anadoluverumelimedya.com

Eskiyen manifesto ve yeni umutlar

Nevra Ölçer / Anadolu ve Rumeli Medya

Reklam alanı

Ülke sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Herkes de ister istemez sıkıntılı süreç moduna geçti.

Fetö diye kıyamet koptu, hala da kopuyor, ancak bir çok köşe yazarı Fetö’nün bu ülkeye musallat edilmesinin yeteri kadar araştırılmadığı kanaatini besliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi ülkemizin ana muhalefet partisi. Geçmişte yaptığı, söylediği, iddia ettiği çeşitli şeyler onu, ve de Y-Chp’yi halkın gözünde, en çok da Chp’lilerin gözünde soru işaretli hale getirdi.

Şöyle, ya da böyle, ülkenin bir şey yapabilmek için en çok imkanını elde tutan parti durumunda olup da bir adalet yürüyüşüne kalkışması ülkede iç dinamikleri hareketlendirmiş idi. İnsanlar umut besleme ihtiyacı hissetmekte idiler, ve de destek verdiler Kılıçdaroğlu’na. O 10 maddelik bir manifesto okudu. Maddeler Ohal, hükümetin 20 Temmuz’da darbe yaptığı iddiası, bu şartlarda yapılan anayasa değişikliğinin gayri meşru olduğu gibi konuları içermekteydi. Bu manifestonun 7’nci maddesi ise mühürsüz ve geçersiz seçim suçlamasında bulunmakta idi..

“Yedi; OHAL koşullarında, serbest tartışmanın yapılmadığı bir ortamda ve üstelik devletin bütün imkanları seferber edilerek gerçekleştirilen anayasa değişikliği gayri meşrudur, toplumun ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan anayasa yerine bir kişinin beklentilerine yanıt veren bir anayasa değişikliği Yüksek Seçim Kurulu’nun yasa dışı kararıyla yürürlüğe konulmuştur. Bu bir mühürsüz seçimdir. Türkiye gayri meşru bir anayasayla yönetilemez, yönetilmemelidir.

Şimdi diyeceksiniz ki, “iyi, güzel de, birdenbire bu konuya nereden geldik, gündemde bu konu mu vardı?”

Dolaylı olarak gündemdeki tek konu bile diyebiliriz buna, çünkü …

25 Ekim’de ülkemizde yeni bir parti kuruluşunu ilan etti. Bu parti için büyük ve dikkatli bir hazırlık yapılmış olduğunu anlıyoruz. Partinin ismi, logosu, mücadele zamanları için özel fayda taşıyacak olan unsurlar. Partinin kuruluş ilanı büyük kalabalıkların önünde oldu, vatan millet sevgisi kanıtlanmış kişiler partinin saflarında yerlerini aldılar. Her şey çok güzel.

Sn. Gökçek makamını terk etmek zorunda kaldı. Seçimlerde onun mu, yoksa Sn. Mansur Yavaş’ın mı kazandığını tam anlayamamış olan halk bu makam terkine üzüntü göstermiyor.

Bu tam da olayın ana noktası. Seçimler.

1.5 milyon, ya da 2.5 milyon oy mühürsüz olarak geçerli kabul edildi. Genelde mühürsüz, yani kontrolsüz oy güvenilir olsa idi, çoktan bu iş mühürsüz, yani denetimsiz yapılıyor olurdu.

Eğer seçim güvenliği ve güvenirliği sağlanamıyorsa, ne yapsanız boş. Chp’nin her gün bu konuyu gündemde tutması ve mücadele vermesi gerekir, çünkü aldığı oyu almamış görünüyorsa, niye var?

Yeni parti. Tüzük, başkan, her şey çok güzel. Büyük mücadeleler sonunda bu noktaya gelindi, halkın da bunu görüp takdir ettiği de kesin. Ancak seçim güvenliği yoksa ne yapacak?

Şimdiki partilerin işi eskiden olduğundan farklı. Gidip sandık başında bekleyerek oyunuzu kurtaramıyorsunuz. Bu nedenle başa oynamak istiyorsanız, seçim güvenirliğini sağlama stratejiniz olacak. Bu iki artı iki eşittir dört. Bu kadar net.

Chp tozu dumana kattı, ama durdu. Manifesto ne oldu? Her salı toplantısında Sn. Kılıçdaroğlu’nun bu manifesto maddelerinin oluşması için attıkları adımları ve aldıkları sonuçları ve verdikleri mücadelenin hangi safhada olduğunu anlatması beklenmemeli mi?

Şimdi yeni parti geliyor. Halk karşısında amatör ve çaresiz bir parti görmek istemiyor artık, çünkü herkes sonsuz bezdi.

Atamızın en büyük özelliklerinden biri öngörü sahibi olması idi. Söyledikleri 100 yıl sonra bile aynı şekliyle oluyor.

Ülkemizin yönetimini vermek istediğimiz kişilerden Atamızın öngörü gücünü anlaşılan bekleyemeyeceğiz ama profesyonellik beklemeye hakkımız olduğunu düşünüyorum. Oyuna gelen değil, oyun kuran düşünce şekillerine ihtiyaç var. Biz büyük bir ülkeyiz, bu oyun kurucular muhakkak ki ülkemizde varlar.

Asıl sorunla ilgili tek kelime etmeden nasıl iktidar olunacak?

İnsanlar bunu sormasalar da, herkesde bir burukluk şimdiden var. Çünkü yıllardır olan biteni izliyorlar.

Halk aptal değil.

Chp dalgayı yakalayamadı, umarım ve dilerim ki İyi Parti bunu başarsın.

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun ve ülkemiz sonsuza kadar payidar kalsın.

Büyük Atatürk, Kurucu Meclis ve kahraman şehitlerimize saygıyla…

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.