anadoluverumelimedya.com

Katalanların hevesleri kursaklarında kaldı

Katalanların, bu ayın başında Madrid’in itirazlarına rağmen yaptığı ve bölge halkının neredeyse sandık başına gittiği bağımsızlık referandumu sonrasında bugün Katalan parlamentosu tek taraflı bağımsızlık ilan etti.

Reklam alanı

Katalanların bağımsızlık almasınında Avrupa Birliği içerisinde bir domino etkisi yaratmasından endişe eden AB, yaşanan süreçte İspanya’nın yanında olduğunu duyurdu.Katalan lider Puigdemont’nun açıklamalarının ardından başta bir açıklama yapmaktan çekinen Avrupa Birliği daha sonra bir yorum yaptı. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, İspanya’yı desteklediklerini ifade ederken, “AB için değişen bir şey yok. İspanya hala bizim muhatabımız” dedi. Tusk ayrıca, İspanya’nın tartışmanın gücüne önem vermesini, gücün tartışmasına önem verilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan yaşananların ardından ABD’den de bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Katalonya’nın İspanya’nın önemli bir parçası olduğunu ve Washington’ın İspanya’yı bir bütün olarak tutmak için İspanyol hükümetinin atacağı adımları desteklediğini belirtti.

“RAJOY’U DESTEKLİYORUZ”

Almanya, Katalonya’yı tanımadıklarını açıkladı. Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, yaşananlardan dolayı rahatsız olduğunu dile getirdi. Seibert, “Bağımsızlık çağrısı İspanya’nın toprak bütünlüğünü ihlal ediyor” ifadesini kullandı ve Alman hükümetinin, Katalanların bağımsızlık açıklamasını tanımadığını söyledi. Almanya, İspanyol başbakan Rajoy’un “net pozisyonunu” desteklediklerini belirterek, yaşananların diyalogla çözülmesini istedi.

Ankara’dan da gelişmeler hakkında açıklamalar geldi. AKP Sözcüsü Mahir Ünal, “İspanya’nın toprak bütünlüğünden yanayız” derken saat 22:00 civarında Dışişleri Bakanlığı “Tek taraflı kararda ısrar edilmemeli, İspanya’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermekteyiz” açıklamasını yaptı.

NATO da konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. NATO, yaşananların bir iç mesele olduğunu dile getirerek, “İspanya bunu kendi içinde çözmelidir” ifadesini kullandı.

sözcü

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.