anadoluverumelimedya.com

Rusya’dan Suriye’de dengeleri değiştirecek teklif

Rus haber ajansı Sputnik’e demeç veren Hassun, “Rusya‘nın ateşkese uyma, tansiyonu düşürmeye yönelik bölgeler oluşturma ve anlaşmalarda yeni uluslararası aktörlerin yer almasını sağlama gibi önerileri var. Bu öneriler arasında, ordu ile muhalifler arasındaki cephe hattına özel birlikler konuşlandırılması yer alıyor. Söz konusu birlikler, Suriye‘deki askeri çatışmalara girmemiş ülkelerin askerlerinden oluşacak” dedi.

Reklam alanı

‘ÇATIŞMAYA DAHİL OLMAMIŞ ÜLKELER’ ŞARTI

Hassun, bu ülkelerin garantör ülkeler olup olmadığı sorusuna da şu yanıtı verdi: “Garantör ülkeler değil. Söz konusu birlikler, Suriye’deki askeri çatışmalara girmemiş ülkelerin askerlerinden oluşacak. Bu, Rusya’nın siyasi süreçte ve hükümet ile varılan anlaşmalarda garantör ülke olarak hareket etmeye başladığı anlamına geliyor. Bu da, uluslararası toplumun Astana görüşmelerine daha fazla müdahil olmasını gerektirecektir. Dürüst olmak gerekirse, bu iyi bir şey” Söz konusu birliğe asker gönderecek ülkelerin henüz belirlenmediğini ifade eden muhalif lider, Rusya’nın önerilerinin kabul edilmesi halinde çalışma grubu kurulacağını ve ülkelerin grup tarafından tayin edileceğini kaydetti.

‘İDLİB, HUMUS, DOĞU GUTA VE ÜLKENİN GÜNEYİNDE KURULMASI ÖNERİLDİ’

Öte yandan Sputnik’e konuşan bir kaynak da, Rusya’nın tansiyonu düşürmeye yönelik bölgelerin İdlib, Humus, Doğu Guta ve ülkenin güneyinde kurulmasını önerdiğini söyledi. Muhalif kaynağın ilettiği belgeye göre, Suriye krizinin tarafları arasında çatışma yaşanmasından kaçınmak için tansiyonu düşürmeye yönelik bölgelerin sınırları boyunca güvenlik hatları oluşturulması öngörülüyor.

‘KONTROL NOKTALARI VE ATEŞKES GÖZLEM MERKEZLERİ DE TEKLİFTE YER ALIYOR’

“Rusya, sivillerin silahsız olarak geçiş yapmasını, insani yardım ulaştırılmasını ve ticarete erişimin temin edilmesi için güvenlik hatlarında kontrol noktaları oluşturulmasını öneriyor” denilen belgede, ateşkes gözlem merkezlerinin kurulmasını önerdiği de ifade edildi. Metne göre, Rusya’nın önerileri arasında Suriye’deki ateşkesin garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran’ın ateşkesin kontrolü için asker göndermesi de yer alıyor.. Belgede “Garantör ülkelerin karşılıklı olarak varacağı mutabakatla ateşkes rejiminin gözlenmesi için garantör ülkelerin askeri birlikler göndermesi de muhtemel” dendi. Diğer taraftan Rusya, tansiyonu düşürmeye yönelik bölgelerinin sınırlarının bulunduğu haritaların en kısa sürede hazırlanması için garantör ülkelerin temsilcilerinin yer alacağı bir çalışma grubu kurulmasını da önerdi.

yurtgazetesi

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.