anadoluverumelimedya.com

Astana’da Çin’den temsilciler ilk kez yer aldı

Suriye barış görüşmelerinin 7.toplantısı  Astana‘da başladı.

Reklam alanı

İki gün sürecek görüşmelerde Türkiyeheyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Rus heyetine  Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetine  Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari başkanlık ediyor.

İkili görüşmelerin yapıldığı toplantıda Beşşar el Caferi başkanlığındaki Suriye heyeti, önce İran heyeti ile ardından  RusyaDevlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev ile görüştü.

Toplantının ana gündem maddesi “İdlib gerginliği azaltma bölgesinde” Türkiye, Rusya ve İran gözlem güçlerinin konuşlanma süreçleri oldu. Ayrıca tarihi eser bulunan bölgelerin denetimi ve mayınlı arazilerin temizlenmesi konuları da ele alındı.

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev, “İdlib’deki gerilimi azaltma bölgesinde Türkiye’nin durumu istikrara kavuşturmasını umduklarını” belirtti. “Teröristler tarafından bir saldırı gerçekleşme ihtimali olduğunu” da sözlerine ekledi.

Lavrentyev, tutsaklar, mahkumlar ve ölenlerin cesetlerinin iadesi konusunda bir ilerleme kaydedilmesini umduklarını da ekledi. Şu an Türk ve Suriye orduları arasında doğrudan iletişim olmadığını belirten Lavrantiyev, “İdlib’deki duruma ilişkin arabuluculuk rolünü Rusya yerine getirecek” diye konuştu.

Öte yandan Astana’da bir ilk yaşandı. Ulusal Kanal’ın Astana’dan ulaştığı kaynaklar, ilk kez Çin devletinin de sürece gözlemci olmak üzere Kazakistan’a heyet yolladığını söyledi. Kaynaklar, Irak devletinin de Astana’ya gözlemci olarka katılabileceğini belirtti.

Astana 7 görüşmelerinin ilk gününde katılımcı heyetler arasında ikili görüşmeler yapılırken, ikinci günde de genel bir toplantının yapılması bekleniyor.

Haber: Gülşah Yıldırım
ulusal.com.tr

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.