anadoluverumelimedya.com

Türkiye, Rusya ve İran, ABD’nin İdlib planına karşı teyakkuzda

Astana görüşmelerinde alınan, Suriye’deki ‘çatışmasızlık bölgeleri’ne ilişkin kararlar sonrası, geçtiğimiz hafta İran’ın başkenti Tahran’da Türk, Rus ve İranlı uzmanların katılımıyla bir hazırlık toplantısı gerçekleştirildi.

Reklam alanı

Ay sonunda ise Astana’da müsteşar yardımcıları düzeyinde bir toplantı daha yapılacak. Ancak Astana inisiyatifinin daha erken bir tarihte de devreye girebileceği belirtiliyor.

SICAK GÜNDEM İDLİB

Söz konusu toplantılarda Türkiye, İran ve Rusya arasında oluşturulan mekanizma dahilinde, çözüm için sahada alınabilecek önlemler üzerinde çalışılıyor. Askeri seçeneğe gerek kalmaksızın İdlib’de alınacak güvenlik tedbirleri masada.

Astana mutabakatı kapsamında İdlib’in tamamı ile Lazkiye, Hama ve Halep’in bazı bölgelerinde, Humus’un kuzeyindeki bazı bölgelerde, Doğu Guta’da, Dera ve Kuneytra vilayetlerinde çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmuştu. Çatışmasızlık durumu bu bölgelerden 3’ünde hayata geçirildi. İdlib için ise çalışmalar halen sürüyor.

ABD’NİN İDLİB PLANI

Terör örgütü PKK/PYD’ye 3 ayda 1100 TIR’dan fazla cephane sevk eden Pentagon’un, geçtiğimiz günlerde, PKK’nın işgali altındaki Afrin’in güney komşusu İdlib’e saldırı hazırlığında olduğu ortaya çıkmıştı.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ABD güçleri Ayn el-Arab, Tel Abyad ve Rimeylan’da kurduğu üslerden sık sık insansız hava araçları (İHA) kaldırarak bölgede muhaliflerin durumuna ilişkin ayrıntılı istihbarat topluyor.

İdlib, Sermede, Harim, Salkin ve Cisr’eş Şuğur gibi yerlerde kesintisiz gözlem uçuşu yapan Amerikan İHA’ları, 24 saat kayıt toplayıp ‘el-Kaide’ bahaneli işgal planına son şeklini veriyor.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.