anadoluverumelimedya.com

Polonya’da yargıya müdahaleyi artıracak yasa veto edildi

Polonya’da hükümetin yargı üzerindeki nüfuzunu artıracak yasa teklifi, sekiz gündür süren protestolar sonucu veto edildi. Polonya Cumhurbaşkanı Andrezej Duda, protestocuların sesine kulak verdi ve düzenlemeyi veto edeceğini duyurdu.

Reklam alanı

Yargı sistemini değiştirmeyi hedefleyen hamle, iktidardaki muhafazakar Adalet ve Hukuk Partisi’nden (PiS) geldi. Yasa teklifi, parlamentoda çoğunluktaki partinin bundan böyle Ulusal Güvenlik Konseyi üyelerini de belirlemesini öngörüyordu. Hükümet, tek başına iktidara geldiği 2015 yılındaki genel seçimlerin hemen ardından Anayasa Mahkemesi’nin beş üyesinin tayinini feshetmişti.

Yüksek mahkemeyi iktidarın denetimine veren yeni düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için Duda’nın imzası gerekiyordu.

EYLEMLER SONUÇ VERDİ

Başta başkent Varşova olmak üzere neredeyse ülkenin tüm kentlerinde sokağa dökülen kalabalıklar, iktidarın adımına karşı çıkıyor. Dün akşam Varşova’daki Yüksek Mahkeme’nin önünde toplanan göstericiler, ‘özgür mahkemeler’ ve ‘özgürlük, eşitlik, demokrasi’ sloganları attı.

Beata Szydlo’nun başbakanlığındaki PiS iktidarı, Kasım 2015’teki genel seçimlerin hemen ardından yargıyı kontrolü altına almak için hamleler yaptı. İlk olarak beş Anayasa Mahkemesi üyesinin tayini iptal edildi.

Avrupa Birliği (AB), Polonya’yı söz konusu yargı değişikleri için sert şekilde eleştiriyor. Uluslararası örgüt, son olarak Varşova yönetimini bir dizi yaptırımla tehdit etmişti.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.