anadoluverumelimedya.com

Alpullu Şeker Fabrikası 15 Eylül’de yeniden açılacak

Kemal Derviş‘in söndürdüğü Alpullu Şeker Fabrikası‘nın bacası yeniden tütecek.

Reklam alanı

1926 yılında açılan fabrika 2013 yılında üretime ara verdi. 4 yıldır faaliyette olmayan fabrika için Trakya çiftçisi büyük uğraş verdi. Çiftçi yeniden pancar üretimine yöneldi. 15 Eylül Cuma günü büyük bit törenle fabrika üretime başlayacak.

Pancar üretimi ayçiçeği, Mısır, buğday gibi üründen daha fazla kar bırakıyor. Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü, 150 bin ton pancar üretimi için şart koştu. Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık, çiftçilerden 190 bin ton için üretimi taahhüdü aldıklarını söyledi. Şubat ayı içerisinde çiftçi ekime başlayacak.

Kemal Derviş yasaları çiftçinin belini kırmıştı. Şeker pancarında taban fiyatı kaldırılmış bu durum fabrikaların keyfine bırakılmıştı. En kötüsü de pancar üretiminde kota devrinin başlamasıydı. Böylece köylü pancar ekemez hale getirilmiş, ithalatın önü açılmıştı.

Zamanla Alpullu Şeker Fabrikası’nda 700 bin ton olan üretim 2013 yılında 15 bin tona gerilemişti. Fabrika kapanınca göç de yaşanmıştı. Bölge halkı şimdi yeniden umutlu, kent göç alacak, gelişecek ve işsizlere umut kapısı olacak.

Öte yandan Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası’nda pancar alımına başlandı.

1926 yılında faaliyete geçen fabrika 92. kez açılan “Pancar alım kampanyası” nedeniyle tören düzenlendi.

Toplam 37 bin 660 dekar alanda ekim yapıldı ve çiftçilere bugüne kadar 12 milyon 538 bin lira avans ödendi.

ulusal.com.tr

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.