anadoluverumelimedya.com

AKP’li 3 tarım bakanı hakkında ‘vatana İhanet ’ten suç duyurusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bazı gıda ve tarımsal ürünlerin ithalatında vergi oranlarının düşürülmesine tepki göstererek, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve eski bakanlar Mehdi Eker, Faruk Çelik hakkında ‘Vatana ihanet’ suçundan Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu.

Reklam alanı

CHP Edirne İl Merkezi’nde gazetecilerle bir araya gelen Gaytancıoğlu, Türk Tarımının bitirilmesi konusunda iktidar partisinin ‘kasıtlı’ olarak hareket ettiğini belirterek bazı gıda ve tarımsal ürünlerin ithalatında vergi oranlarının düşürülmesine ilişkin Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) imza atan yetkililer hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduklarını belirtti.

“SANCISIZ GEÇECEK”

Partide gerçekleşecek olan kongre seçimleriyle ilgili Gaytancıoğlu, “Kongrenin Edirne’de sancısız geçeceğine inanıyorum. Türkiye genelinde de sancısız geçecek. Partimizin 1’inci önceliği Kongre seçimleri değildir. Cumhuriyet Hal Partisinde as olan üyeliktir” dedi.

“YARGILANMALARINI TALEP EDİYORUZ”

Türkiye’de tarımın bu noktalara gelmesinde (AKP’li yıllarda) bütün bakanların suçu olduğuna değinen Gaytancıoğlu, “Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundum. Çünkü alın terini toprağa döken çiftçilerimiz bugün buğdaylarını pazarlamakla meşgul. Edirne’de hasat bitmiş olabilir ama Türkiye’nin bütün noktalarında devam ediyor. Buğday hasadı devam ederken Türkiye Tarım Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı bir kararnameye imza atıyor. İlk kararname bayramın 3’üncü günü Resmi Gazete’de yayımlandı. Gümrük vergilerini düşürdüler. Geçen hafta yayımlanan KHK’yla gümrük vergisini sıfıra düşürdüler. 700 bin ton buğday, arpa ve mısır, 100 bin ton pirinç, 95 bin ton kırmızı et vs. sıfır gümrük vergisiyle (Üreticinin gözü gibi baktığı buğday ve çeltiğe) çiftçiler zor duruma düştü. Buradan sesleniyorum: Siz Türk çiftçisini sevmiyor musunuz? Türk çiftçisiyle alıp veremediğiniz mi var? Bu nedenle 17 milyon çiftçinin hakkı için ‘Vatana ihanet’ suçundan kararnameye imza atanlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu kararnameye imza atanların yargılanmalarını talep ediyoruz. Cumhuriyet başsavcılarını göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

“AKP’NİN GETİRDİĞİ TÜRKİYE ORTADA”

Türkiye’ye son zamanlarda ciddi saldırıların söz konusu olduğunu bildiren Gaytancıoğlu, “AKP’nin sözüm ona MYK sözcüsü ekrana çıkıp Türkiye’nin yeniden kurulduğunu, kurucusunun da Tayyip Erdoğan olduğunu açıkça söyleyebiliyor, bu cüreti bulabiliyor. Cumhuriyet tarihinde hiç görülmemiş olan müftülere dini nikâh kıyma yetkisi verilebiliyor. Atatürk’le ilgili kavramlar ders kitabından çıkartılıyor. Yani Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Türkiye’yi getirdiği durum budur” dedi.

“TARIMIN BAŞINA MUSALLAT EDİLDİ”

Türkiye’nin tarım açısından çok önemli coğrafyaya sahip olduğuna değinen CHP’li vekil, “Neden 50 milyon dönüm ekilmiyor? Neden bu konuda yoğunlaşmıyor tarım bakanları? Neden tarımın içerisinden gelen birisi Tarım Bakanı olmuyor? Sağlı konusunda çalışan birisi Tarımın başına musallat ediliyor” diye duruma tepki gösterdi.

“TÜRKİYE ÜRETEBİLECEK BİR KAPASİTEDE”

Bazı GDO’lu tarım ürünlerinin ülkeye giriş izni verilmesine tepki gösteren Gaytancıoğlu, “Türkiye GDO’lu tarım üretmiyor. GDO’lu ürünleri üreten şirketler belli. Türkiye bu ürünleri üretebilecek bir kapasitede” şeklinde konuştu.

“NEDEN BÖYLE BİR KARARA İHTİYAÇ DUYUYORLAR?”

Bazı GDO’lu ürünlerin Türkiye’ye girişinin yapılmasında yanlışlık değil ‘kasıt’ olduğuna vurgu yapan Gaytancıoğlu, “Kasıt olduğu için Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptım. Bunları hiç bilmiyorlar mı? Bürokratları yok mu? Bunları hiç uyaran yok mudur? AKP’nin Genel Başkanı bunu bilmiyor mu? Neden böyle bir karara ihtiyaç duyuyorlar?” diye sordu.

TMO’YU YİNE YENİDEN GÖREVE ÇAĞIRDI

Trakya’da başlayacak çeltik hasadında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesi gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “TMO neden piyasayı düzenlemez. Türkiye hiç iyi yönetilmiyor tarım hele hiç iyi yönetilmiyor?” sorusuyla TMO’yu göreve çağırdı.

“ADALET KURULTAYI”

Gaytancıoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları Davasında 25 yıl hapis cezasına çarpıtılmasına tepki göstermek amacıyla Ankara Güvenpark’tan İstanbul Maltepe’ye kadar gerçekleştirdikleri ‘adalet’ yürüyüşünün ardından 26-30 Ağustos’ta Çanakkale Eceabat’ta ‘adalet kurultayı’ gerçekleştireceklerini belirterek şunları kaydetti:

“Bu kurultayda alt konularımız olacak; Sağlıkta, Dış Politikada, Tarımda adalet gibi konu başlıkları olacak. Bu toplantılara isteyen gelebilir. Herkesin katılımını bekliyoruz. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karavanda kalacak.”

“EN AZ 2 LİRA OLSUN”

Ayçiçeğinde maliyetin 2 TL’nin üzerinde olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Şu anda Ayçiçeğinin maliyeti 2TL’nin üzerinde. Üreticinin örgütü olan Trakya birliğin bu hassasiyeti dikkate alarak dünya yağ piyasalarını dikkate alarak değil, Türkiye’nin hassasiyetini el alarak değil, üreticiyi düşünerek bir fiyat belirlemelidir. Kaldı ki Trakya birliğin yönetim kurulu Başkanı Rafet Sezen, Ak Parti Edirne Milletvekilidir. Bizlerle de işbirliğine de girerek Ayçiçeğine verilen desteklemeyi 50 kuruştan 1 TL yapalım. CHP iktidarında bu olacak. Ayçiçeğine verilen destekleme 1 TL olacak neden mi yasalar izin veriyor çünkü. Eğer ki 2 TL’nin altında bir fiyatın çiftçiyi üzeceğini ve de Ayçiçeğindeki ithalatın devam edeceğini düşünüyorum. Bazı aldığım duyumlara göre ithalatın maliyetinin arttırılması yönünde. CHP iktidar olduğu zaman çiftçi için desteklemeleri 2 katına çıkaracağız. Başta mazot fiyatları olmak üzere gübre ve yem fiyatlarını da düşüreceğiz. Ayçiçek veya her hangi bir tarım ürününün fiyatlarını 1 yıl önceden açıklayacağız. CHP iktidar olsaydı şu anda Ayçiçeğinin fiyatını 2,25 TL olarak açıklardık. Kısacası bu yıl en azından Ayçiçeğinin fiyatı en az 2 YL olmalı ki çiftçi en azından borcunu ödesin” diye talepte bulundu.

“ÇİFTÇİ İÇİN BERABER HAREKET EDELİM”

Gaytancıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın göreve getirilmesine tepkili olduğunu belirtti. Kendi alanında uzman olan kişilerin göreve getirilmesinden yana olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı için Torku Konya’nın başında bulunan başarılı iş adamı Recep Konuk’un veya Rafet Sezen’in de olabilirdi” dedi. Parti ayırt etmeksizin çiftçi için beraber hareket etmenin önemli olduğunu vurgulayarak; “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında başarılı veya konusunda uzman kişilerin göreve getirilmesi gerek. Hadi muhalefet partisinden bizi göreve getirmiyorsunuz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yerini alabilecek pek çok isim var. Örneğin Torku Konya’yı bir marka haline getiren başarılı bir iş adamı olan sektörü ve çiftçinin durumunu bilen Recep Konuk var veya Trakya Birlik yönetim kurulu Başkanı Rafet Sezen var. İlla da bizi bakan demiyoruz ki. Hadi bizi yapmadın senin partinden de bu işi bilen insanlar var. Neden onları bu göreve getirmiyorsun. Yapılması istenen ne?

yurtgazetesi

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.