anadoluverumelimedya.com

İstifa eden AKP’li Recep Altepe’nin 13 yıllık Bursa’daki talanı

İstifa eden AKP’li Recep Altepe’nin 13 yıllık Bursa’daki talanı

Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla istifa etmek zorunda kalan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, başkanlığı boyunca Bursa’nın her köşesini talana açtı. Kenti betonlaştırırken, kamusal tüm hizmetlere yaptığı zamlarla Bursa’yı ülkenin en pahalı kentlerinden biri haline getirdi. 

Reklam alanı

Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve ardından AKP ile merkez sağda 39 yıldır siyasette bulunan Recep Altepe 13 yıldır sürdürdüğü Bursa Belediye Başkanlığı görevini Erdoğan’ın isteğiyle sonlandırdı. Altepe, 30 Mart 2004 yılından bu yana Bursa’daki rantçı projeleriyle, kentte geri dönülmez tahribatlara yol açtı. Halkın ulaşım hakkını, su hakkını yaptığı zamlarla gasp etti. Kentsel dönüşüm adı altında tüm kenti müteahhit firmalarına peşkeş çeken Altepe, adeta Yeşil Bursa’yı ‘beton Bursa’ya dönüştürdü.

Altepe’nin 13 yıllık talanından başlıklar

  • Bursa Kalesi’nde tarihi doku yok edildi. Restorasyon denildi, kale yeniden yapıldı

Recep Altepe döneminde başlanılan Bursa Kalesi ile Saltanat Kapı ve Fetih Kapı restorasyonlarında tarihi doku korunamadı. Restorasyonda binlerce kilometre uzaktan getirilen malzemeler kullanılarak kale yıkılıp, yeniden yapıldı. Altepe ise bu tarihi yıkımı “Tarihi eserler ayağa kalkıyor” sloganıyla savundu.

  • Bursa’nın kalbine saplanan hançer: TOKİ

Kentin merkezi Doğanbey Mahallesi’nde yapılan kentsel dönüşüm ile Bursa’nın tüm silüetini değiştirildi. Altepe döneminde yapılan 24 katlı Doğanbey TOKİ Projesi tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Hak sahiplerinin onlarca yıl borçlandırılmasının yanı sıra altyapı yetersizliği ile otoparkları sular altında kalan, çatıları akıtan TOKİ’ler adeta kentsel dönüşüm yerine kentte büyük bir yıkıntı oldu.

  • Teleferik A.Ş. istedi, Uludağ’da binlerce ağaç kesildi, Dedeler Parkı yok edildi

Uludağ Milli Parkı’nda 2013 yılından bu yana turizm odaklı yapılaşmayla orman katliamı gerçekleştiriliyor. Teleferik hattının yenilenmesiyle başlayan süreçte ağaçların üzerinden gitmesi gereken hattı rüzgarı bahane ederek alçaktan geçirerek daha ucuz maliyetli hale getiren Teleferik A.Ş’ye izin veren Altepe binlerce ağacın kesimine izin verdi. Sonrasında yine Teleferik A.Ş’nin kent içindeki istasyonunu kapattığı için Dedeler Parkı’nı bölge halkının tüm itirazlarına, yargı kararlarına rağmen yıktı.

Kocayayla’da gölet yapımı için binlerce çam ağacının yıkımına da onay veren Altepe Uludağ Milli Parkı’nı yapılaşmaya açtı.

  • Atatürk Stadyumu’nda verdiği sözü tutmadı: Şeref tribünü yıkıldı

Kentin merkezinde bulunan Atatürk Stadyumu’nu meydana çeviren AKP’li Recep Altepe, Bursaspor’un zaferlerine ev sahipliği yapan Şeref Tribünü’nün yıkılmayacağı yönünde verdiği sözü tutmadı. Bizzat Atatürk’ün ödenek verdiği tribünü yıkan Altepe, aslına uygun olarak yeniden yapılacağını öne sürdü. Ancak daha sonra bu sözünde de durmadı.

  • Bursa Ovası’nda meyve bahçeleri yerine beton yükseliyor

Verimli tarım arazilerinden oluşan Bursa Ovası’nda kaçak yapılaşmaya geçit veren Altepe’nin AKP’li belediyecilik anlayışı sayesinde ova özelliğini yitirdi. Ova içerisinde yer alan kaçak işletmelere geçici ruhsat vererek faaliyet sürelerini 2020’ye kadar uzatan Altepe, kentin tarımsal ekonomisine hançer vurdu.

  • Sahilsiz bırakılan Mudanya sahil projesi

2014 yılında CHP’li Hayri Türkyılmaz’ın Mudanya Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı Mudanya Sahil Projesi ile Mudanya sahilsiz bir kente dönüştü. Sahilde başlayan inşaat ile deniz bir taraftan doldurulurken, bir taraftan da örülen bariyerlerle Mudanyalılar neredeyse deniz göremez hale geldi.

  • Bursaray oldu ‘Dursaray’

Bursa trafiği AKP’li Altepe’nin karına kar katmak için kullandığı en önemli yatırım alanı oldu. 13 yıllık çalışma sonunda kentin trafiği durma noktasına geldi. İş girişi ve çıkışı saatlerinde Bursaray balık istifi ulaşımın yanı sıra sürekli arızalarıyla da halkı canından bezdirdi. Altepe yurtdışından ucuza getirdiği 30 yıllık vagonları yatırım göstererek, ulaşıma yaptığı zamlarla Bursa’yı Türkiye’nin en pahalı ulaşan kenti haline getirdi. Toplu ulaşımla ulaşılamayan bir hal alan Bursa’da halk kendi araçlarıyla yola düşünce de trafikte iğne atılamaz oldu.

Tüm bunların üstüne kent merkezinde yayadan daha yavaş giden İpekböceği Tramvay Hattı’nı şehir içi trafiğine katan Altepe, Bursa merkezinde ulaşımı bir çileye dönüştürdü. Yol kenarlarını Burbak A.Ş. ile ranta açan Altepe, yolları otoparka dönüştürdü. Kamusal olması gereken ulaşım hakkını her yönden engelleyen Altepe Bursa’da trafik sorununu oluşturdu.

  • Ayrımcı pembe vagon uygulaması

Bursaray’da kadınlar için başlattığı ayrı vagon uygulamasıyla gericilik konusunda da geri kalmayan AKP’li Altepe’nin ayrımcı uygulaması kadınlar tarafından tepkiyle karşılandı. Vagon yetersizliğini, arızaları görmezden gelerek, sorunu kadınları ayrımcılığa maruz bırakarak geçiştirmeye çalıştı.

  • Hava kirliliği sınır değerleri aştı, Bursa zehir soludu

Kentte artan kaçak sanayileşme ve trafik ile birlikte Bursa’da hava kirliliği kış aylarında sınır değerlerin 5 katı üzerinde çıktı. Kent üzerine çöken kirli havanın insan sağlığına olan olumsuz etkilerine dair Tabip Odası başta olmak üzere pek çok kurum Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni ve Bursa Valiliği’ni harekete geçmeye çağırdı.

  • Kömürlü termik santrale onay

Sanayici dostu Altepe kentin göbeğine kurulacak termik santrale onay verdi. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi(DOSAB)’da kurulmak istenen kömürlü termik santral projesini destekleyen Altepe, halkın kentin merkezinde yaptığı binlerce kişilik tepki mitinglerini ise görmezden geldi.

  • Bursalıların havasını zehir edecek projelere imza

AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Nilüfer Kayapa’da kurulacak olan katı atık yakma tesisine ve İnegazi Çimento Fabrikası’nın kapasite arttırımına da onay verdi. Bursa’nın hava kalitesini doğrudan etkileyen bu projelerden de uzak durmadı.

  • 230 milyonluk Timsah Arena 6 yılda tamamlanamadı

Kentin en büyük kavşaklarından biri üzerine kurularak trafik sorununu büyüten Timsah Arena’nın temeli 2011 yılında atıldı. 2015 yılında açılışı yapılan yeni stad 230 milyon liraya mal oldu. Aradan geçen 6 yılda halen timsah silueti oluşturulamayan stad aynı zamanda dere yatağına kuruldu.

  • Büyükşehir zarara uğradı: 14 milyon uçtu

Sayıştay 2017 Ağustos ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Recep Altepe’nin emri ile 14 milyon liralık zarara uğratıldığını tespit etti. Recep Altepe’nin talimatıyla meclisten geçen Bursa Terminali’nin devrini mevzuata aykırı buldu. Devletin 14 milyon lira zarar uğratıldığını belirleyen Sayıştay, söz konusu paranın faiziyle birlikte Recep  Altepe  ile 12 ilçe belediye başkanı ve  75 meclis üyesinden tahsil edilmesine karar verdi.

  • Halkın parası Altepe’nin troll hesaplarına gitti

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinin güncellenmesi için 3 yılda 7 milyon 536 bin lira harcama yaptığı belirlendi. Altepe daha önce de sosyal medya hesabından kendisini öven bir mesaj yazdığı troll hesabıyla da gündeme gelmişti.

  • Beton kente doğru: 0,50 emsal artışı

Kentin imar planında değişikliğe onay veren AKP’li Recep Altepe ile birlikte Bursa geri dönülmez bir betonlaşmayla karşı karşıya. 0,50 emsal artışı kararıyla birlikte Bursa’da yükselen yeni binalar kentin tüm görüntüsünü değiştirmeye başladı.

  • “Bursa’da su çeşmeden içilir” dedi, suyu şişeledi

Uludağ’ın suyunu sermayeye peşkeş çeken Altepe, pek çok su kaynağını borulara hapsetti. Su kenti Bursa’da su kaynaklarının kirletilmesine göz yumdu. Üstelik “Bursa’da su çeşmeden içilir” kampanyasıyla billboardları donatan Büyükşehir Belediyesi, Kestel’de tamamlanmak üzere olan Hüdavendigar Su Şişeleme Tesisi ile Bursa’nın suyunu satmak için kolları sıvadı. Üstelik Bursa’nın çeşme suyuna yapılan zamlar ile de adından söz ettirmeyi ihmal etmeyen Altepe, Bursa’yı en pahalı suya ulaşan kent haline getirdi.

Bursa AKP’li Belediye Başkanı Recep Altepe ile 13 yılda verimli arazilerini, tarihi dokusunu,  milyonlarca lirasını ve sağlığını kaybetti. Artan trafiği, pahalılığı ile en temel haklarından mahrum kaldı. Daha pek çok kent suçuna imza atan Altepe devri ise Bursa’da 23 Ekim 2017 itibari ile sona erdi.

BursaMuhalif.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.