anadoluverumelimedya.com

Manavgat Çayı ve doğa kazandı

BUSE ÇELEBİ / Birgün

Reklam alanı

Antalya’nın Akseki ilçesindeki Manavgat Çayı üzerinde yapılması planlan Hidroelektrik santral (HES) projesi iptal edildi.

Manavgat çayı üzerinde Dedegöl Enerji Yatırım A.Ş. tarafından yapımı planlanan Sinanhoca Regülatör ve HES projesi için 25 Eylül 2012’de Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilmişti. Bölge halkıysa yapılacak projenin verimli tarım alanlarının sular altında kalmasına, doğa tahribatı yaşanmasına, yaban hayatın yok olmasına neden olacağını belirtmişti. Ayrıca raporda ciddi ve bilimsel verilerin bulunmadığı belirtilerek ÇED olumlu kararının iptal edilmesi isteğiyle dava açılmıştı. Açılan dava sonucunda mahkeme heyeti ÇED raporunu projenin biyoçeşitliliğe, ekolojik yapıya, ekosisteme ve sosyo-ekonomik duruma etkileri açısından yetersiz olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Halk sahip çıkınca şirketler kaybediyor

Kararın ardından Antalya ili İbradı İlçe merkezi meydanında yaşam savunucuları tarafından yapılan eylemle bir kez daha Akdeniz’de “HES’lere geçit yok” denildi.

İbradı Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile birlikte Derelerin Kardeşliği Akdeniz Platformu’nun (DEKAP) düzenlediği eyleme İbradı Belediye Başkanı,TMMOB, DİSK, Antalya Barosu, yöre dernekleri, yöre halkı, Birleşik Haziran Hareketi Antalya Meclisi ve Gençlik Muhalefeti üyeleri katıldı.

Basın açıklamasını okuyan DEKAP Sözcüsü Birsen Tanyeri, “Yine yan yanayız, yine omuz omuzayız. Akseki Sinanhoca, İbradı Ürünlü köylüleri birleşerek suyuna, toprağına, ırmağındaki balığa, Altınbeşik Mağarasına, Yaban Hayata, Doğaya sahip çıktılar. Onların haklı davalarında omuz veren herkese teşekkür ederiz. Bu süreçte gördük ki; halk kendi davasına sahip çıktığı sürece şirketler kaybedecek, doğa ve yaşam kazanacaktır.” dedi.

“Biz başından beri haklı olduğumuzu biliyorduk. Dünyanın 200 önemli doğa alanından biri olan İbradı Akseki havzasında böyle bir HES inşaatının yapılması sadece bölgede yaşayan insanları değil, tüm canlıları, kültürel değerleri yok edeceğini HES projesi için hazırlanan binlerce sayfadan oluşan ÇED Raporunu incelediğimizde anlamıştık” diyen Tanyeri şu şekilde devam etti: “Çünkü bu rapor özel firmalarca hazırlanmış olup, yörenin gerçekleri ile uyuşmayan zorlama bir rapordu. Alınacağı söylenen önlemlerin kağıt üzerinde kalacağı her halinden belli olan bu rapor bilimsellikten de uzaktı.Bu nedenle Mahkemeye ÇED raporuna itirazlarımızı belirten karşı raporu sunmuştuk. Mahkeme Bilirkişi atayarak itirazlarımızı haklı buldu. 23/03/2017 tarihli bilirkişi raporunda en ayrıntılı bir şekilde; Dedegöl Enerji tarafından yapılacak olan Regülatör ve HES projesinin yapılması halinde Doğal yaşamın yaban hayatın endemik türlerin yok olabileceğini, ÇED raporunun yetersizliğini, eksikliğini, alınacak önlemler konusunda ciddi çelişki ve kaygılar taşıdığını, yeterli araştırma yapılmadığını, ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırılıklar taşıdığını belirtmiş ,bilirkişilerin görüşlerine mahkeme heyeti uyarak adaleti sağlamışlardır” ifadelerini kullandı.

Birlik, beraberlik ve dayanışma vurgusu

Yaşam savunucusu Birsen Tanyeri açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Bizler, daha önce Antalya’nın başka yerlerinde yapılacak olan HES projelerinde olduğu gibi, burada da Doğaya sahip çıkmanın Ülkemize ve geleceğimize sahip çıkmakla eşdeğer olduğunu bir kez daha gördük. Tıpkı Alara Çayının , Çenger Çayının, Değirmendere Çayının, Çığlık, Çörüş, Gürleyik Çaylarının, Karpuz çayının özgür akması için mücadele eden ve kazanan Köprülü Kayabükü köylüleri, Gençler köylüleri, Gümüşdamla(Zilan) köylüleri, Çığlık köylüleri, Üzümdere köylüleri, Ahmetler köylülerinin mücadelesinde olduğu gibi. .Yine yan yanayız, yine omuz omuzayız. Akseki Sinanhoca, İbradı Ürünlü köylüleri birleşerek suyuna, toprağına, ırmağındaki balığa, Altınbeşik Mağarasına, Yaban Hayata, Doğaya sahip çıktılar. Onların haklı davalarında omuz veren herkese teşekkür ederiz.

Bilsinler ki bu yörede HES lere geçit yok! Yanlış hesap Bağdat’tan döner… Eninde sonunda hak yerini bulur. Yeter ki biz mücadelemizi her alanda birlik ve beraberlik, dayanışma içinde yürütelim.

Sinanhoca HES projesi artık çöp olmuştur. Ancak şirket yetkililerinin Mahkeme kararına uymayarak inşaatı sürdürmeye çalışmaları halinde bu işin halkımızla birlikte takipçisi olacağız. Halkımızı uyanık olmaya davet ediyoruz .Çeşitli vaatlere kanmayarak toprağına suyuna sahip çıkan tüm yöre halkını ve bizzat davacı olan İbradı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru,İbradı Belediye meclis üyesi Gülsüm Köleoğlu, Zeki Cengiz arkadaşlarımzı kutluyoruz.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.