adalarımız ile Akdeniz’de yer alan Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi, Koufonisi adaları ve Venedik kayalıklarımızın Yunanistan tarafından işgal edildiği doğru mudur?

*Adalarımıza Yunan askerleri ile birlikte silah ve mühimmat yığınağı yapıldığı uçaksavar ve top gibi ağır silahlar yerleştirilerek top namlularının Türkiye’ye yönlendirildiği doğru mudur?

*Kamuoyuna yansıyan Yunan Savunma Bakanı ile Kara Kuvvetleri Komutanının Yunan işgali altındaki Aydın’a bağlı Eşek Adamızda gövde gösterisi yapıp, Yunan müziği eşliğinde, kadeh kaldırıp, kuzu çevirmesine neden müdahale edilmemiştir? Bu imkânın verilmesinde sorumlular kimdir? Kendileri hakkında hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır?

*18’inci adamız Marathi Adası’nın, Yunan bayraklarıyla donatılıp, Yunan vatandaşlarına tatil yeri haline getirilmesine neden izin verdiniz?

*Adalara ilişkin yönetim idaresi karar ve yetkisi Türk ve Yunan makamları tarafından ortak mı yürütülmektedir? Bölgede Belediyeler ve merkezi idareler bakımından ikili bir yönetim mi oluşmuştur?

*Ülkemizin tarihi, siyasi ve askeri kazanımlarını bir bir kaybetmesinin nedeni nedir? Bu gelişmeler ülkemiz için güvenlik ve beka sorunu değil midir? Bu kuşku ve endişeleri gidermek için hükümet olarak hangi önlemleri alıyor, hangi politikaları uygulayacaksınız?

*Bu iddialar Türkiye’nin tapu senedi olan Lozan Antlaşması’nı delmek anlamına gelmiyor mu?

*Hükümetin bu adalara ilişkin kayıtsızlığı, Anadolu’nun dilim dilim emperyalist ülkeler arasında paylaşımını öngören, Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Kurtuluş Savaşı sonucunda yırtılıp tarihin çöplüğüne atılan Sevr Antlaşması özlemcilerini heveslendirmeyecek mi?

Savunma  Bakanı Nurettin Canikli aylar sonra da olsa bu sorulara ne cevap verdi tahmin edebilir misiniz?.. Bu soruların muhatabı Bakan ve Bakanlık değilmiş. Vee!.. Üstelik onların da  sorumluluk alanlarına girmiyormuş. Canikli’nin Balbay’a gönderdiği kısa cevap aynen şöyle:

İzmir Milletvekili Mustafa Ali BALBAY tarafından TBMM Başkanlığına verilen ve Millî Savunma Bakanı tarafından cevap verilmesi talep edilen, 7/14545 sayılı ilgili yazılı soru önergesinde yer alan konular Dışişleri Bakanlığı’nın görev ve faaliyet alanına girdiğinden EK-A’da sunulmaktadır.

“Ek-A” nedir diye kafanız karışmasın. Orası Mustafa Balbay’ın sorduğu cevapların aynen iade edildiği bölüm. CHP’li Mustafa Balbay ise Nurettin Canikli’nin verdiği cevabı “garabet” olarak niteledi.

Türk topraklarının işgalini yıllardır belgeleriyle ortaya koyan eski Millî Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli kurmay Albay Ümit Yalım’a görüşlerini sordum. Şunları söyledi.

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu Md.35’e göre; Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmaktır. TSK, bu vazifesini, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları vasıtasıyla yerine getirir.

Üstelik, KHK ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Millî Savunma Bakanlığı’na bağlanmıştır.

2004 yılından beri Yunan işgali altında olan 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı, Ege Ordusu Komutanlığı’nın envanterinde olup Ege Ordusu’nun korumakla sorumlu olduğu vatan toprağıdır.

Başta Ege Ordusu olmak üzere 1, 2 ve 3. Ordu Komutanlıkları ile Kara Deniz ve Hava Kuvvetleri, Millî Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapmaktadır. İşgal altında olan 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı ile bu toprakların hava sahasını ve deniz yetki alanlarını korumaktan Millî Savunma Bakanlığı sorumludur.

Savunma Bakanı Canikli işgal altında olan 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığının sorumluluğunu Yunan Savunma Bakanlığı’na mı devretti?”

Yıllardır gündemde tuttuğumuz bu gaflet ve dalalete bugüne kadar Dışişleri Bakanlığı bir cevap verebildi mi?. Hayır!..

Vatan topraklarını savunmak kimin görev ve sorumluk sahasına giriyor?..

Kanarya sevenler derneğinin mi?..

görsel: tr.wikipedia.org

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.