anadoluverumelimedya.com

Altıok: ‘Hükümet Avrupa’nın raporundan neden korkuyor?’

BİRGÜN/ANKARA

Reklam alanı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a “Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi”nin AKP tarafından engellenen raporunu sordu. Altıok, hükümetin cezaevlerinde işkence olmadığı yönündeki iddialarına karşılık “Cezaevlerinde işkence yoksa hükümet neden Avrupa’nın raporundan korkuyor?” sorusunu yöneltti.

Altıok, Avrupa İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi Başkanı Mykola Gnatovskyy’nin “Yüzlerce insanla görüştük. Hem tek tek hem de başkalarının gözetimi altında. Sonuç çıkarabileceğimiz yeterince belgeye sahibiz” sözlerini hatırlatarak Adalet Bakanı Bozdağ’a, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası İstanbul, Ankara ve İzmir’de cezaevlerinde yüzlerce görüşme yağan Gntovskyy’nin konuşmak istediği ancak bunun Türk Hükümeti yetkililerince engellendiği doğru mudur?” diye sordu.

“İddialar doğru ise gerekçesi açıklanmalıdır”

Raporun açıklanmasının engellenmesi iddiası doğru ise, gerekçesinin belirtilmesi gerektiğini vurgulayan Altıok şöyle sordu:

“Cezaevlerinde işkence yoksa hükümet yetkilileri neden bu raporun açıklanması konusunda harekete geçmemektedir?”

2016 AB İlerleme Raporu’nda, işkence ve kötü muameleden korunmada Türkiye’nin gerilediğinin aktarıldığını hatırlatan Altıok’un, yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Bozdağ’a sorduğu sorulardan bazıları şöyle:

“Türkiye’de şu an cezaevlerinde bulunan kişi sayısı kaçtır? Bu insanlardan kaçı hükümlü, kaçı tutukludur? Kaçı erkek, kaçı kadın ve kaçı 18 yaşın altındadır?

Cezaevlerindeki işkence ve baskı iddialarına yönelik bakanlık nezdinde açılmış herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır? Cezaevindeki tutuklulara işkence ve kötü muamele yapıldığı doğru mudur? Doğru ise, işkence ve kötü muameleyi yapanlar ve buna göz yuman kamu görevlileri hakkında herhangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu işlemler nelerdir?

Cezaevlerinde işkence ve kötü muameleyi engelleyici hangi tedbirler alınmaktadır?”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.