anadoluverumelimedya.com

Çiftçi toprağının kölesi haline geldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP’nin uyguladığı yanlış tarım politikasının, çiftçiyi ‘’Kendi toprağının kölesi haline getirdiğini” savundu. Gürer, “2016 yılı ve 2017 yılının ilk dört ayında 12 milyar dolarlık gıda ürünü ithal edildi. 2015’te de ülkemiz tohum ithalatına 202 milyon dolar para harcadı. Aracı kazanıyor üretici sorun yaşıyor. Karpuz, buğday, muz, nohut, fasulye, sarımsak bu topraklarda yetişirken ithal eder hale geldik. Yağlı tohumların yüzde 75’i ithalatla karşılanıyor. Sebze tohumu ihtiyacının da yüzde 50’si ithal. Hububat tohumunda ithalat oranı yüzde 20 düzeyinde” dedi.

Reklam alanı

DIŞA BAĞIMLI HALDE

AKP hükümetleri döneminde uygulanan yanlış tarım politikalarının, köylüyü ve çiftçiyi, zengin ve verimli toprakların fakir bekçileri haline getirdiğini kaydeden Gürer, şunları söyledi: “Önce traktörünü satmak zorunda kalan çiftçiler, bankalara olan borçlarından kurtulmak için tarlalarını da sattı. Köylü, toprağının efendisiyken, şimdi, sattığı tarlasında işçi olarak çalışmak zorunda bırakıldı. Kendi tarlasının kölesi oldu. Aracı kazanıyor üretici sorun yaşıyor. Karpuz, buğday, muz, nohut, fasulye, sarımsak bu topraklarda yetişirken ithal oldu.”

VERİMLİ ARAZİLER YABANCININ OLDU

Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin verimli tarım arazilerinin, yabancı kişi ve şirketlerin eline geçmeye başladığına dikkat çekti. Gürer, “Bugün 20 ilimizde 24 farklı ülkeden kişi ve şirket tarım arazilerini satın alıp, ülkemizde tarım yapmaya başladı. Türk ortaklarıyla birlikte ülkemizde tarım arazisi satın alan yabancı uyruklu şirket ve kişi sayısı ise bu rakamların kat kat üstündedir” dedi.

sözcü

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.