anadoluverumelimedya.com

RTÜK, Atatürk’e hakaret eden TVnet için kararını verdi: Bir daha olmasın

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bugünkü toplantısında Derin Tarih programında; kanunun ‘insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamayacağı, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı ve iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ ile ‘toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz’ maddelerini ihlal ettiğine karar verdi.

Reklam alanı

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre bu ihlal nedeniyle kanala en yüksek oranda para cezası verilmesi kararı alındı. Kanal, bir önceki ay reklam gelirinin yüzde 5’i oranında para cezası ödeyecek.

YAYINDAN KALDIRILABİLECEK

Ayrıca Derin Tarih programı, RTÜK Kanunun 8.maddesinin f bendinden yani ‘toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz’ hükmünden bir kez daha ceza alırsa programın yayından kaldırılması gündeme gelebilecek.

Söz konusu f bendi, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan 690 sayılı KHK’ye eklenen bir hükümle ‘ağır cezalar’ bölümüne alınmıştı.

YAYINEVLERİ HAREKETE GEÇTİ

Bu arada Nezih, Remzi kitapevleri ve D&R da ‘Derin Tarih’i raflardan kaldırdı. Nezih Kırtasiye, dün TrBoykot isimli hesabın, geçmişte Mustafa Armağan’ın yönetiminde yayınlanan ‘Derin Tarih’ dergisiyle ilgili çağrısına olumlu cevap verdi. “Derin Tarih isimli dergi müsveddesini raflarınızdan indirmenizi rica ve talep ediyoruz” şeklinde sosyal medyadan atılan mesaja cevap veren Nezih Kırtasiye, “İlgili dergi bugün itibariyle raflarımızdan kaldırılmaktadır. Geri bildiriminiz ve hassasiyetiniz için teşekkür ederiz” dedi.

Migros yetkilileri, Sözcü’ye yaptığı açıklamada “Raflarımızda böyle bir ürün bulunmamaktadır” dedi. Remzi Kitabevi Satış Müdürü Fevzi Kılınçaslan Bey, “Bugün konuyla ilgilendik ve Cumhuriyetimizin kurucusuna hakaret eden yazıların yer aldığı Derin Tarih dergisini raflarımızdan kaldırdık. Remzi Kitabevi olarak Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’e karşı yapılmış bu davranışlara ve hakarete kayıtsız kalamazdık. Bunun da gereği yaptık” diye konuştu. D&R da konuyla ilgili raflardan kaldırıldığı bilgisini verdi.

NE DEMİŞLERDİ?

Program konuklarından Süleyman Yeşilyurt, Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi kızı Afet İnan hakkında “Çankaya’nın nikahsız Firts Lady’sidir” demişti.

Programda Yavuz Bahadıroğlu İnan’la ilgili olarak “Güzel miydi?” diye sormuş, Mustafa Armağan “Gençliğinde güzeldi ancak sonradan şişmanlıyor” diye cevap vermişti.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Tvnet’te yayınlanan programda Atatürk’le ilgili söylediği sözler nedeniyle yazar Süleyman Yeşilyurt hakkında “Atatürk’ün hatırasına hareket etme” suçundan soruşturma başlatmıştı.

cumhuriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.