anadoluverumelimedya.com

Kritik NATO toplantısında birinci konu Türkiye!

NATO Parlamenterler Asamblesi (PA) Türk Delegasyonu  Başkanı, AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, Bahar Oturumu’nda, mülteci  sorunu ve DEAŞ tehdidine karşı Türkiye’nin verdiği mücadele konusunda yetkililere  bilgi verdiklerini söyledi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te devam eden NATO PA Bahar Oturumu’nu AA  muhabirine değerlendiren Bak, Türkiye’den hafta başından bu yana birçok heyetin  Gürcistan’a resmi ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki  ilişkilerin olumlu şekilde geliştiğini belirtti.
Bak, NATO PA Tiflis oturumlarında mülteci sorununun ele alındığını  ifade ederek, “Buradaki önemli konular, Suriye ve diğer ülkelerden gelen ve  Türkiye üzerinden Avrupa‘ya geçmeye çalışan mülteciler başta olmak üzere  ülkemizdeki Suriyeli mülteciler konusudur.” dedi.
Bak, toplantıda değerlendirilen bir diğer önemli konunun da DEAŞ  tehdidi olduğunu dile getirerek, ABD‘nin Rakka operasyonunda YPG ile iş birliği  hususunda, “Bununla ilgili Türkiye’nin yaptığı operasyonu, Fırat Kalkanı’nı ve  ilgili durumları anlatıyoruz. Ayrıca tabii ki şu anda tartışılan bir konu,  ABD’nin YPG ile yapmayı arzu ettiği Rakka operasyonu var. Tabii bizim bu  operasyonda olmayacağımızı ifade ettik.” dedi.
NATO PA Türkiye delegasyonu üye sayısının 12’den 18’e çıkarılması  kararını ve bu yönde Türk heyeti olarak gösterilen çabanın son derece başarılı  olduğunu anlatan Bak, NATO PA Başkanı Paolo Alli ve diğer ülkelerle konu hakkında  görüştüklerini ve onların da desteklerini alarak Tiflis’teki oturumun ilk gününde  oylamanın yapıldığını hatırlattı.
Bak, “Artık Türkiye’nin Almanya, Fransa ve İtalya gibi NATO PA’daki  temsilci saysı 18’e çıktı ve bu bizim için çok önemli bir kazanç. Tüm  heyetimizin, muhalefetin de desteğiyle omuz omuza bu önemli aşamayı da katettik.”  ifadesini kullandı.
CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar da NATO PA Bahar  Oturumu’nun Tiflis’te düzenlenmesinin NATO’nun Gürcistan’a açık desteğinin  göstergesi olduğunu dile getirdi.
Dünya güvenliğinin tesisi ve teröre karşı etkili mücadele için terör  örgütlerine silah satılmasına karşı herkesin ortak mücadele vermesi gerektiğini  vurgulayan Baydar, “Bu açıdan son komite toplantısında heyetlere iki soru sordum,  ‘Bu silahları teröristlere  kimler satmakta?’ ve ‘Dünyadaki silah endüstrisiyle  terör örgütleri arasında ne gibi ilişki var?’ Bunlar önümüzdeki günlerde değişik raporlarla dile getirilecektir.” diye konuştu.
TBMM Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve NATO  PA Türk Grubu Başkanvekili Ahmet Berat Çonkar da oturumlarda yoğun diplomasi  yaşandığını aktararak, Türkiye’nin güvenlik vizyonunu Tiflis’teki görüşmelerde  aktif şekilde anlattıklarını bildirdi.
Çonkar, “Türkiye’nin doğru şekilde anlaşılması için özellikle çaba  gösteriyoruz çünkü bazı dezenformasyon çalışmaları, medyadaki bazı yanlış  bilgilendirmeler milletvekililerini de etkileyebiliyor.” dedi.
NATO üyelerinin güvenlik ve savunma konusunda birbirlerine somut  dayanışma göstermesi gerektiğinin altını çizen Çonkar, bu ülkelerin kesinlikle  terör örgütleri ile iş birliğine girmemesi, özellikle antidemokratik darbeci  yapılarla yakınlaşmaması ve bunlara kucak açmaması gerektiğini ifade etti.
Ayrıca Çonkar, güvenlik konusunda tüm ülkelerin birbirlerine destek  vermesi gerektiğini vurguladı.
26 Mayıs’ta başlayan NATO PA Bahar Oturumu yarın sona erecek.
gazetevatan
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.