anadoluverumelimedya.com

ABD Büyükelçiliği’nden tutuklanan Türk çalışanı hakkında açıklama

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 17-25 Aralık kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, firari eski savcı Zekeriya Öz ve haklarında dava açılan eski polis müdürleri ile irtibatı olduğu iddia edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Reklam alanı

Olayla ilgili bir duyuru yapan Dışişleri Bakanlığı ise “tutuklanan zanlı ABD konsolosluğuna kayıtlı değil” bilgisini aktardı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından FETÖ’nün 17-25 Aralık 2013’teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltına alınan ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından bugün adliyeye getirildi. Savcılıkça sorgulanan şüpheli Metin Topuz, tutuklanması talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

ÜÇ AYRI SUÇLAMADAN TUTUKLANDI

Metin Topuz, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklandı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yağılan açıklamada “Çalışmalarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır” ifadelerine yer verildi.

İşte yapılan o açıklama:

“Amerikan hükümeti, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğunda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız. ABD, Amerikan hükümeti çalışanları ve Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarının Türk anayasası ve uluslararası yasalarla uyumlu şekilde yasal sürece tabi tutulmalarını sağlamak için Türk hükümetiyle çalışmaya devam edecektir.

On yıldır, her iki ülkenin yerel çalışmalarının Türkiye ile Amerika arasında işbirliğini arttırma çabaları, iki ülkenin de güvenliğini iyileştirmiş, iş olanaklarını kuvvetlendirmiş ve vatandalşlarımızı birbirine yakınlaştırmıştır. Çalışmalarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır”

Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.