anadoluverumelimedya.com

Alman medyası MİT dosyasını yayımladı

Süheyla Kaplan / Almanya / Odatv

Reklam alanı

Haftalık siyasi dergi Der Spiegel “Ankara’dan gelen ajan” başlığıyla verdiği haberinde, Kürt siyasetçilere yönelik suikastlar için Almanya’ya gönderildiği öne sürülen ve şu an gözaltında bulunan MİT ajanı olduğu iddia edilen Mehmet Fatih S. hakkında savcılık tarafından hazırlanan iddianameye geniş yer verdi.

7 Eylül’de Hamburg eyalet Yüksek Mahkeme’de görülmeye başlanacak ve Ekim ayına kadar sürecek davada Mehmet Fatih S. beş yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

MİT ajanı suçlamasıyla hakim önüne çıkacak Fatih S.’nin gerek savcılık tarafından hazırlanan iddianamesine gerekse güvenlik birimlerindeki ifadelerine yer veren Spiegel, bu dava MİT’in ve AKP hükümetinin Almanya’da yaşayan muhalifler üzerinde nasıl nüfuz kurmak istediği ve Türkler’i nasıl takip ettiği konusunda da önemli bilgiler vereceği öne sürülüyor.

Brüksel’de yaşayan PKK liderlerinden Remzi Kartal ve PKK’nın derneği NAVDEM eski Başkanı Yüksel Koç’a suikast planlama iddiasıyla suçlanan Mehmet Fatih S.’nin, soruşturma kapsamında güvenlik birimlerine “MİT’in Almanya’da yaşayan iki Kürt gencini örgütlemesini ve bunların da Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’i herhangi bir kamuoya açık toplantıda Kürtler adına yumruklamasını talep ettiğini” söylediği iddia edildi.

FETÖ ALMANYA’DA PKK’YA MI SIZMAYA ÇALIŞTI

Spiegel’in haberindeki iddiasına göre, MİT ajanı olduğu öne sürülen Mehmet Fatih S. bu ifadesini Federal Kriminal Dairesi’nde (BKA) 2016 yılının Şubat ayında değiştirerek Kürtler değil de FETÖ’nün kendisinden PKK çevresine girmesini ve bilgi toplamasını talep ettiğini ifade etti.

Öte yandan Der Spiegel, Alman Dış İstihbarat Servisi (BND) enformasyonuna göre FETÖ’nün PKK çevresine sızma konusunda birkaç örnek girişimin olduğu ancak PKK’nın bir yetkilisinin de bu talebi ret ettiğini yazdı.

FATİH S. ANKARA’DA MİT ELEMANLARI İLE BULUŞTU VE PARA ALDI

Fatih S.’nin polisteki ifadesi ve savcılık tarafından hakkında hazırlanan iddianameye göre, 2016 yılında hayat arkadaşıyla birlikte MİT adına iddiasıyla Almanya’ya gönderilen Fatih S. önce Almanca kursuna gitti. Bremen kentindeki Almanca kursunun da parasının MİT tarafından karşılandığı iddialar arasında. Ayrıca MİT’in her ay Fatih S. ’e 1500 Euro para gönderdiği de öne sürülüyor. Fatih S. ifadesinde Ankara’ya her gittiğinde MİT’ten bu parayı seçkin insanların geldiği bir barda aldığını söylediği iddia ediliyor. İddialara göre, 2016 yılında toplam 30 bin Euro MİT’ten para yardımı almış.

FATİH S.NİN MİT ELEMANLARI OLDUĞU İDDİA EDİLEN “KEMAL” ve “AHMED” İLE İLETİŞİM HALİNDE MİYDİ

Merkezi Almanya’nın Karlsruhe kentinde bulunan Federal Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, MİT adına gönderildiği iddia edilen Fatih S’i kimin görevlendirdiği ortaya çıkarılamadı. Ancak Mehmet Fatih S.’ye ait olduğu öne sürülen ifadede, Fatih S., sadece ön isimlerini “Kemal ve Ahmed” olarak adlandırdığı MİT elemanlarıyla iletişim halinde olduğunu ve bu kişiler ile kuzenine ait e-mail aracılığıyla iletişim kurduğu söyleniyor.

İddialara göre, Mehmet Fatih S. Ankara’da beş yıldızlı otellerde kaldı ve bazen hayat arkadaşının haberi olmadan günlerce ortadan kayboldu. Hayat arkadaşı daha sonra Fatih S.’nin pasaportunda Polonya, Romanya ve Ukrayna mühürleri gördü. Fatih S. 2016 yılında daha önce çalıştığı Denge TV’den ilişkisini kesmesine rağmen kendi maddi olanakları ile Avrupa’daki Kürtlerin politik aktivitelerine katılmıştı. Fatih S. bu arada hayat arkadaşına MİT adına çalıştığını itiraf ettiği öne sürülüyor.

ALMAN GÜVENLİK BİRİMLERİNE GÖRE, MİT ALMANYA’DA UZUN ZAMANDIR AKTİF

2015 yılından beri MİT adına casusluk yaptığı iddiasıyla suçlanan Mehmet Fatih S.’nin, dönemin PKK’lı dernek NAVDEM Başkanı Yüksel Koç’a suikast planı hazırlamak ile suçlanıyor.

Alman güvenlik birimlerine göre, MİT adına çalışan casuslar uzun yıllardan beri Almanya’da aktifler. Yine Alman güvenlik birimlerine göre, 6 binden daha fazla MİT adına çalışan elemanlar casusluk yapıyor. Bunun yanı sıra Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) de bunlar arasında. Hatta DİTİB’de görevli 20 imam hakkında devam eden soruşturma var.

Der Spiegel’e iddiasına göre, Hamburg’da 7 Eylül’de görülmeye başlanacak dava sadece çapraşık casusluk tarihine ışık tutmayacak aynı zamanda Türkiye’nin ve Erdoğan hükümetinin Almanya’daki muhaliflerin nasıl takip edildiğine ve onları nasıl etkilemeye çalıştığına da ışık tutacak. Bu bakımdan Fatih S. davası Karlsruhe’de Federal Başsavcılık tarafından açılan dava için bir şans niteliğinde. Nedeni de Mehmet Fatih S.’nin hakındaki birtakım iddiaları itiraf ettiği iddiası. Hakkındaki iddiaların doğru çıkması durumunda Mehmet Fatih S.’nin beş yıla kadar hapis cezası isteniyor.

FATİH S. İLTİCA TALEBİNDE BULUNDU

Geçen yıl 12 Aralık’da Mehmet Fatih S. Alman güvenlik birimlerine geniş bir biçimde ifade verdi. Mehmet Fatih S.’nin Almanya’dan “iltica” başvurusunda bulunduğu ve Federal Göç ve Mülteci Dairesindeki ifadesinin yaklaşık altı saat sürdüğü belirtildi.

Mehmet Fatih S. BAMF’daki ifadesinde “Kızıltepe’de doğduğunu, Kürt kökenli olduğunu, evli ve iki çocuğu olduğunu, 2010 yılında gazetecilik okuduğunu ve Denge TV adına muhabir olarak çalıştığını söyledi. 2004 yılında babasının Irak’ta PKK tarafından öldürüldüğünü” söyledi.

İddiaya göre, Fatih S. MİT’in 2013 yılındaki casusluk teklifini hiç düşünmeden kabul etmiş. BAMF’da hakkında tutulan protokole göre Fatih S., “MİT ile birlikte çalışmayı kabul ettim” dedi. Yine aynı şekilde Fatih S. ifadesinde “MİT’ten daha önce Irak ve Suriye’de Kürtleri ispiyonladığı için yüklü para aldığını ve daha sonra kendi isteği üzerine Almanya’ya MİT adına geldiğini” söylediği öne sürülüyor.

Fatih S. Denge TV’de Türkiye’de moderatörlük yaptı ve ismi o sıralar Kürt camiasında duyulmaya başlandı.

2014 yılında birkaç kez Almanya’ya geldi ve dönemin PKK derneği NAV-DEM Temsilcisi Yüksel Koç ile iletişim kurdu. Koç’un Bremen’deki evinde röportaj yaptı. Koç’un ifadesine göre, Mehmet Fatih S. Kürtler tarafından düzenlenen mitinglerde Kürtlere yardımcı oldu, bayrak dahi taşıdı.

Mehmet Fatih S. hayat arkadaşıyla televizyonda tanıştı ve o sıralar onun asistanıydı. Denge TV adına eşi ile birlikte Brüksel’e, Paris’e ve Münih’e gitti. Mehmet Fatih S. PKK’lı Remzi Kartal ile buluştu ve röportaj yaptı. Daha sonra Mehmet Fatih S.’nin yapılan bu röportaj kasetini MİT’e gönderdiği öne sürülüyor.

2015 yılında Mehmet Fatih S.’nin MİT adına Almanya’da yaşayan Kürtler hakkında bilgi vermek üzere görevlendirildiği öne sürülüyor. Fatih S. Denge TV ile ilişkisini kesti ve 4 Ocak’ta Bremen’e taşındı.

HEDEFTEKİ YÜKSEL KOÇ’DAN ÖZEL AÇIKLAMA

Öte yandan PKK’ya yakınlığıyla bilinen Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCKD-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç ise yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Erdoğan Alman devleti içinde paralel, kirli bir örgüt kurmuştur. DİTİB içerisinde, tercümanlar içerisinde vs. Almanya kendi güvenliği açısından da bu davanın üzerine gitmelidir. Olay kişileştirilmemeli ve içi boşaltılmamalıdır. Bu sadece Mehmet Fatih S. davası için geçerli değildir. Çok sayıda MİT ajanı var Almanya’da. Alman basınına göre 20’ye yakın ajan hakkında başlatılan soruşturma var. Bunların dışında kamuoyuna yansımamış çok sayıda MİT ajanı cirit atıyor Almanya’da. Paris cinayeti, iki yıl önce ortaya çıkarılan Gergerlioğlu gibi casusluk faaliyeti vs., Süleymaniye’de yakalanan MİT elemanları olayı vs. bütün bunlar birleştirilmeli. Gergerlioğlu casusluk olayı gibi konu hemen kapatılmamalı. Alman devletine bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Almanya siyasi emelleri uğruna ödün vermemelidir. Türkiye’de muhalif olan herkes ya infaz ediliyor, ya tutuklanıyor, ya da tehdit ediliyor. Erdoğan kurduğu paralel yapıyla herkesi tehdit ediyor. Haftaya başlayacak olan bu davanın diğer casusluk davalarına da ışık tutacağına inanıyorum. AKP ve Erdoğan hükümetinin kirli faaliyetleri er ya da geç ortaya çıkacak.”

 

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.