anadoluverumelimedya.com

Çiftçilerden hükümete uyarı: Bizi meydanlara indirmeyin!

AYDINLIK / ANKARA

Reklam alanı

Hükümetin buğday, arpa, mısır, canlı hayvan ve karkas ette gümrük vergilerini düşürmesinin ardından çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyatı hızla düştü. Hasat zamanı çıkarılan kararname çiftçileri kızdırdı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hükümeti uyararak herkesin aklını başına almasını isteyerek, çiftçilerin meydanlara inebileceğini bildirdi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar son bir ayda fiyatlarda meydana gelen değişimler ve tarımdaki gelişmelerle ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. Buğdayda yaşanan sıkıntılarla ilgili konuşmasına başlayan Bayraktar hükümete bu kararından dolayı tepki gösterdi.

ÜRETİCİYE DARBE VURULDU’

Bayraktar, buğdayda bu yıl artan üretime rağmen söz konusu kararnamenin çıkarılmasıyla üreticiye darbe vurulduğunu belirtti. Fiyatların inmesinin ardından Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, şöyle konuştu: “TMO devreye girmedi. 12 Temmuz 2017’ye kadar bekledi ve müdahale fiyatını açıklamadı. Ofisin müdahale alım fiyatını açıklamada gecikmesi ve ton başına ekmeklikte 940 lira gibi üreticinin talebini karşılamaktan uzak bir fiyat vermesi hatalar zincirinin bir halkası daha olmuştur. Buğdayda halen üretici fiyatı vasfına göre 830 liraya kadar düşmüş bir durumdadır. Bu ortamda yapılması gereken hasatta çıkardığı yanlış kararnameyle buğdayda fiyatların düşmesine neden olan hükümetimiz kilogramda 5 kuruş olarak uygulanan primi arttırarak hatasını telafi etmelidir. Üreticinin zararı giderilmelidir. TMO’da hızlı bir şekilde alım yapmalıdır, çiftçimizi mağdur etmemelidir.”

 

 

HAKKINIZ YOK’

Hasat devam ederken kararname çıkarılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bayraktar hükümeti sert bir dille eleştirerek şunları söyledi: “Enflasyonla mücadele edeceğiz diyorlar ancak çiftçi umurlarında değil. Enflasyonu etkileyen sektörlerin üzerine gidilsin! Bakın tarımda insanları zor tutuyoruz. Gençler gidiyor. Yaşlılarla, kadınlarla üretim yapıyoruz. 14 Mayıs’ta meydanlara inmiş ve taleplerimizi dile getirmiştik. Bu ülkeyi doyuranların kıymetini bilmek zorundasınız. Bu anlaşılıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Yoksa bu ülkenin gıda güvencesi tehdit altındadır. İthalatla falan da bu ülkeyi doyuramazsınız. Üreticiyi mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Uyarıyoruz; Tekrar meydanlara çıkarız ve meydanlara çıkarsak arkası gelir. Kimse bizi durduramaz. Kimse bizi tekrar meydanlara çıkmak zorunda bırakmasın! Herkes aklını başına alsın.”

Bütün bu politikaların Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin kararları olduğunun söylendiğine dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti:

ENFLASYONDA GÜNAH KEÇİSİ BİZ MİYİZ?

“Gerekçe enflasyonla mücadele deniyor. Sanki, enflasyonun sorumlusu çiftçimizmiş gibi… Tüketicide Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 10,90’ı buluyor. Gıdanın enflasyondaki payı ne? Yüzde 3 civarında. Enflasyon denince hemen akla gıda geliyor. Gıdada enflasyonu sıfırladın diyelim, enflasyon sorunu ortadan mı kalkacak? Gıda dışında yüzde 8’e yakın bir enflasyon var. Enflasyonu oluşturan diğer unsurlara neden bakılmıyor? Çiftçiye cesaretiniz yetiyor da onlara yetmiyor mu? Neden sadece bizim üzerimize geliniyor? Günah keçisi biz miyiz? Bunu da herkesin görmesi gerekir.”

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.