anadoluverumelimedya.com

Ağbaba: Torba yasa tütün üreticilerinin sonunu hazırlıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM’ye sunulan torba yasa tasarısına ilişkin “Torba yasa tütün üreticilerinin sonunu hazırlıyor. Tarlasını, emeğini, geleceğini tütüne bağlamış, tek geçim kaynağı tütün olan binlerce insanı açlığa mahkum ediyor. Bir sigara şirketi için binlerce tütün üreticisi feda ediliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Reklam alanı

Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada, başta Motorlu Taşıtlar Vergisi olmak üzere torba yasa tasarısının zamları tartışılırken, Adıyaman ve Malatya’da binlerce tütün üreticisinin, tasarıdaki tütün üretimi ve satımını yasaklayan maddeyle “şok olduğu”nu savundu.

Adıyaman ve çevresinde yetiştirilen sarmalık tütün için yasal düzenleme beklenirken, düzenlemeyle makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurulması, bunların satılması, bulundurulması ve nakledilmesinin yasaklanacağını, bunlara uymayanlara hapis cezalarının verileceğini belirten Ağbaba, şunları ifade etti:

“Tütün Adıyamanlı üreticinin mazot, evlenecek kızın çeyiz, hastanın ilaç parasıdır. Tütün Adıyaman’ın yaşam kaynağıdır. Son yıllarda kayısı para etmediği için başta Doğanşehir ve Akçadağ olmak üzere Malatya’da da çok sayıda üretici tütüne yönelmiştir. Bu gerçek bilinmesine rağmen torba yasaya eklenen maddeyle Adıyaman ve Malatya’da binlerce tütün üreticisine ‘ölün’ denilmektedir. Çaya, fındığa teşvik verip, tütün üreticisine hapis cezası vermek, yaklaşık 100 bin kişiyi işinden, ekmeğinden etmek insafsızlıktır. Oysa kaçak sigarayla baş edebilmenin en gerçekçi ve sağlıklı yolu yasal yollarla tütün üretiminin sağlanması, üretimin teşvik edilmesidir. AKP Hükümeti her şeyi tersten anladığı için üretimi teşvik etmek yerine yasaklama yolunu seçiyor. Binlerce üreticiyi açlığa ve yoksulluğa mahkum ediyor. Bir hükümet yetkilisi de çıkıp tütün üretimini neden yasakladığını açıklamıyor. Bu tavrı anlamak mümkün değil.”

“Sonuna kadar mücadele edeceğiz”
Hükümetin, torba yasa tasarısı içerisine gizlediği bir maddeyle dünyada sadece bir firmanın üretip sattığı dumansız sigaraya onay verdiğini ileri süren Ağbaba, “Torba yasa tütün üreticilerinin sonunu hazırlıyor. Tarlasını, emeğini, geleceğini tütüne bağlamış, tek geçim kaynağı tütün olan binlerce insanı açlığa mahkum ediyor. Bir sigara şirketi için binlerce tütün üreticisi feda ediliyor.” açıklamasında bulundu.

Veli Ağbaba, söz konusu maddenin mutlaka torba yasa tasarısından çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, yasanın Meclis’ten geçmemesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA

ulusalkanal

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.