anadoluverumelimedya.com

Canikli: ABD’li ve Alman şirketler Türkiye’ye örtülü ambargo uyguluyor

Gaziler Günü nedeniyle Ankara’da düzenlenen törende konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, bazı müttefik ülkeleri eleştirdi. Türkiye ile aynı ittifak içinde olan bazı müttefik ülkelerin Türkiye’ye silah satmak istemediğini belirten Canikli, “Müttefiklerimiz Türkiye’ye vermekten imtina ettikleri, parasıyla satın almak istediğimiz, ihtiyacımız olan birçok silah sistemlerini, savunma ürünlerini Türkiye’ye satmıyorlar. Terör örgütlerine destek noktasında ise çok cömert davranıyorlar. Eğer son 15 yılda bu toprakların savunulması için geliştirdiğimiz yerli silah sistemleri olmasaydı, inanın işimiz çok zordu. En ihtiyacımız olduğu anda müttefiklerimiz Türkiye’nin bu savunmayı yürütebilmesi için ihtiyaç duyduğu bu silah sistemlerini vermemeye başladılar” diye konuştu.

Reklam alanı

Türkiye’ye silah vermeyen bazı Amerikan ve Alman firmaları olduğunu söyleyen Canikli, firmaları örtülü bir ambargo uygulamakla suçladı. Canikli, “Birçok Amerikan ve Alman firması savunma ürünlerinde kullanılan yedek parçaları örtülü bir şekilde ambargo uygulayarak Türkiye’ye vermiyor, geciktiriyorlar. Şu anda içinde yaşadığımız durum, tablo bu. Hibe filan değil, parasını peşin veriyoruz ama terör örgütlerine karşı son derece bonkör ve eli açık davranıyorlar ama hamdolsun özellikle son yıllarda bu mücadeleyi tamamen kendi imkanlarımızla, kaynaklarımızla yerli savunma ürünleriyle yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Almanya’dan Türkiye’ye silah ihracatı

Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu’nun federal hükümete Türkiye’ye yapılan silah satışlarıyla ilgili verdiği soru önergesine göre Alman hükümeti Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi krize rağmen bu yılın başından beri Türkiye’ye 25 milyon euroluk silah satışına onay verdi. NATO müttefiki Türkiye’ye yapılan askeri malzeme ihracatının 2016 yılına göre bu yılın ilk 8 aylık döneminde azalma gösterdiği anlaşılıyor.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’ye 25 milyon 360 bin euro tutarında silah satışı yapılmış olmasına rağmen üç ayrı silah siparişinin değeri hakkında bilgi verilmemesi bu miktarın daha fazla olabileceğini gösteriyor. 2016 yılının ilk 8 ayında bakanlık tarafından verilen satış izinlerinin hacmi 70 milyon euroya yaklaşmaktaydı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta yaptığı açıklamada NATO partneri olan Türkiye’ye yönelik tüm silah ihracatını sonlandıramayacaklarını söyledi. IŞİD’e karşı mücadeleye dikkat çeken Merkel, güvenlik konusunda işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.