anadoluverumelimedya.com

Elektrik Mühendisleri Odası’ndan ‘yaz saati’ açıklaması

BirGün’ün haberine göre; TMMOB’a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası(EMO), geçen yıl uygulanmaya başlayan ve bu yılda uygulanacağı açıklanan yaz saati uygulamasına tepki gösterdi. EMO, yaz saati uygulamasının kalıcılaşmasının enerji israfına yol açtığını belirtti.

Reklam alanı

EMO, yaptığı yazılı açıklama ile aylık elektrik tüketim artışları üzerinden yaptığı çalışmayı paylaştı. Yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasının enerji tüketiminde tasarruf sağlamadığını bildirildi. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Aylık Elektrik İstatistikleri Raporu`ndaki elektrik tüketim verilerini esas alan çalışmada, yaz saatinin kalıcı olarak uygulanmaya başlandığı 2016 ve 2017 yılının ilk aylarında gereksiz bir elektrik tüketimi yaratıldığı gösterildi.

2,8 milyar liralık maliyet getirdi

Yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı geçen kış aylarında yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya bildiren EMO, kullanıcılarına uygulanan bir kilovat saatlik elektrik bedeli olan 41 kuruş üzerinden hesaplandığında 2,8 milyar liralık bir ekonomik maliyet ortaya çıktığına dikkati çekti.

EMO açıklamasında yaz saati uygulaması ile birlikte çocukların karanlıkta okula gitmek zorunda kalmaları başta olmak üzere trafikten insanların sağlığına, ekonomiden yurtdışı ile olan ilişkilere kadar uzanan çeşitli olumsuz etkiler nedeniyle halkın şikayeti olduğunu belirterek, sadece okul saatlerinde yapılacak bir ayarlamanın yeterli olmadığını ifade etti.

“İsrafa yol açan uygulanmaya son verin”

Enerji tasarrufu yerine israfa yol açan ve enerji tüketiminde artışa neden olan yaz saati uygulamasına son verilmesini isteyen EMO, açıklamasında “Can güvenliğini de dikkate alarak karanlık ve ıssız saatlerde günlük yaşamı başlatmayı dayatan yaz saati uygulamasından bir an evvel vazgeçmeli, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir” ifadelerine yer verdi.

cumhuriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.