anadoluverumelimedya.com

Köleliği savunan Güneylilerin torunları sahnede: Amerika’da yeniden ‘Kuzey-Güney’ savaşı

ABD’de İç Savaş öncesi tarıma dayalı ekonomilerinden ötürü köleliği savunan ve bu amaçla o dönemde oluşturulan Konfederasyona üye olan güney eyaletlerinin bugünkü ırkçı kimi sakinleri adeta yeni bir “Kuzey-Güney Savaşı” başlattılar.

Reklam alanı

ABD’nin Güney’deki eyaletlerinden Virginia’anın Charlottesville şehrinde Konfederasyon ordusunun komutanı General Robert E. Lee’ye ait heykelin kaldırılması planı üzerine, silahlı ırkçı grupların başlattığı protesto gösterilerinde çıkan çatışmalarda kan aktı. Irkçıları protesto eden grupların arasına bir otomobilin dalması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti. Yaralılardan bazılarının da durumunun ağır olduğu kaydedildi. Gelişmeler üzerine bölgede olağanüstü hal ilan edildiği bildirildi.

Vali Terry McAuliffe, Ulusal Güvenlik güçlerinin bölgede güvenliği sağlaması için gerekli emri verdiğini açıkladı. ABD medyası, Vali’nin olağanüstü hal emrine kadar bölgede güvenlik güçlerinin yeterince önlem almadığını belirtti.

Cuma gecesi Ku Klux Klan örgütünü anımsatacak biçimde meşaleler taşıyan protestocular, Virginia Üniversitesinde düzenledikleri gösteri sırasında “Yahudiler yerimize geçemeyecek”, “Kan ve toprak”, “Tek halk, tek ulus, göçe son” sloganları atmıştı. Göstericiler, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee’nin Charlottesville’deki heykelinin kaldırılması planına karşı şehirde toplanmaya başlamıştı.

Charlottesville Belediye Başkanı Mike Signer, ırkçıların düzenlediği gösteriyi “Korkakça bir nefret, yobazlık, ırkçılık ve hoşgörüsüzlük yürüyüşü” sözleriyle eleştirmişti. Virginia’da geçen ay da Ku Klux Klan destekçileri gösteri düzenlemişti.

Yahudiler ve Müslümanlardan tepki
ABD’deki Yahudi ve Müslüman kuruluşları Virginia’daki siyahlara karşı “beyaz üstünlükçü” Ku Klux Klan (KKK) örgütü başta olmak üzere birçok “ırkçı” ve neo-Nazi grup üyesinin protesto eylemini ve eyleme karşı çıkan ırkçılık karşıtlarına saldırısını “şiddetle” kınadı.

Dünya Yahudi Kongresi (WJC) ve Amerika İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Virginia eyaletinin Charlottesville kentindeki şiddete karşı sert şekilde tepki gösterdi.

100 ülkedeki Yahudi cemaatlerini temsil eden WJC Başkanı Ronald S. Lauder de yaptığı yazılı açıklamada, Charlottesville’de şiddet içeren Neonazi protestosunu “sert şekilde” kınadığını bildirdi.

Açıklamasına, “Dünya Yahudi Kongresi, Charlottesville’deki Neonazi gösterisinde sergilenen akıl almaz şiddeti şiddetle kınıyor. Dualarımız, bu şiddetin mağdurları ve aileleri ile birlikte” ifadelerini kullanan Lauder şunları kaydetti:

“Bu nefret ve bağnazlığın halen bu ülkenin bir bölümünde yaygınlık kazanması son derece üzücü ve iğrenç. Demokratik toplumumuzda böyle şiddet ve hoşgörüsüzlüğe hiçbir yer yoktur. Böyle iddialara karşı muhalefet etmek için tetikte olmalıyız ve birleşmeliyiz.”

ABD’deki en büyük Müslüman sivil haklar savunucusu kuruluş CAIR de yaptığı açıklamada, “CAIR’in bugünkü beyaz üstüncülerin, Neonazilerin, KKK’nin ve diğer ırkçıların bir araya gelerek ırkçılık karşıtı protestoculara yönelik gerçekleştirdikleri açık terör saldırısını kınadığını” bildirdi.

Helikopter düştü
Charlottesville’deki ırkçı grupların protestolarını izlemekle görevli olduğu belirtilen polis helikopteri bir golf sahası yakınında düştü. ABD polisinin aktardığı bilgiye göre helikopterdeki iki kişi hayatını kaybetti. Polis, 48 yaşındaki Helikopter pilotu Teğmen H. Jay Cullen ve 40 yaşındaki polis pilot Berke M.M. Bates’in hayatını kaybettiğini belirtti. Federal Havacılık İdaresi helikopterin eyalet polisine ait olduğunu teyit ederken, Virginia Eyalet Polisi kazayla ilgili soruşturma başlattı.

ABD Başkanı Donald Trump yayınladığı taziye mesajında, “Bugün ölen Virginia Eyalet Polis Teşkilatının değerli memurlarına, ailelerine ve diğer sevgili memurlarına en derin taziyelerimi sunuyorum, hepiniz bu ulusun ürettiği en iyi kişilerdensiniz” ifadesini kullandı.

Virginia Valisi Terry McAuliffe de yaptığı açıklamada, “Bugün Charlottesville kenti ve büyük ulusumuz için çok acı bir gün” ifadesine yer verdi.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.