anadoluverumelimedya.com

Gençlik Muhalefeti’nden HAZİRAN Eğitim Kurultay’ına çağrı: Laik ve bilimsel eğitim için yürüyelim

Gençlik Muhalefeti, Birleşik Haziran Hareketi’nin (Haziran), AKP iktidarının yoğunlaşan saldırılarına karşı 9-10 Eylül tarihlerinde yapacağı Eğitim Kurultay’ı ve ‘Laik Eğitim Mitingi’ için çağrıda bulundu.

Reklam alanı

Yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye, AKP eliyle hızla bir din devleti olma yolunda ilerliyor. Bugün özellikle eğitim başta olmak üzere her alanda neoliberal ve dinci yöndeki yapılanma, din devletine dönüşme projesine uygun olarak sürdürülüyor.

 

AKP’nin tüm toplum kesimleri üzerindeki neoliberal, baskıcı yapısını gençlik üzerinde, eğitim aracılığıyla yoğunlaştırdığı bir dönemden geçiyoruz. Eğitim, sermayeye teslim edilmesinin yanı sıra devlet bölüşümünde de olduğu gibi FETÖ dışındaki cemaat ve tarikatlara arasında paylaştırılıyor.

4+4+4 ile eğitim sistemini kendi ihtiyaçlarına göre düzenleyen, özgürleştirici ve sorgulayıcı eğitimi tamamen ortadan kaldıran ve gericiliğe, piyasaya teslim eden AKP, kılık kıyafet yönetmeliğini de bir özgürleşme ve ‘tek tip’likten kurtulma aracı olarak göstermeye çalışmıştı. Buna benzer yaşananlar özgürleşme değil, aklın ve bilimin varlığına yönelik bir itirazdır.

İmam Hatipleşme son hızla devam ediyor. Daha önce okulları imam hatipe dönüştürmeye çalışan rejim, şimdi ise küçük yerleşim yerlerinde İmam Hatip okulları dışında okul açmayı engelledi. Bu düzenlemelerle daha fazla genç, pozitif bilim ve eğitim anlayışından uzak, kindar bir nesil olarak yetiştirilmek için cemaat, tarikat ve vakıfların bünyesine mahkum olmaya zorlanıyor.

Öte yandan MEB, skandallarla gündeme gelmiş sayısızca dinci gerici vakıf ve tarikatlarla işbirliği içerisine giriyor. Müfredattan, Cumhuriyet’e dair ne varsa çıkarılırken cihat gibi dinci terminoloji ve yaşam anlayışı hakim kılınıyor. Anlaşılan AKP rejimi, FETÖ’den arda kalan dindarlaşma projesini bu tarikatlar eliyle, yeni düzenlemelerle devam ettirecek.

Tüm bu yaşananlar, AKP’nin Türkiye’yi bir din devletine dönüştürme projesinin yansımalarıdır.

Bilimden, eleştirel ve sorgulayıcı düşünmeden, laiklikten uzak her türlü anlayış, uygulama ve düzenleme, Türkiye’yi bir adım daha korkunç din devleti günlere yaklaştırmaktadır.

Muhalefet, bilimsel, kamusal, laik ve eleştirel eğitim ve toplumsal aydınlanma mücadelesini, Türkiye’yi laik, özgür ve demokratik temelde yeniden kurma mücadelesinin bir parçası olarak güçlü bir biçimde devam ettirecektir.

Arkadaşlarımıza çağrımızdır! Bu bilim ve aklın varlığını kabul etmeyen uygulamalara karşı velilerle, öğretmenlerle hep birlikte direnelim. Dersleri, müfredatları kabul etmeyelim. Ses çıkaralım, derslere girmeyelim!

Ve elbette… 9-10 Eylül’de Eğitim Kurultayı’nda, 17 Eylül’de Kartal’da Laik Eğitim Mitingi’nde buluşalım…

Acil taleplerimiz:

ENSAR’la ve diğer tarikatlarla yapılan protokoller derhal iptal edilmelidir.

Arkadaşlarımızı ayrıştıracak cihat eğitimi gibi dinci içerikler müfredattan çıkarılmalıdır.

İlköğretim ve ortaöğretimde İmam Hatipleştirilme zihniyetine son verilmelidir.

Eğitim sistemimiz laik, bilimsel ve kamusal temeller üzerinde yükselmelidir. Her yurttaşa eşit, parasız, nitelikli eğitim hizmeti sunulmalıdır.”

birgün

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.